Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Makao 10:10, 30 sie 2024

Zaczęłam czytać o tej nawłoci i faktycznie tą kanadyjską i późną trzeba tępić. Jest na liście roślin inwazyjnych i szkodliwych dla pszczół i ptaków.
Znalazłam zdjęcie porównawcze nawłoci

April 10:33, 30 sie 2024

No widoczki zachodzącego słońca robią wrażenie. Jak się ma taki otwarty widnokrąg
sylwia_slomc... 21:47, 30 sie 2024

Kordina napisał(a)

Ale faktura nieba! Oszałamiająca, widzę, że się zafiksowałaś na zachód i bawiłaś różnymi programami fotografowania

I powiem Ci, że żaden nie potrafił oddać całej magii tych kolorów. Zmieniały się z minuty na minutę.
sylwia_slomc... 21:48, 30 sie 2024

Monia81 napisał(a)
Ależ niebo
Miskanty już mega widoczne w łące, kolorowo, bujnie, pięknie

Już się rozwinęły i nagle w tym roku okazało się, ze te których do tej pory nie było i myślałam już, że nie poprzyjmowały się, teraz są i kwitną
sylwia_slomc... 21:50, 30 sie 2024

Krakus napisał(a)
wow ale zachody słońca coś ostanio czasu nie ma nawet w niebo popatrzec ;P
Co to za miskanty Ci juz kitną ? chyba od Was dostałem bo też już mi kwitnie ale nie znam odmiany

Te pierwsze z białymi czuprynami to miscant memory, wąskie kłoski to miscant cukrowy, ale cała reszta to od dziewczyn z forum podosadzana i nie pamiętam nazwy, a niektóre nawet bez nazwy zwożone z wyjazdów
sylwia_slomc... 21:52, 30 sie 2024

Makao napisał(a)
Na prawdę wysoka ta Twoja łąka.
To moja niższa ma być.
Dużo masz tej nawłoci. To ta kanadyjska czy nasza? U Juzi Bożenka pisała że jest najgorsza. Że lepsza ta nasz pospolita.
Ja mam nawłoć na pobliskich ugorach i wydaje mi się że jest nasz pospolita bo taka niska do metra jest. Może sobie nasionka zbiorę bo też bardzo mi się podoba.

Nie miałam zaznaczonego Twojego wątku. Po założeniu swojego nowego nie wszystkich znalazłam. Zaznaczam Cię

Ps. Widoki zachodzącego słońca masz obłędne. U nas takie zdążają się ale nie za często

Hej Aniu No wysoka. U mnie nawłoć jest mojego wzrostu, ale wydaje mi się, że mam kilka odmian jej bo kwitną w różnym terminie. Jedne mają mniejsze kwiatostany, drobniejsze, inne mocne dużej wielkości, masa kwiecia. Kolor mają jednakowy taki ciepły żółty.
sylwia_slomc... 21:55, 30 sie 2024

Anda napisał(a)
Piękny zachód słońca.

Łąka niesamowita, prawie jak dżungla skoro taka wysoka. Miskanty piękne.
A ta nawłoć to nasza rodzima?

Ewo takie rozmiary ma w tym roku, że część fotek robiłam na jak się trafi z wyciągniętej do góry ręki. Ale to od raazu widać jaka w niej gleba w którym miejscu. Tu gdzie sama glina jest zdecydowanie niższa, tu gdzie czarnoziemu więcej jest mega wysoka. Może to też zalezy od wypłąszczania terenu... tu gdzie glina jest stromo tu gdzie czarnoziem się zaczyna wypłaszcza się ciut teren. Woda tak szybko nie ucieka...
sylwia_slomc... 21:57, 30 sie 2024

Makao napisał(a)
Zaczęłam czytać o tej nawłoci i faktycznie tą kanadyjską i późną trzeba tępić. Jest na liście roślin inwazyjnych i szkodliwych dla pszczół i ptaków.
Znalazłam zdjęcie porównawcze nawłoci

Tej pospolitej u mnie nie ma. Dwie pozostałe patrząc na formęe kwiatu są, ale kolor mają identyczny więc trudno mi ocenić. Hmmmm chyba cyknę focie kwiatostanów i wrzucę kiedyś przy okazji do porównania.
sylwia_slomc... 22:00, 30 sie 2024

April napisał(a)
No widoczki zachodzącego słońca robią wrażenie. Jak się ma taki otwarty widnokrąg

Widnokrąg za pomocą drzew nasadzonych już mi się mocno ogranicza. Dobrze i nie dobrze bo widoki na pagórki i pola fajne, ale już na szczęście nie musze prawie oglądać dwóch rozwalających się budynków sąsiadów. Jeden w całości pochłonął winobluszcz. Drugi już przesłaniają drzewa. No i ten słup elektryczny już też mniej dominuje na zdjęciach, czy mi się wydaje....?
basia3012 22:30, 30 sie 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Sylwia, jaki malowniczy i nastrojowy zakątek.
Czytam o nawłoci. U nas jest chyba ta odmiana późna lub kanadyjska. Na każdej niezabudowanej działce jest jej pełno. I następowało to stopniowo, od kilku kęp do zawładnięcia całą działką. Ona sieje się czy mnoży się rozłogami?

Zachód słońca przepiękny.
Pozdrawiam.