Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 07:02, 30 kwi 2014

Margarete napisał(a)
Pod wpływm sugestii z ogrodowiska kupiłam exotic emperior i podobają mi sie ale w formie nie do konca rozwinietej, potem juz traca na urodzie. Za waszymi radami kupiłam tez angelique w Biedrze chyba albo w Lidlu....a ponieważ nie mam punktu odniesiena do porównań z ubiegłych lat bo to mój deebiut w tulipanach więc moje mi sie podobają, nawet bardzo, a szczególnie w zestawieniu z cimenymi queen of night, nota bene też z Biedry.

Twoje foty piekne, Tytusowa pupa z bergenia i tulipanami w tle jest rozbrajająca

Mnie exotic zachwycają, bo bardzo długo kwitną i wyjątkowo w czasie pelnego rozkwitu tak samo jak pelne mnie zachwycają. Chyba jeszcze dokupie, bo te z janiny były wyjątkowo dobre. Generalnie nie narzekam na tulipany z janiny, nawet jaśniejsze queen mi sie podobaja. Jestem wściekła na inny sklep...
A z Benex nigdy nie miałam złych doświdaczeń, dlatego złego słowa nie dam napisac. Nigdy nie miałam pomieszanych gatunków ani kolorów. Ale zamwiam u nich zawsze na początku sezonu i moze wtedy jeszcze jest porządek po dostawie w magazynie
Madzenka 07:04, 30 kwi 2014

stychaz napisał(a)

Dopiszę się też do tego zamówienia. Normalnie czuję niedosyt cebulowych

Ja też, trzeba co roku zamawiać, tylko że to nie jest inwestycja wieloletnia... Wylacznie zakopywanie kasy w ziemie... No cóż uroda ogrodu wymaga ponoszenia kosztów
Wczoraj sama się na siebie wkurzyłam i powiedziałm, że już nic z roślin nie kupuję!!!! Bo nawet porządnych butów na wiosnę nie miałam!!! I kupiłam sobie dwie pary
Madzenka 07:04, 30 kwi 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Och Marzenko jak ja się nie mogę doczekać aż moje kuleczki będą takie jak twoje
Buziaczki kochana a Tytus bossski pogłaszcz go w moim imieniu

Małgosiu już za rok będą idelane kuleczki, teraz ich nie żałuj i strzyż 3 x w sezonie
Madzenka 07:05, 30 kwi 2014

Mala_Mi napisał(a)
Trzymam kciuki za dotrwanie do czwartku

Kedwie zipię, ale oby do 17... I odpoczynek...
Madzenka 07:10, 30 kwi 2014

nicol21 napisał(a)
Madżenka, a powiedz jak można się dochodować z mniejszych kulek takich większych? Ile sezonów trzeba je przystrzygać i o ile mogą być powiększane za każdym strzyżeniem?

Jesli strzyżesz dla porządnej korekty poczochrańce to nawet nic mogą nie powiększyć średnicy. Jesli kupisz idealne to max 5 cm mogą powiększyć obwód. Ja jednak zawsze mam kule krzywe i je strzygę w kolejnych seoznach 2x i wówczas niewiele przyrastaja. To również zależy od zywotności sadzonek , gatunku. Dużej kuli takiej 50-60 cm dochowasz się wg moich obserwacji w ciągu 5 lat jesli posadzisz 20-30 cm kuleczki. Ale przyznam się źe nigdy tego dokładnie nie obserwowałam, po prostu rosną, strzygę ale byly w miarę równe, stale dosadzam nowe...
Np moje kule na nózkach rosną już u mnie od ponad 5 lat i może powiększyly średnicę o 20 cm bo stale intensywnie je strzyge. W tym roku pozwoliłam im trochę podrosnąć aby były większe ale teraz mają za cienką nozkę i boję sie, ze się złamią....
Madzenka 07:11, 30 kwi 2014

Dyskusji o opuchlakach nie kontynuuję bo mnie wnerwiają
Madzenka 07:11, 30 kwi 2014

Bogdzia napisał(a)
Marzenko zobacz co u siebie Ci odpisałam , wazne.

Przeczytałam
Madzenka 07:13, 30 kwi 2014

bociek napisał(a)
Marzenko, tez kupowalam w B internetowym nie w Janinie. A K to Krolik. Z tymi tulipanami to loteria. Ja zamawialam mnostwo angelic i chyba nie mam ani jednej

Alinka potwierdza moja teze, aczkolwiek mam nadzieje, ze to jednak opuchlaki, chociaz marna to pociecha Jedno i drugi to katastrofa

Milego dnia

Nie panikuj napisz czym karczownika wytępić wg mnie to nie karczownik bo tylko mi ten rh wypadł. Gdyby coś innego w tym miejscu lub poblizu było bez korzeni to może bym miala takie podejrzenia.
Czy karczownik zostawia jakieś kopce czy tylko tunele w ziemi bo nie wiem czego szukać... A może turkuć?
zbigniew_gazda 07:46, 30 kwi 2014

Marzenko poczytałem o tym i tamtym i o nowych butach też. Czasem tak jest że nie bardzo wiadomo co nam zechlało roślinę. Żyje na naszej Planecie tyle stworów że szok. Może oglądałaś- było pytanie w tv, czy na świecie jest więcej gatunków roślin czy zwierząt. Okazuje się że roślin jest kilkaset tysięcy a odmian zwierząt ponad 1, 5 mln. Trudno się obronić przed tym dziadostwem. Pozdrawiam. Jeszcze dziś i fajrant.
Juzia 08:44, 30 kwi 2014

Marzena2007 napisał(a)
Dyskusji o opuchlakach nie kontynuuję bo mnie wnerwiają

Sorry...

Juziam