Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

malkul 12:42, 23 lut 2017

ren133 napisał(a)
Siedzę na pincie ... bo mi to nie daje spokoju
Ooo tu jest wielopniowe blisko tarasu : https://pl.pinterest.com/pin/108930884714993904/

bardzo fajnie
ren133 15:25, 23 lut 2017

frezja napisał(a)

Tak, tylko ono nie zasłania tego, co powinno być w zasięgu wzroku

tylko głosów jest na nie ... a ja ciągle oczami wyobraźni staram się sobie wyobrazić tam drzewo ... kiepsko chyba z tą moją wyobraźnią
ren133 15:26, 23 lut 2017

frezja napisał(a)
Reniu, a rozważałaś drzewo w donicy? https://pl.pinterest.com/pin/245024035956532005/

mega ale to już są spore koszty
ren133 15:32, 23 lut 2017

Nett napisał(a)
Reniu jeśli nie jesteś przekonana do zasłon, które faktycznie wprowadzają bardziej romantyczny charakter do ogrodu, to może rolety od słońca? Raczej nie musicie opuszczać ich do samej ziemi, tylko do pewnej wysokości, więc nie zamykałyby widoku na ogród.
Mogłyby być np rolety rzymskie lub np takie:
https://pl.pinterest.com/pin/481674122616876222/
https://pl.pinterest.com/pin/22869910581260467/

Albo rolety opuszczane do pewnej wysokości, a zasłony zawsze związane w rogach.
Co do drzewa i kostek.. drzewo by moim zdaniem pasowało z lewej strony (patrząc z tarasu tarasu) w miejscu gdzie jest donica. Tam faktycznie coś wyższego mogłoby być. Ale jest donica...
Ja osobiście powiększyłabym placyk przed schodami, zrobiła go szerzej i tam dała dywan z traw, ewentualnie pas wysokich traw przy donicach.
Poniżej miejsce, gdzie mi się widzi drzewo i co mam na myśli z placykiem.

Fajne te rolety ... tylko ciekawa jestem jak to cenowo się przedstawia ... wygląda mi na drogie rozwiązanie ... choć nie ukrywam, że bardzo estetyczne i funkcjonalne

Dziękuję za rysunek A jednak z drzewem? tylko czy to nie za blisko jednak domu? może bardziej w lewo żeby nie zasłonić całkowicie donicy? chyba, ze ona Cię tam drażni? robiłam wczoraj takie szkice z powiększonym placykiem żwirkowym ... ale może zamiast traw przy drugiej donicy dać niższy żywopłot lub kostki? żeby nie zasłonić całkowicie donicy i kulek w niej? albo niższe trawy typu rozplenica (byłoby nawiązanie do wgłębnika)? albo kostki i kulki? tylko jak to wszystko rozmieścić? przecież musze to wcześniej zaplanować
ren133 15:38, 23 lut 2017

beata_m napisał(a)
Renia wiesz ja kibicuje drzewu, ale moje doświadczenie ogrodowe jednak malutkie ale tak po prostu i szczerze mnie drzewo przekonuje ja często siędziałam teraz sama na tarasie odpoczywając od moich smoków np jak spali a mąż był w pracy ... piłam herbate i oglądałam ogród, dlatego jak sobie pomyślałam, że sama siędzie na zasłoniętym tarasie to jakoś tak dziwnie ale masz tak cudnie już! że jestem spokojna cokolwiek byś nie wybrała A jak drzewo przesuniesz tak jak proponuje nett to czy ono da cień na taras?

p.s. generalnie nie mam nic do zasłon z zewnątrz wyglądają niesamowicie dają świetny efekt

Po rozmowie z eMem zasłony odpadają ... bo i ja nie jestem przekonana i on tak sobie ... obojgu nam sie to podoba ale jednak u innych
Drzewo w wersji Anetki wydaje mi sie trochę za blisko ściany ... mogłoby być obok donicy zatopione w dywanie z rozplenicy ... trzeba by coś jeszcze dosadzić przy drugiej donicy kostki lub kulkowisko (np coś w tym stylu https://pl.pinterest.com/pin/353321533252117816/
Co myślisz/cie?
Iwk4 15:40, 23 lut 2017

Reniu, a jaką linię wyznacza miejsce siedzenia i słońce popołudniowe, które was drażni?
Ja nie mam zadaszenia tarasu i robiłam symulację, gdzie dokładnie powinno pojawić się drzewo, aby przysłoniło słońce w momencie, kiedy najczęściej tam siedzimy. W ten sposób wyznaczyłam miejsce drzewa. I okazało się, ze musi być wysokie, aby spełniało swoją rolę... Słońce latem jest przecież wysoko.
ren133 15:42, 23 lut 2017

makadamia napisał(a)
Reniu,

wiesz zapewne, że ja zawsze za drzewami, i to dużymi ale tym razem i ja zagłosuję przeciw.

Twoja inspiracja piękna ale zwróć uwagę, że przy tym drzewku tam już nic wysokiego nie ma. A u Ciebie i taras zadaszony jest i graby obok rosną. Jak urosną, to będzie dużo masy na górze, a mało na dole - będzie nieproporcjonalnie i ciężko.

Dlatego poszłabym w kierunku zaproponowanym przez Nett: powiększyć placyk przy zejściu z tarasu i dodać rabaty pod ścianami. Słup przy tarasie zasłoniłabym jakimś cisem kolumnowym ewentualnie pnączem. Kostki cisowe to też dobra myśl

Miło mi, ze zaglądasz
Kurczę no i co mam powiedzieć ... sercem jestem za drzewem ale jak czytam Ciebie, Asię, Olę ... to zdaję sobie sprawę, że to jest taki głos rozsądku ... jestem zagubiona ... pewnie to Wy macie rację bo patrzycie na to obiektywnie ... a ja sie uparłam ...

A jak proponowałabyś/libyście "urządzić" ten powiększony placyk?
ren133 15:42, 23 lut 2017

malkul napisał(a)

bardzo fajnie

ale okazuje sie, ze nie dla psa kiełbasa
Iwk4 15:42, 23 lut 2017

Inspirka mi się nie chce otworzyć, a ta poprzednia wygląda super. Masz jakiś typ na drzewo?
ren133 15:43, 23 lut 2017

Iwk4 napisał(a)
Reniu, a jaką linię wyznacza miejsce siedzenia i słońce popołudniowe, które was drażni?
Ja nie mam zadaszenia tarasu i robiłam symulację, gdzie dokładnie powinno pojawić się drzewo, aby przysłoniło słońce w momencie, kiedy najczęściej tam siedzimy. W ten sposób wyznaczyłam miejsce drzewa. I okazało się, ze musi być wysokie, aby spełniało swoją rolę... Słońce latem jest przecież wysoko.

operuje akurat tam gdzie siedzimy