Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Aranżacja ogródka przy zabudowie bliźniaczej. 16:44, 30 kwi 2024

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
A robiłaś fotkę stojąc w rogu bliżej sąsiadów tak, żeby pokazać ścieżkę? Bo przeglądnęłam kilka stron do tyłu, a takiego ujęcia nie widzę…

Tutaj fotki ścieżki.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 16:36, 30 kwi 2024

Do góry
Jej

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 16:30, 30 kwi 2024

Do góry
Makao napisał(a)
I tu akurat mogę podpowiedzieć bo mój mąż to fachowiec w kwestii winorośli.
Sadzisz tak głęboko jak jest w doniczce. Mają korzenie palowe więc rosną w głąb ziemi. Warunek jest jeden - jak najwięcej słońca na korzenie i roślinę. Korzenie muszą się grzać. Dlatego u my wysypaliśmy glebę wokół winorośli kamieniami a w słońcu są od 11:00 do samej nocy. Patelnia.
Po zimie budzą się zawsze tylko wiosenne przymrozki zawsze je dopadają i muszą ruszać od nowa ale ruszają.
Co do cięcia to wybierasz 2-3 mocne pędy i rozkładasz je na boki poziomo. I te pędy są na zawsze ich się nie tnie no chyba że z długości. Wszystko to co wyrośnie z tych pędów będzie owocować a jesienią po owocowaniu przycinasz te pędy na 4-5 oczek. Wiosną możesz skrócić na 2-3 oczka lub zostawić 4 i poczekać aż się obudzi.
Te dwa pędy będą coraz grubsze ale ich nie ruszasz. Regulujesz tylko te co wyrastają z tych dwóch głównych.
Kilka zdjęć z jednego z naszych winorośli
3 pędy stare rozłożone na dwa piętra. Jeden poszedł dołem a dwa w górę do stelażu wyżej

Z nich wyrastają cieńsze pędy i je tniemy góra na 4 oczka po owocowaniu

Czasem mąż ścina do 1 oczka żeby odnowić pędy owocujące

Zdarza się że pęd obumiera ale jak widać poniżej stary pęd główny wypuszcza nowe pędy z oczek uśpionych

Tu zostawił dłuższe pędy. To co nie wypuści to skróci.

Jak szłam do koleżanki obciąć winorośl która nigdy nie była cięta to mąż kazał mi znaleźć pęd główny i wszystko to co z niego wyrasta skrócić na 3 oczka. Koleżanka jadła po raz pierwszy winogrona . W tym roku zrobiłam to samo w marcu. Pęd główny nie ruszać a to co z niego wyrasta skrócić na 3 oczka.

Dzięki bardzo
W tym roku nie będę nic ciąć bo będzie kwitła
A w przyszłym zobaczymy
Kurczę…. Nie mam miejsca żeby w nogach słońce było
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 16:16, 30 kwi 2024

Do góry
I tu akurat mogę podpowiedzieć bo mój mąż to fachowiec w kwestii winorośli.
Sadzisz tak głęboko jak jest w doniczce. Mają korzenie palowe więc rosną w głąb ziemi. Warunek jest jeden - jak najwięcej słońca na korzenie i roślinę. Korzenie muszą się grzać. Dlatego u my wysypaliśmy glebę wokół winorośli kamieniami a w słońcu są od 11:00 do samej nocy. Patelnia.
Po zimie budzą się zawsze tylko wiosenne przymrozki zawsze je dopadają i muszą ruszać od nowa ale ruszają.
Co do cięcia to wybierasz 2-3 mocne pędy i rozkładasz je na boki poziomo. I te pędy są na zawsze ich się nie tnie no chyba że z długości. Wszystko to co wyrośnie z tych pędów będzie owocować a jesienią po owocowaniu przycinasz te pędy na 4-5 oczek. Wiosną możesz skrócić na 2-3 oczka lub zostawić 4 i poczekać aż się obudzi.
Te dwa pędy będą coraz grubsze ale ich nie ruszasz. Regulujesz tylko te co wyrastają z tych dwóch głównych.
Kilka zdjęć z jednego z naszych winorośli
3 pędy stare rozłożone na dwa piętra. Jeden poszedł dołem a dwa w górę do stelażu wyżej

Z nich wyrastają cieńsze pędy i je tniemy góra na 4 oczka po owocowaniu

Czasem mąż ścina do 1 oczka żeby odnowić pędy owocujące

Zdarza się że pęd obumiera ale jak widać poniżej stary pęd główny wypuszcza nowe pędy z oczek uśpionych

Tu zostawił dłuższe pędy. To co nie wypuści to skróci.

Jak szłam do koleżanki obciąć winorośl która nigdy nie była cięta to mąż kazał mi znaleźć pęd główny i wszystko to co z niego wyrasta skrócić na 3 oczka. Koleżanka jadła po raz pierwszy winogrona . W tym roku zrobiłam to samo w marcu. Pęd główny nie ruszać a to co z niego wyrasta skrócić na 3 oczka.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 16:12, 30 kwi 2024

Do góry

Gabiony dostarczone I rozładowane. Niestety trzeba będzie jeszcze utwardzić I zawibrować pod nie bo muszą stać równo. A tarasy wyglądają równo ale równe nie są... kupa roboty nam się szykuje.

Pan Mirek zostaje na jutro na pół dnia.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 16:09, 30 kwi 2024

Do góry

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 16:07, 30 kwi 2024

Do góry

Ogród w malinówkach 16:00, 30 kwi 2024

Do góry
Ogólnie susza jest straszna, widać to po trawniku i nie tylko.

Czosnek Gladiator zaczyna kwitnąć, ale jest albo zasuszony albo przemarzł. Liście oberwałem, bo za chwilę sam by je zgubił. Druga odmiana nadal w pąkach, schowana w liściach kocimiętek.

Kocimiętki i szałwie Caradonna za chwilę zaczną kwitnąć
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 15:57, 30 kwi 2024

Do góry
Venus

Ogród w malinówkach 15:57, 30 kwi 2024

Do góry
Warzywa w foliaku tak teraz wyglądają, na lewo rzodkiewki i sałata, na prawo groszek.

Temperatura wewnątrz jest jak latem. Stopiła mi się plastikowa tacka na rozsady!

Anna i Ogród 2 15:24, 30 kwi 2024

Do góry
TAR napisał(a)

U nas widzialam w 3 ogrodniczych, mialam ja w drugim ogrodzie, ładna ale akurat lilaki wole te ciemne, energetyczne fiolety.
Tego lilaka Pomorzanka jednak chetnie bym przytulila i jeszcze Miss Kim, bo ładnie pachnie i powtarza kwitnienie.

Z czym najlepiej zestawic lilaki? Jakie rosliny beda do nich pasowac?

Najlepiej to pewnie niskie trawy np. Hakone

Miss Kim mam. Do kwitnienia jeszcze mu daleko i prawda - pachnie z daleka bardzo intensywnie. Ale to niski krzew. Mój ma z 7 lat i 1m wysokości.

Ogród hortensjowo różanecznikowy 15:18, 30 kwi 2024

Do góry
Ogród hortensjowo różanecznikowy 15:15, 30 kwi 2024

Do góry
Zakwitły pierwsze rodki.
Ogród z zegarem 15:00, 30 kwi 2024

Do góry
Agatorek napisał(a)

Moje bergenie wyglądają teraz tak :

W tym roku pierwszy raz są takie stojące na baczność

U moich też to samo kwiatostany stoją na baczność ale przymrozki liście u moich bergeni trochę uszkodziły...
Dębowe zakątki 14:37, 30 kwi 2024

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Ach tydzień temu oddwidzilam piękny ogród Beatki- ogrodowe skarby.
I te morze tulipanów..im cudnie. Szkodą ,że u mnie zamiast się rozmnażać to one przepadają .

Aniu znasz może nazwę tych tulipanów? No śliczne są❤️
Ptasi gaj 14:28, 30 kwi 2024

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Pokażę powojnik który zgubił miarę wzrostu
W 2023

Dzisiaj sięga podbitki

Wczesny kwitnie 2 razy w roku

Pięknie zakwitł ten rodek❤️ u mnie biały też już kwitnie, a powojnik naprawdę spory jest. U mnie też jest sucho, wczoraj musiałam już podlewać rośliny bo miały już sucho, nawet ciemierniki były przyklapnięte.
Wszystkiego po trochu 14:19, 30 kwi 2024

Do góry
mirkaka napisał(a)
Wczorajszych trochę zdjęć,

Mirka co to jest za rasa tego kocika? fajniusi jest
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 14:18, 30 kwi 2024

Do góry
Podpowie ktoś jak to posadzić żeby mi potem w zimie nie zmarzło ?

Wymarzony sielankowy ogród..... 13:47, 30 kwi 2024

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
A też co chwila się szwędam po sadzawce… już miałam koszyk gotowy, ale walczę ze sobą
Tego kuklika nonna masz kwitnącego? jak tak, to strzel fotkę

Asia nie walcz
Kuklik trochę wytarmoszony na rowerze, ale dał radę

Małymi krokami-Ogród Wioli 13:27, 30 kwi 2024

Do góry
Ostatni zachwyt tulipanami ,bo w tym ciepłe zaraz przekwitną

Zastępstwo już w gotowości

Poza tym jest już bardzo sucho, trawnik schnie...
A deszczu nie zapowiadają
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies