Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pszczelarnia 20:44, 08 sty 2019

Do góry
06/2017

najkochańsza

lilie królewskie też oszalały

od zimy jestem właścicielką drzewka figowego (mam skłonność do ogrodowych ekscesów)

niezwykle proste a bardzo - jak mi się wydaje proste - połączenie hyzopu z nagietkami i koprem, dobra kompozycja warta polecenia

Donice letnie nadal w reżimie kolorystycznym (tak wyszło spontanicznie)

Łąka czerwcowa (narcyzy kwietniowe przekwitły) kwitnie czosnkami (jedną odmianą 'Purple Sensation') i wszystkimi kolorami azalii wielkokwiatowych - to jej pierwszy rok

Pszczelarnia 20:34, 08 sty 2019

Do góry
05/2018 -

zadziwia, że warzywnik co roku jest "projektem" od zera

nauczyłam się rwać bzy na kwiat cięty (lilaki pięknie zakwitły w 2018 po słabym 2017)

pomyśleć, że tego rdesta znam z łąk dzieciństwa a teraz stał się rośliną salonów ogrodowych

kupiłam taką wyjątkową tunbergię; nie udało się zebrać nasion dla Justyny ale pamiętam o zakupie sadzonek dla niej

Maj jest fioletowy.
W ogródku emerytki 20:34, 08 sty 2019

Do góry
Aniu, masz rację, ptaszek Dziub Dziub czeka na wiosnę, bo mu zmarzły nogi w tym śniegu.
Ja też czekam na wiosnę, bo tyle projektów do realizacji
Im dłużej trwa zima, tym więcej wymyślam.
Muszę się zabrać za listę róż pnących, pewnie będzie za długa
Tak kwitły moje hortensje ogrodowe uprawiane w donicach.
Mirkowy ogród (początki) 20:33, 08 sty 2019

Do góry
Dziękuję za życzenia Noworoczne.
ogród (nie)Mocy 20:30, 08 sty 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Coś takiego się wykluło:

na zdjęciu wyglądałoby to mniej więcej (garden composer od Moni by się przydał) tak:

za garażem koniecznie trzeba posadzić drzewa zasłaniające dach sąsiada - zdaje się że jest tam miejsca?

Placyk powinien mieć wymiary ok. 2x3 - tyle wystarczy, żeby niewielki stolik z paroma krzesłami się zmieścił. Obrócony "frontem" w kierunku warzywnika. Przy czym warzywnik powinien być niewidoczny, bo zasłonięty niskim płotkiem i wysokimi bylinami.

Super plan! Bardzo mi się podoba.
I oczywiście nieskromnie dodam, że ogromnie się cieszę, iż moja propozycja umiejscowienia placyku wypoczynkowego w tym miejscu znalazła uznanie. I dokładnie tak sobie właśnie wyobrażałam ten placyk "pod skosem" jak go Asia narysowała. Jakoś mi nie wyszło narysowanie go w ten sposób.
Za garażem drzewa koniecznie i Amanogawy to chyba jedyny pomysł na to miejsce. Szkoda, że nie ma tak wąziutkich zimozielonych drzewek.
O Kiku Shidare w głównym ogrodzie raczej nie myśl (z uwagi na gabaryty), ewentualnie mogłabyś ją umieścić jako soliter na rabacie nr 1 zamiast hakuro.

Nie wiem czy nie pomyślałabym o jakimś drzewie, które dawałoby jednak trochę cienia na tarasie. Mieć taki duży taras i z niego w ciepłe słoneczne dni nie korzystać to też trochę niefajnie.
A może wzdłuż tarasu "upchnąć" jeszcze wąziutki paseczek rabatkowy z np. lawendą? Miałabyś już z czego się cieszyć w najbliższe lato, bo przygotowanie takiego paseczka to nie jakaś wielka robota, tym bardziej że lawenda nie ma wielkich wymagań. Ewentualnie kiedyś można z nią powędrować na rabaty główne, a przez ten czas z małych sadzonek wyrosną Ci już fajne krzaczki.

Podoba mi się skrzynkowy pomysł Sylwii, jak dla mnie do wykorzystania do uprawy ziół w warzywniku.

Powodzenia w realizacji (ależ się rozpisałam, zupełnie jak nie ja!)
Pszczelarnia 20:27, 08 sty 2019

Do góry
04/2018 -

symbolicznie wprowadziłam donice z kwitnącymi do ogrodu

jak zwykle kwitnie łąka narcyzowa

ciemierniki chcą u mnie rosnąć i tworzą tak lubiane przeze mnie podszycie wiosennego ogrodu jakby leśnego (pod starymi drzewami)

kiedyś chciałam mieć wzorem angielskim takie "okno pierwiosnkowe" - przy domu ustawiona półka z doniczkami, w których są pierwiosnki. Skończyło się na tych w glebie. To te najbardziej spektakularne;

Japoński ogród Reni i Matiego 20:24, 08 sty 2019

Do góry
Japoński ogród Reni i Matiego 20:22, 08 sty 2019

Do góry
Mam nadzieję Irenko- kręgosłup do dzisiaj mnie boli. Jeszcze chcę zimy do odpoczynku Rzeczywiście jak teraz patrzę na te zdjęcia to przygotowane podłoże wygląda jak masełko

U nas trzyma się śnieg
Pszczelarnia 20:17, 08 sty 2019

Do góry
Podsumowanie roślinne, spostrzeżenia wyrywkowe
01/2018 - nic się nie działo, odpoczynek
02/2018 -

Dereniowa zachwyca jak zawsze, nawet bez słońca

Kupiłam takiego eukomisa - wyrósł i zakwitł ale był bardzo niski

03/2018 -

Siałam troszkę nasion, w tym te od SR. Nie wiem, czy mi wzeszło limonium (czy i jak siałam, nie pamiętam ale nie miałam go w ogrodzie). Nie wiem, dlaczego nie miałam też słonecznika ze zdjęcia. Natomiast lwia paszcza podbiła moje serce. Po lekkich przymrozkach kwitła nawet w grudniu. Nie udało mi się zebrać nasion orlayi (ale to nic). Powzięłam myśl odwiedzenia ogrodu słynnej Sarah (kiedyś).

W ogródku emerytki 20:16, 08 sty 2019

Do góry
Dzięki za szybką reakcję na mój pomysł.
Myślałam od razu o żwirku, ale bałam się, że będzie go za dużo.
Po przemyśleniu, stwierdzam jednak, że macie rację, dam żwirek, a na brzegu trawki
Tylko muszę go odzyskać z pod sosen.
Tam się nie sprawdził, bo sosny sypią igły i przy wiosennym cięciu muszę podkładać folię, a tam ciasno.
Pod sosny dam korę lub szyszki.
I, żeby żwirek nie zdominował ogrodu zwężę ścieżki
Wtedy i tam mogę wsadzić na brzegach rabat wybrane trawy / wszystkie wypisane, bez dylematów, które wybrać /.
Myślę o tych ścieżkach
...uDany ogród 20:14, 08 sty 2019

Do góry
U nas już po stresie Duży zdał egzamin na prawo jazdy, jupi. Za pierwszym podejściem w takich warunkach, jestem z Niego bardzo dumna. Mogę trochę odetchnąć...
Dzisiaj od rana armagedon pogodowy, a raczej uliczny. Służby porządkowe chyba maja urlop. Ani jeden pług dzisiaj nie przejechał. Na drogach breja śniegowa z lodem pod spodem. Autobusy i tiry pod górkę stały w korku, bo nie mogły podjechać. Koszmar jakiś!
Mimo zimowych opon nie sposób było normalnie jeździć. Miałam nadzieję, że jutro będzie lepiej, ale teraz sypie tak że nie widzę domu sąsiada. Obawiam się, że jutro będzie wszystko zasypane.
Dawno takiej zimy nie było, ale susza zrobiła swoje i woda teraz musi wrócić do obiegu

Tu jeszcze słoneczne fotki z wczoraj

Miłkowo - sezon 2016-2022 20:07, 08 sty 2019

Do góry
Milka napisał(a)

maruny u mnie zieloniutkie

i zaskoczyła mnie trybula leśna, mam ją od Danusi, to normalne, że jest zielona???

Wygląda jak pietruszka. Nie znam tej rośliny...jeszcze
Miłkowo - sezon 2016-2022 20:06, 08 sty 2019

Do góry
Milka napisał(a)
No nie, zapach jeszcze nie
U mnie dziś ma być słonecznie ale tylko 2 na plusie, a mnie już łapki świerzbią do ogrodu
Plany ambitne na ten rok, ciekawa jestem ile się uda zrobić...
1. trawnik do regeneracji
2. pergola
3. wodospad
4. dokończyć garaże
5. budki lęgowe dla ptaków
6. nowy image psich bud
7. przesadzanie i dzielenie

to priorytety..

maruny u mnie zieloniutkie

i zaskoczyła mnie trybula leśna, mam ją od Danusi, to normalne, że jest zielona???

Ale się uśmiałam, plany jak moje, nawet pomyślałam przez chwilę, że na swoim wątku jestem
W moim małym ogródeczku - Dorota 19:38, 08 sty 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Zima zrobiła piękne dekoracje
Co jest w tych niebieskich pojemnikach ? czy też doniczkach ?
W tych donicach są posadzone rojniki.

W moim małym ogródeczku - Dorota 19:32, 08 sty 2019

Do góry
Rumianka napisał(a)

Doris...skąd wynorałaś takie malusie klateczki, bo domki widziałam w różnych sklepach...Klateczki robią za piękne uzupełnienie całej dejkoracji...Jesteś mistrzynią...
Te klateczki kupiłam w Chińskim Centrum Handlowym, były jeszcze niedawno. Kupiłam je w lecie i nie miałam na nie pomysłu, wreszcie się doczekały. Dziękuję za miłe słowa.

W moim małym ogródeczku - Dorota 19:32, 08 sty 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Dzięki Milka Tobie też życzę wszystkiego najlepszego w tym Nowym Roku.

Zima zrobiła piękne dekoracje
Co jest w tych niebieskich pojemnikach ? czy też doniczkach ?
W moim małym ogródeczku - Dorota 19:23, 08 sty 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Doris...skąd wynorałaś takie malusie klateczki, bo domki widziałam w różnych sklepach...Klateczki robią za piękne uzupełnienie całej dejkoracji...Jesteś mistrzynią...
Malutki pod lasem 19:18, 08 sty 2019

Do góry
I z dzisiaj
Malutki pod lasem 19:17, 08 sty 2019

Do góry
Dziewczyny, dziękuję bardzo za pamięć
Czasu jak zawsze mi brakuje, w pracy sajgon, ale daję radę
M już całkiem dobrze, terapia trwała dwa razy dłużej niż się spodziewaliśmy, ale i tak jesteśmy zadowoleni
Zaległości na forum chyba nie nadrobię, ale postaram się być w miarę na bieżąco Już nie mogę doczekac się wiosny, w tym roku mam plan, żeby nie zaniedbać tak ogrodu jak w poprzednim sezonie, gdzie chwasty często rosły sobie samopas
W przyszłym sezonie musi zostać po raz kolejny przeniesiona huśtawka ze zjeżdżalnią i muszę posadzić brzozy.

Parę zaległych fotek z grudnia:
Ogród w remoncie 18:49, 08 sty 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
[img

Wygląda, jakby śniegu było co najmniej po kolana
Zimowy ogród śliczny! Ale trawy muszą być, to fakt!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies