Ja mam plażę w realizacji i sobie radzę, wygrabiam fiskarsem grabiami albo zbieram odkurzaczem. Tutaj jest listopad - liście z olchy lecą a plaża czyściutka. Ale wymaga to sporej pracy.
Zgrzewka cudownie rozmnożonych czai się w garażu na wszelki wypadek A te w ogrodzie pochyliły łebki i czekają, ale pąków coraz więcej. Te ze stołu stoją w salonie na podłodze hmm, czas wystawić z powrotem na stół.
Dwa czy trzy razy w roku to i ja moge podjechac przyciac thuje. Glownei chodzi o to aby szybko odslonic sie od sasiadow gesta sciana i tyle. Wiadomo zawsze w ogrodze trzeba cos robic wiec sila rzeczy i rodzice beda musieli przycinac nawet nozycami cyz czyms.
Chodzi o szybki efekt szybki przyrost ktorej feektem bedzie jednolita sciana, jak to wyglada przy smaragdzie? bo czytalem ze dosc wolno zarasta.
Żeby zainicjować kwitnienie, tulipanom jest potrzebna zima, czyli mrozy. Inaczej nie zakwitną. Trzymanie cały czas w garażu (czy na plusie?) może im się nie przysłużyć.
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, to jak z człowiekiem, ten który się dobrze odżywia i ma extra warunki, będzie rozwijał się szybko, a ten co ledwie wegetuje będzie rachityczny i wolno rośnie albo choruje.
Zapewnij dobre warunki, stałą wilgotność, a urośnie szybko. Nie wiem ile lat. Bo też nie wiem jak wygląda egz. który sadzisz. To jedno z pytań, które wprowadza mnie w zakłopotanie z powodów powyżej podanych.
Ile cm rośnie drzewo na rok? Nie ma odpowiedzi.
Twoja brzoza będzie rosła 3 lata, 5 lat a może 8 lat.
Ma to sens, piasek jest bezpieczny. I to chyba jedyna zaleta.
Wady to:
- będzie się roznosił, rozsypywał na trawnik
- koty będą się z całej okolicy załatwiały, traktując jak własną "kuwetę" a przykryć się nie da (piaskownicę niewielką przykryjesz)
- trudności z wygrabianiem liści (sporo pracy), ale da się.
30 cm wystarczy. Włóknina niekoniecznie musi być.
Zamiast piasku mogą być zrębki drewniane, kora, gumowe kulki.
no tak najpierw bylas hobbystka ogrodniczka i zmienilas ta pasje w zawod, mysle, ze to poprostu jest hobby uprawiane z rozmachem ja tez uprawiam moj zawod hobbystycznie robie wiecej niz wymaga pracodawca, bo to lubie, ba uwielbiam i rodzice sie przy zapisie pytaja czy mogliby do mojej grupy i specjalnie zapisuja dzieci na wiecej godzin, bo moja grupa jest na 6 a nie na 4 godziny dziennie.
Znam taka babeczke, wice mistrzynie swiata w triatlonie. Prowadzi sklep sportowy. Hobby zmienila w zawod i zgadnij gdzie ja kupuje buty do biegania i dlaczego tam nikt mi tak nie doradzi.
Pomiędzy Smaragdami sadż Smaragdy, a nie inne tuje o innym pokroju.
Nie przeszkadza że będą na przemian wysokie i niższe, dorosną, zrównają się niedługo.
Pomiędzy Kórnikiem (piszemy przez "ó" nie przez "u" to nie kurnik dla kur tylko Kórnik - miejscowość) odległość jest dobra - może nie tak szybko utworzy gęstą ściankę, ale utworzy.
1 miskant Zebrinus lub Morning Light
2 Żywopłot szczelny nie porozsuwany
3 hortensje bukietowe
4 drzewo na wysokim pniu
5 cyprysik Filifera Aurea Nana
6 ew. berberysy Red Rocket
7 wrzośce karminowe
8 wrzośce różowe
9 ew te same albo nieco inny kolor
10 wrzośce białe albo białe przed Imperata a przed cyprysikami karminowe, będzie lepszy kontrast
Czerwone bez numeru pod drzewem to Imperata 'Red Baron'