Nie panikuj napisz czym karczownika wytępić wg mnie to nie karczownik bo tylko mi ten rh wypadł. Gdyby coś innego w tym miejscu lub poblizu było bez korzeni to może bym miala takie podejrzenia.
Czy karczownik zostawia jakieś kopce czy tylko tunele w ziemi bo nie wiem czego szukać... A może turkuć?
Jesli strzyżesz dla porządnej korekty poczochrańce to nawet nic mogą nie powiększyć średnicy. Jesli kupisz idealne to max 5 cm mogą powiększyć obwód. Ja jednak zawsze mam kule krzywe i je strzygę w kolejnych seoznach 2x i wówczas niewiele przyrastaja. To również zależy od zywotności sadzonek , gatunku. Dużej kuli takiej 50-60 cm dochowasz się wg moich obserwacji w ciągu 5 lat jesli posadzisz 20-30 cm kuleczki. Ale przyznam się źe nigdy tego dokładnie nie obserwowałam, po prostu rosną, strzygę ale byly w miarę równe, stale dosadzam nowe...
Np moje kule na nózkach rosną już u mnie od ponad 5 lat i może powiększyly średnicę o 20 cm bo stale intensywnie je strzyge. W tym roku pozwoliłam im trochę podrosnąć aby były większe ale teraz mają za cienką nozkę i boję sie, ze się złamią....
Ja też, trzeba co roku zamawiać, tylko że to nie jest inwestycja wieloletnia... Wylacznie zakopywanie kasy w ziemie... No cóż uroda ogrodu wymaga ponoszenia kosztów
Wczoraj sama się na siebie wkurzyłam i powiedziałm, że już nic z roślin nie kupuję!!!! Bo nawet porządnych butów na wiosnę nie miałam!!! I kupiłam sobie dwie pary