Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:11, 01 lut 2019

Do góry
Ale gałązki też jakby nabirają mocniejszych barw

Ogrodowo zakręcona. 17:10, 01 lut 2019

Do góry
Nieudolnie narysowane wiśnie kuliste szczepione na 2 metry (może być też 2.20). Jeśli nie ma "umbr" możemy zastąpić platanami kulistymi.

Do rozpatrzenia.

Czy idąc dalej na tyły domu - będzie nam potrzebne kolejne drzewo do wysłonięcia /przesłonięcia okien sąsiada skierowanych na Wasz wykusz okienny?

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:07, 01 lut 2019

Do góry
W polance krokusowej krokusy juz idą

ciemierniki kolejne kwiaty rozchylają

u babci na parapecie wiosna z zimą się miesza
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:02, 01 lut 2019

Do góry
To prawda, naszemu trawnikowi prócz kretów dogodziliśmy my sami depcząc i ujeżdżając taczkami Efekt taki, że wczoraj w wejściu sypałam trociny by choć trochę osuszyć bo już nie było jak jeździć

to pobojowisko kretów

a to nasze

Grunt odmarzł tylko po wierzchu i woda nie wsiąka.
Ale między kretówkami trawka zaczyna się jakby wiosenna?
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 16:25, 01 lut 2019

Do góry
Pytanie forumowe mam.
Czy mogę jeszcze ciąć brzozy, skoro takie pędy i kotki mają?

...uDany ogród 16:12, 01 lut 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)
Nie zaglądam pod krzewy w ogrodzie na razie. Boję się, że zabaczą ile już wytnęło noski z ziemi i będę tak się martwić jak o hiacynty i tulipanki

Przylaszczki mam, ale tylko te dzikuski leśne. Przyniosłam niechcący z mchem z lasu i okazało się, że chcą u mnie rosnąć. Na razie niewiele, ale są. Za to z roku na rok przybywa cebulic. Kwitną bardzo długo, bo kolejno kolorami, niebieskie w dwóch odcieniach, białe i blado różowe. Wzeszłym roku cieszyły oko półtora miesiąca

Super, że twoja choraba w odwrocie

Kasiu ja nigdzie nie zaglądam, bo dalej mnie trzyma gorączki nie mam ale za to taki katar, którego nie pamiętam no i ten męczący kaszel. Mam nadzieję, że teraz już będzie z górki.
ja mam leśne tylko zawilce, bardzo je lubię są cudowne I mam jeszcze skądś zawilce greckie.
Cebulice mam tylko niebieską syberyjską. W trzech kolorach mam śnieżnika lśniącego

Zawilce greckie

gajowe

mam jeszcze puszkinię

śnieżniki

Sezon 2017 u Hanusi 16:03, 01 lut 2019

Do góry
Dziękuję Zbyszku, Piękny kwiatek mi tu zawiesiłeś. Widziałam w markecie cebule, ale były same czerwone, a ja chciałabym inny kolor. Czerwone mam z ubiegłych lat. Jeszcze co prawda śpią. Ale muszę już je chyba obudzić. Twoje chyba bardzo bordowe. Ale też piękne.
Dziś rymem się nie odwdzięczę, jakoś nie mam "polotu", ciemnawo dziś i bez słońca.
Pozdrawiam znad kawusi.

Takie były moje

...uDany ogród 15:56, 01 lut 2019

Do góry
Basilikum napisał(a)

ojej to juz?? juz za chwileczke, juz za momenik u mnie chyba nic nie kielkuje jeszcze

Zdrowka zycze cmok cmok

Izuniu kiełkuje podobno znacznie więcej, ale nie byłam w ogrodzie. Leżę dalej mam taki katar i kaszel, już mnie wszystko od tego boli...
Dziękuję i buziaki!

Sezon 2017 u Hanusi 15:16, 01 lut 2019

Do góry
Hipeastrum masz dorodne i piękne Haniu
a jak między wiersze jeszcze zaglądniemy,
przepis na długi żywot na poczekaniu
i za to gorąco i pięknie dziękujemy.

Mało teraz ludziska chodzą do lasu
aby grzybów na bzie wypatrywać.
Suplementy z apteki wolą łykać
i jak najdłużej w galeriach przebywać.

Sposób na nornice w ogrodzie 15:06, 01 lut 2019

Do góry
Dzień dobry,
czy ktoś może pomóc określić czyje to ślady i jak z tym walczyć?
Pozdrawiam

Moja codzienność - ogród Oli 14:17, 01 lut 2019

Do góry
leon60 napisał(a)

mam tylko takie nie foce zimy nie lubię jej ...

Masz jak ja . Zima to dla mnie zło konieczne. Z dwóch lat nie mam ani jednego zdjęcia ogrodu zimą .
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 13:59, 01 lut 2019

Do góry
yolka napisał(a)

To zdjęcie mnie zachwyciło, i małe dęby z suchymi liśćmi przed zielonymi sosnami, piękne.
Jeziorne spacerki też sobie chwalę, fajnie bo u Ciebie jezioro w lesie.
To zdjęcie powyżej zrobiłam wychodząc z lasu, ot tak na pożegnanie

Jolu jak przyjedziesz do mnie w nowym sezonie to koniecznie musimy tam się wybrać.

Droga do spełnienia 13:36, 01 lut 2019

Do góry
Droga do spełnienia 13:35, 01 lut 2019

Do góry
Ponieważ brakuje mi koloru zamieszczam wspomnienie

Skarpa w ogrodzie 13:25, 01 lut 2019

Do góry
Włącz brzozę, zetnij stromiznę. Zadbaj o trawnik i jego brzegi, niech będą świeżo przycięte a ogród wyda się zadbany. Teraz jest nieporządny. Usuń nadmiar floksów, zastąp je zimozieloną trzmieliną i np. bergeniami. Do tego berberysy w konkretnej barwie, nie pstrokate.

Skarpa w ogrodzie 13:23, 01 lut 2019

Do góry
Może powiększ skarpę żeby było miejsce na złagodzenie stromizny. Może posadź trzmieliny na pniu?

Sałatka pokrzywowa 13:16, 01 lut 2019

Do góry
Mgduska napisał(a)

A dlaczego koper rośnie dobrze tylko tam, gdzie się wysieje niechcący! W życiu nie wyrósł mi tak pięknie jak na rabacie z kwiatami

moj koperek tez najlepiej rosnie tam gdzie sie sam wsieje
sliczne sielskie sa twoje rabatki
Z zielonym nam do twarzy - czyli zaczynamy ogrodową przygodę 12:53, 01 lut 2019

Do góry
Przedogródek - wersja któraś tam i taaa dam... ostatnia (chyba )

Rozrysowałam sobie koncepcję Asi na ciurkadełko w przedogródku. Przerzuciłam jedynie element wodny na lewą stronę, tak żeby był widoczny z ławeczki.

Pasowałoby mi ciurkadełko w formie kuli, bo przy tarasie mają być dekoracyjne betonowe kulki i oświetlenie w jednym miejscu też takowe, więc byłby jakiś wspólny mianownik.
Gdzieś w realizacjach Szefowej widziałam przepiękną szklaną kulę w formie fontanny, ale ten no... sponsor needed Na szczęście w wersji dla zwykłych śmiertleników znalazłam kamienne kule-fontanny i też mi się opcja podoba. W ogóle cały przedogródek zaczyna mi się podobać. Szok

Wersja z chodnikiem przy domu

I wersja bez chodniczka

Pierwsza na pewno bardziej funkcjonalna, umożliwiająca szybkie przemieszczenie się z podjazdu do eee... warzywnika? Ale ławka stojąca na środku chodnika wygląda trochę, jakby ktoś ją gdzieś niósł i w połowie drogi się rozmyślił
Druga wersja bardziej upierdliwa, pod względem konieczności dreptania trasą spacerową, ale "placyk" z ławką bardziej kameralny.
Między polem, a lasem. 12:50, 01 lut 2019

Do góry
kawa8002 napisał(a)
(...)

Tu dół od strony drogi i podjazdu. Kasztanowiec i dąb otoczone miskantami. Pozostałe kropki to hortensje (niebieskie), rude (dereń). Zupełnie nie mam pomysłu na to, czym podsadzić brzozy (już posadzone). Rozplenice? znowu dereń? Ta krzywa kreska po łuku to kolejny pytajnik. Chciałam początkowo plamy wrzosów, ale stwierdziłam, że będą mało widoczne. Może szałwię w jednym kolorze po całości łuku?

Krzyżyki to brzozy? Pisz szybciutko

Kasik, mam u ciebie problem z pomaganiem. Szczerze wyznaję bez ogródek. Otóż widzę twoje niezmierne przywiązanie do pierwotnego planu z kółkami. A ja bym te kółka poukrywała.
One dobrze wyglądają na planie...z lotu ptaka. Ale przecież będziesz widzieć ogród z poziomu. No i te kółka mi w takim spostrzeganiu ogrodu nie pasują

kawa8002 napisał(a)

Sama jestem ciekawa.
Da lata także sadziłam, ale ledwie kilkadziesiąt. Niewiele wzeszło, bo przegniły.
Zobaczymy jak będzie tym razem.

Przy zbitej glebie tak się dzieje. Do cebulek musi być ziemia puszysta, lekka, kompostowa z dobrym drenażem.
Za drzwiami do ogrodu... 11:55, 01 lut 2019

Do góry
Cieszę się, że zaglądasz Dario A widzisz, jakoś umknęła mi ta informacja u Aurelii. To może faktycznie te fioletowe ostróżki jakieś mocniejsze. Siej prosto do gruntu, myślę że można już koniec marca, początek kwietnia, oczywiście jeszcze zależy od pogodySiej niezbyt gęsto bo inaczej też będą słabsze, albo później solidnie trzeba poprzerywać.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies