Żeby zainicjować kwitnienie, tulipanom jest potrzebna zima, czyli mrozy. Inaczej nie zakwitną. Trzymanie cały czas w garażu (czy na plusie?) może im się nie przysłużyć.
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, to jak z człowiekiem, ten który się dobrze odżywia i ma extra warunki, będzie rozwijał się szybko, a ten co ledwie wegetuje będzie rachityczny i wolno rośnie albo choruje.
Zapewnij dobre warunki, stałą wilgotność, a urośnie szybko. Nie wiem ile lat. Bo też nie wiem jak wygląda egz. który sadzisz. To jedno z pytań, które wprowadza mnie w zakłopotanie z powodów powyżej podanych.
Ile cm rośnie drzewo na rok? Nie ma odpowiedzi.
Twoja brzoza będzie rosła 3 lata, 5 lat a może 8 lat.
Ma to sens, piasek jest bezpieczny. I to chyba jedyna zaleta.
Wady to:
- będzie się roznosił, rozsypywał na trawnik
- koty będą się z całej okolicy załatwiały, traktując jak własną "kuwetę" a przykryć się nie da (piaskownicę niewielką przykryjesz)
- trudności z wygrabianiem liści (sporo pracy), ale da się.
30 cm wystarczy. Włóknina niekoniecznie musi być.
Zamiast piasku mogą być zrębki drewniane, kora, gumowe kulki.
no tak najpierw bylas hobbystka ogrodniczka i zmienilas ta pasje w zawod, mysle, ze to poprostu jest hobby uprawiane z rozmachem ja tez uprawiam moj zawod hobbystycznie robie wiecej niz wymaga pracodawca, bo to lubie, ba uwielbiam i rodzice sie przy zapisie pytaja czy mogliby do mojej grupy i specjalnie zapisuja dzieci na wiecej godzin, bo moja grupa jest na 6 a nie na 4 godziny dziennie.
Znam taka babeczke, wice mistrzynie swiata w triatlonie. Prowadzi sklep sportowy. Hobby zmienila w zawod i zgadnij gdzie ja kupuje buty do biegania i dlaczego tam nikt mi tak nie doradzi.
Pomiędzy Smaragdami sadż Smaragdy, a nie inne tuje o innym pokroju.
Nie przeszkadza że będą na przemian wysokie i niższe, dorosną, zrównają się niedługo.
Pomiędzy Kórnikiem (piszemy przez "ó" nie przez "u" to nie kurnik dla kur tylko Kórnik - miejscowość) odległość jest dobra - może nie tak szybko utworzy gęstą ściankę, ale utworzy.
1 miskant Zebrinus lub Morning Light
2 Żywopłot szczelny nie porozsuwany
3 hortensje bukietowe
4 drzewo na wysokim pniu
5 cyprysik Filifera Aurea Nana
6 ew. berberysy Red Rocket
7 wrzośce karminowe
8 wrzośce różowe
9 ew te same albo nieco inny kolor
10 wrzośce białe albo białe przed Imperata a przed cyprysikami karminowe, będzie lepszy kontrast
Czerwone bez numeru pod drzewem to Imperata 'Red Baron'