To nie jest roślina na lata. Raczej taka ciekawostka, bo w mieszkaniu trudno im zapewnić warunki, takie jakie mają w naturze. Nie masz zapewne chłodnej szklarni. Od listopada do marca należy trzymać bez podlewania w niskiej temp. około 10-12 stopni. W mieszkaniu mają z reguły za ciepło. Ja ich w każdym razie długo nie uprawiałam, wolałam włochacze (np, mammillarie, czy parodie niż takie golce.
Z nasion uzyskujesz okaz kwitnący po ok. 3 latach i nie wiadomo czy dasz radę utrzymać w przypadku ciepłego stanowiska zimowego.
Lithops to nie kaktus, pochodzi z rodziny przypołudnikowate, tej samej co np Mesembryanthemum czyli przypołudnik.
A kaktusy to rodzina Cactaceae (kaktusowate).
Obie rodziny należą do grupy sukulentów czyli roślin gruboszowatych.
Hosta 'Fire&Ice" plus Heuchera w typie 'Creme Brule", 'Coral Bells' lub 'Caramel'
Sweet Tea ma takie nerwy widoczne a te raczej są pomarańczowe z wierzchu i różowe od spodu.
Lepiej o liściach białych, jeśli budujesz ogród elegancki, w przewadze w białej tonacji. Żółty zaś, jeśli budujesz ogród na zasadzie mocnych kontrastów i kolorowy.
Danusia, poddała mi pomysł poniżej zamiast wiśni śliwy wiśniowe i hortensje. Pomysł z hortensjami strasznie mi się podoba ale jeśli chodzi o drzewa to nie wiem. Chciałabym aby drzewa stanowiły ciąg na całej długości ogrodzenia. Cała jesień przyglądałam się w internecie zdjęciom tych śliw i nie mam do nich przekonania
Długość rabaty to 12 m. Tuje są posadzone za rzadko bo tylko co 1 m.
W najszerszym miejscu na środku jest 3,7 m, rabata z prawej i lewej strony zwęża się do 2,8 m.
Tuja Danica mi jakoś tutaj nie pasuje, może nie będę kombinować z tym co mam tylko dam coś nowego.
Świerk Inversa to malowniczy iglak, ale na zasłonięcie czegokolwiek to on się nie nadaje. Raczej do podziwiania samotnie na trwaniku powinien rosnąć. Bo to gwiazda jest