Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Mirkowy ogród (początki) 16:33, 02 sty 2017

Do góry
u mnie przypudrowane
Mirko, pisz prosze co i kiedy wysiewasz w zeszlym roku sie spoznilam z rozplenica...
Na zielonej... trawce :) 09:06, 10 gru 2016

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Wiiam Andzelo!! Przegladalam juz duzo wczesniej twoj watek bardzomladnie w ogrodzie. Poznanski porzadek co tu duzo mowic zachod to zachod zawsze mak spod igly. Sa pewne prace w ogrodzie ze trzeba wziac firme ze wzgledu na sprzet bo koparki niestety nje kupisz bo za sporynwydatek a potem juz nie potrzebny.
Z projektem poszlas w kola i kule bardzo ladny efekt. Czy dbasz sama o ten zakatek czy bierzesz firme? Ja bralam tylko do ciezkich robot wykopow i tez wszystkie nasadzenia robilismy sami.
Ja mam duzy ogrod, bardzo sie napracuje ale sa efekty. Po trzech latach wszhstko rosnie jak na drozdzach zaczynamy obcinki drzew i krzewow mam tegomsporo.
Jasli moglabym ci cos radzic jestem na str 16 twojego watku, widze hortensje miedzy wysoka trawa i rozplenica, na ktoryms zdjeciu (moze to zludzenie albo tak zrobione zdjecie) nie widac hortensji bukietowych - rozplenica tak urosla, ze sa zasloniete. Rozplenicy nie skrocisz bo nie bedzie efektu a pozatym rosna jak oszalałe, ale mozesz wyźej przyciac ok 30 cm nawet 40 cm od ziemi hortensje, jak wyrosna to beda wyzsze od rozplenicy, zrob probe przynajmniej na 2-ch.
To tyle pozdrawiam.

Elu dziękuję za komplementy zgadzam się z Tobą - są takie prace, które ciężko wykonać samemu z różnych względów np. brak sprzętu, możliwości zdrowotnych czy czasu. U siebie wszystkie prace pielęgnacyjne wykonuję sama z pomocą męża, ale przy zakładaniu ogrodu posiłkowaliśmy się firmą (opisane gdzieś na początku wątku).

Co do traw i hortensji z 16 strony wątku- to fotki ze związanymi chochołami, więc są wyższe niż w przypadku kiedy rozplenice są puszczone w okresie letnim czyli wtedy kiedy hortensja gra tam pierwsze skrzypce. Moje hortensje są młodziutkie - kupiłam je naprawdę liche miały po 3-4 pędy na koronie (były wyprowadzone na kształt szczepionego drzewka) nigdy nie skracałam im pędów tylko obcinam przekwitnięte kwiatostany. W przeciągu tych dwóch lat bardzo się rozrosły i zapewne pójdą jeszcze w górę ale dziękuję za rady i także pozdrawiam

ps. tak widziałam u Ciebie zmiany, naprawdę na przełomie czasu można odnieść wrażenie że karmisz swoje roślinki drożdżami
Na zielonej... trawce :) 22:59, 09 gru 2016

Do góry
Wiiam Andzelo!! Przegladalam juz duzo wczesniej twoj watek bardzomladnie w ogrodzie. Poznanski porzadek co tu duzo mowic zachod to zachod zawsze mak spod igly. Sa pewne prace w ogrodzie ze trzeba wziac firme ze wzgledu na sprzet bo koparki niestety nje kupisz bo za sporynwydatek a potem juz nie potrzebny.
Z projektem poszlas w kola i kule bardzo ladny efekt. Czy dbasz sama o ten zakatek czy bierzesz firme? Ja bralam tylko do ciezkich robot wykopow i tez wszystkie nasadzenia robilismy sami.
Ja mam duzy ogrod, bardzo sie napracuje ale sa efekty. Po trzech latach wszhstko rosnie jak na drozdzach zaczynamy obcinki drzew i krzewow mam tegomsporo.
Jasli moglabym ci cos radzic jestem na str 16 twojego watku, widze hortensje miedzy wysoka trawa i rozplenica, na ktoryms zdjeciu (moze to zludzenie albo tak zrobione zdjecie) nie widac hortensji bukietowych - rozplenica tak urosla, ze sa zasloniete. Rozplenicy nie skrocisz bo nie bedzie efektu a pozatym rosna jak oszalałe, ale mozesz wyźej przyciac ok 30 cm nawet 40 cm od ziemi hortensje, jak wyrosna to beda wyzsze od rozplenicy, zrob probe przynajmniej na 2-ch.
To tyle pozdrawiam.
Jak to wszystko ogarnąć? 09:25, 09 gru 2016

Do góry
Nie to samo, Stipa to Stipa, jest ich więcej, cała rodzina, a rozplenica to Pennisetum i też jest ich więcej
Jak to wszystko ogarnąć? 09:20, 09 gru 2016

Do góry
TeresaK napisał(a)
Okaże się, że jestem totalnym ignorantem. Nawet nie wiem jak zapytać
Ale czy stipa i rozplenica to to samo?

To nie to samo
Jak to wszystko ogarnąć? 08:47, 09 gru 2016

Do góry
Okaże się, że jestem totalnym ignorantem. Nawet nie wiem jak zapytać
Ale czy stipa i rozplenica to to samo?
Ogród z widokiem na jezioro 20:16, 06 gru 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Kobieto, szacun! Najpiękniej zapleciona rozplenica na Ogrodowisku! Chyba sobie resztki włosów zapuszczę i przyjadę do Ciebie

Byłam u Ciebie a Ty u mnie, jesteś druga w kolejce do warkocza, pierwsza jest ciocio-Gosia
Ogród z widokiem na jezioro 20:14, 06 gru 2016

Do góry
Kobieto, szacun! Najpiękniej zapleciona rozplenica na Ogrodowisku! Chyba sobie resztki włosów zapuszczę i przyjadę do Ciebie
Ogród z widokiem na jezioro 19:46, 06 gru 2016

Do góry
Taka rozplenica, najzwyklejsza, najmniej cudowna, której myszy kłosy zjadły,
a ile potrafi zdziałać, dziekuję Wam bardzo
Ogród z widokiem na jezioro 22:40, 04 gru 2016

Do góry
Świetny pomysł z warkoczami traw. Może skopiują w przyszłym roku, bo w tym już rozplenica rozwleczona przez koty, które namiętnie się w niej tarzają.
Ozdoby świąteczne - inspirujące. Jak to jest, że z kilku gałęzi udaje się Tobie wyczarować takie cudo??? Gratulacje
Z Pszenicznej ... 20:39, 27 lis 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

Aga szukam rozwiązań, nie w pośpiechu tak by sobie zaplanować zakup na spokojnie Hortki miały być ale chyba mam ich przesyt
Kolejny plan dotyczy tego miejsca

Jak patrze na to zdjęcie to tak jakby drzewa wyznaczaly ścieżkę ... tylko dokąd?
i wtedy pasowalaby rozplenica po obu stronach ściezki ... chociaz pomysł z molinią bardzo mi sie podoba
Mój 4 arowy azyl... 22:50, 23 lis 2016

Do góry
Kilka fotek zdążyłam zrobić

wrzosiec rwie się do kwitnienia

Rozplenica ma nasiona

ażurowy kwiatek hortensji

Trawy, które nie kwitną/pylą - dla alergika 18:06, 22 lis 2016

Do góry
Witajcie, bardzo podobają mi się trawy ale do tej pory unikałam ich w ogrodzie. Syn jest alergikiem i nie chciałam mu, i całej rodzinie, dokładać dodatkowych atrakcji. Gdziekolwiek nie czytam o trawach to albo są to ewidentnie trawy kwitnące (zdjęcia głównie pokazują je w takim stanie) albo nie podawane są informacje o kwitnieniu co nie oznacza, że nie kwitną (patrz hakonechloa). W związku z tym chciałabym stworzyć taką listę traw bezpiecznych dla alergików. Będę wdzięczna za waszą pomoc w tym temacie.

Na razie na liście mam:
1. Imperata cylindryczna Red Baron - piękna czerwona, niska trawa. Wieloletnia. Pięknie się prezentuje w dużej, jednorodnej ilości jak np. u Oli

2. Rozplenica Vertigo - czarna, wysoka (moja ponad 130 cm urosła więc jej 70-90 cm katalogowe to mit - poniżej jak wyglądała we wrześniu tego roku). Jednoroczna w naszym klimacie, choć niektórym się podobno udaje przechować w ogrodzie zimowym czy garażu.

3. Poniżej Vertigo na zdjęciu rośnie tatarak chyba trawiasty (tu mam wątpliwości bo nie było odmiany na doniczce) - bylina w sumie nie trawa ale trawowata w wyglądzie. Trochę mnie denerwuje bo rośnie nieuporządkowana, rozkłada się tylko w jedną stronę ale lubi wilgoć. W miejscu, gdzie u mnie rośnie to akurat zaleta.

4. Konwalnik choć to też bylina taka trawowata. Najpiękniej z jasnymi roślinami się komponuje np. jak u Danusi na zdjęciach z żurawkami

5. Hakonechloa - mam odmianę all gold od chyba 3 lat - u mnie do tej pory nie kwitła ale podobno potrafi. Więc w sumie ta jest pod dużym znakiem zapytania. Jak zacznie kwitnąć - będę musiała się pozbyć ;-(

Czy moglibyście podpowiedzieć inne ciekawe trawy z waszych ogrodów, które nie kwitną lub kwitną bardzo rzadko?

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 21:50, 20 lis 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

Dobrze
Trawa to rozplenica Purple majesty bardzo mi się spodobała

Dziękuję, teraz się zgadza te jej ,pałki, mnie zachwycają
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 21:35, 20 lis 2016

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Macham do Ciebie i bardzo dziękuję za nasiona też

sypię ziarno albo kule tłuszczowe wieszam jak ptaki mi do okien zaglądają, a jak zacznę to muszę uzupełniać jedzenie do wiosny - tak mówią mądrzy ludzie

Kasiu czy dobrze rozszyfrowałam nasiona?:

Bylica Schmidta, Tojeść ciemnopurpurowa, Firletka kwiecista, Trojeść bulwiasta, za to trawy nie mogę zidentyfikować

żurawka to raczej Heuchera "Lipstick"

Dobrze
Trawa to rozplenica Purple majesty bardzo mi się spodobała
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:58, 19 lis 2016

Do góry
rozplenica black beauty od Irenki posadzona na brzegu

buczek dostał wzmocnienie przed wiatrem
Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy. 17:14, 15 lis 2016

Do góry
Niesamowite zdjęcia. Rozplenica się rozsiewa?? Szok Moja nie chce

Ogród pełen inspiracji dla mnie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:39, 15 lis 2016

Do góry
C CC nie ma jest R R R- rozplenica....chyba ,że widzisz cos czego ja nie widze?
Rozplenice mam Hameln Gold.Może być? Czyli nie sadzić choiny tylko od razu Golden tuffet?Bo one są pomarańczowe?

A może Golden Tuffet przesunąć w lewo w kierunku piwonii , nie sadzic choin i wtedy będzie miejsce pod cisami na cos innego?Może wrzosy?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:29, 15 lis 2016

Do góry
Bardzo chciałabym zasięgnąć rady fachowca Danusi i poprosic o pomoc w zaplanowaniu zmian na rabacie.

Mam pod lasem taka rabatkę jak na poniższym zdjęciu. Zaznaczyłam tu rosliny, które chcę zostawić ( piwonie i hortensje) a na rysunku umieściłam już zaplanowane nasadzenia z uwzględnieniem tych zostających.
Rabata po usunięciu tego co tam rosnie będzie miała 3,5 m i głęboka jest też na 3,5 m. Drzewa ocieniają częściowo rabate do miejsca gdzie na rysunku umieściłam derenie.
Dalej w kier. trawnika już jest słonecznie.
W watku o dereniach odradzałaś mi Danusiu sadzenie dereni Ivory Halo w pobliżu Variegatusów.
Ale gdyby przed Variegatusami były ciemnozielone cisy kolumnowe mogłyby zostać derenie? A może zmienić ten mój plan i derenie dać do tyłu w miejsce Variegatusów a na miejsce Dereni miskanty Morning light?Za piwoniami zamiast miskanta Variegatus dać Gracilimus?Byłaby kontynuacja bo na przedłużeniu tej rabaty za kępą 7 Anabelek rosna Gracimilusy.
Scieżka nie należy się zbytnio przejmować bo jest" techniczna,ale zaznaczyłam tak dla jasności całego obrazu.
Rabata jest lekko wygieta w łuku( jak na rysunku)

A-Anabelki
MV-miskant Variegatus
R-rozplenica
z-zawilce japońskie
ChJ-choina Jeddeloh
T-tuja Golden Tuffet
I H- dereń Ivory Halo
Jestem w polu 22:07, 14 lis 2016

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)
No to powiem, że już się z aparatem dogadałaś Dobrze, że dałaś znać że żyjesz
Czy na ostatnim zdjeciu jest przemkowa rozplenica? Pięknie wygląda taka przypudrowana mrozem

Asik, no przecież, że żyję Aparat jeszcze czasem staje okoniem, ale już ja mu pokażę kto tu rządzi
Rozplenica nie Przemkowa. To jest rozplenica japońska hameln.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies