Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród hortensjowo różanecznikowy 14:43, 19 mar 2024

Do góry
Monika83 napisał(a)
Wiola ja też nie lubię żółtków narcyzy ale pomyłkowo są u mnie, miały być białe miniaturki a są żółtki, a wyrzucić szkoda. Co do ciemiernika o zdeformowanych kwiatach to mam takiego z hybrydowych Roses Picotee, od połowy lutego tak wygląda i kwiatów nie rozwinął. U mnie to raczej od mrozu został uszkodzony. Kilka pąków czarnych zgniłych u kilku ciemierników też miałam to je usunełam.

No właśnie tak wyglądają te kwiaty jak u ciebie.
To pewnie i u mnie mróz ,bo one wcześnie miały pąki. A w grudniu nawet pierwsze kwiaty
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 14:41, 19 mar 2024

Do góry
Napisałam, ale coś jeszcze muszę
https://www.instagram.com/szkolka_slowinscy/
Tam znajdziesz zdjęcia miskantów sadzonych jako solitery i jako żywopłoty.
Np. takie jak to
„To jest miskant 'Adagio' – dorosły. Dawid Słowiński opisuje to zdjęcie:
... miskant chiński Adagio w pełnej, dorosłej krasie. Wygląda tu na ponad 2 metrową kulkę, ale w rzeczywistości to około 1,5-1,6m z kwiatostanem wysokości. Sam liść może mieć około 1-1,2m.
Nie mniej robi ogromne wrażenie za sprawą rozkładających się kwiatostanów praktycznie do samej ziemi. Wygląda hipnotyzująco w czasie wiatru gdy kwiatostany są błyszczące (w sensie niezapylone / niepuszyste.
Pro tip przy jego sadzeniu.
Jeśli chcecie uzyskać taki efekt i wrażenie to sadźcie go po bokach działki, a nie na przeciwko. Przez rozkład stosunkowo cienkich kwiatostanów posadzenie go naprzeciwko miejsca patrzenia sprawi, że te owieszające się kwiatostany będą mało widoczne. Najlepszy kąt do patrzenia dla kopułowych miskantów to około 45°.”

Podałam link do ich instagrama, bo tam Dawid zamieszcza aktualności i jest link do kompendium wiedzy o trawach, ktore napisał i które warto czytać, bo być zadowolonym z traw we własnym ogrodzie.
Ptasi gaj 14:26, 19 mar 2024

Do góry
Ela, no nie wierzę Tak o cyklamenkach.
Posadź je na wyższym miejscu i osłoń zimozielonymi turzycami, tzn i jednym i drugim zostaw odpowiednią ilość miejsca. Będzie okey.
U mnie rosną pomiędzy ptasimi łapkami.
To zdjęcia z pażdziernika 2022 i listopada 2023.
Sadziłam je w 20221 jako mikruski po jednym listku

Pszczelarnia 14:22, 19 mar 2024

Do góry

Jak tu pięknie
Wilczy ogród 13:20, 19 mar 2024

Do góry
Madzia, daj znać o sobie. Wszystkiego dobrego na najbliższe dni
Pachnący różami, malowany bylinami 13:17, 19 mar 2024

Do góry
ewsyg napisał(a)

Jolu, to nie zima im zaszkodziła. U mnie po zimie wszystkie były cudne. Potem w lutym było w dzień nawet + 15, a w nocy mróz. To im zaszkodziło. Ruszyła wegetacja, soki i dlatego ucierpiały. Kopczykowałam w lutym.

Lecę zobaczyć różyczkę. Mieszańce piżmowe są świetne.

Moje tak wyglądają, już puszczają listeczki.

Balerina. Trochę ją przycięłam, bo te wewnętrzne pędy miała już dość stare. Niech się ponownie zagści.

Ze swojej Baleriny taki kopczyk robisz? Nie wiem jak to nazwać. Chodzi o to że boczne pędy krótsze a środek wypiętrzasz?
Ptasi gaj 13:13, 19 mar 2024

Do góry
DariaB napisał(a)
Ciemierniki bardzo ładne, a hiacynty to niezłą niespodziankę zrobiły Czytam, że masz różę Oliwię, też kupiłam, właśnie się zastanawiam gdzie ją posadzić. Masz gdzieś w wątku jej zdjęcia?

Oliwia to wczesna róża tj 15 czerwiec 2023 r. Najlepiej je posadzić w pełnym słońcu. Jak przekwitają to głowy zwisają.u mnie kwitną bez przerwy. Przytnę główki na 20 cm od górki i za tydzień dwa znowu wypuszczone nowe gałązki z pąkami.
Te które mam są 3 letnie ale przesadziłam je w zeszłym roku nie za bardzo dobrałam stanowisko. W zeszłym roku odżyły.

Pachnący różami, malowany bylinami 13:12, 19 mar 2024

Do góry
Piwonia, jaka wyrywna

Pierwszy raz podmarzła tuja książkowa.

Ogród z koniczynką 12:59, 19 mar 2024

Do góry
Zimno, to się zamknęły

hiacynty juz utworzyły pąki...czekaja na słoneczko
Ogród z koniczynką 12:56, 19 mar 2024

Do góry
Zrobiłam przegląd swoich ciemierników tych wyłącznie z siewek...
Nie mam tak spektakularnych ciemierników jak prezentują dziewczyny, ale pochwalę się, że te wszystkie na tych fotkach, to siewki

z kolei ten usadowił się w nóżkach róży i już tam zostanie.

a ten najmniejszy zasiał się między płytami chodnikowymi. Wyciągnięty 2 tygodnie temu i posadzony na rabatę...zakwitł jednym kwiatkiem.

a ten wyrósł wciśnięty w cebule hiacyntów

no i w nóżkach hortensji
Pachnący różami, malowany bylinami 12:52, 19 mar 2024

Do góry
April napisał(a)
Przypomniało mi się że zrobiłam zdjęcia Sibeliusa, wrzuciłam u mnie
Ciekawe czemu te róże tak źle przetrwały taką lekką jednak zimę. Ja nic nie kopczykowałam, nie chciało mi się

Jolu, to nie zima im zaszkodziła. U mnie po zimie wszystkie były cudne. Potem w lutym było w dzień nawet + 15, a w nocy mróz. To im zaszkodziło. Ruszyła wegetacja, soki i dlatego ucierpiały. Kopczykowałam w lutym.

Lecę zobaczyć różyczkę. Mieszańce piżmowe są świetne.

Moje tak wyglądają, już puszczają listeczki.

Balerina. Trochę ją przycięłam, bo te wewnętrzne pędy miała już dość stare. Niech się ponownie zagści.

Dinky

Sibelius

Bouquet Parfait przycięta do samej ziemi, bo miała bardzo brzydki pokrój.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 12:39, 19 mar 2024

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/250/2503940/thumb_original.JPG
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:34, 19 mar 2024

Do góry
Zaczątek wału pod derenie. Pan Mirek przysłał mi fotkę właśnie z wysokości swojej koparki - napisałam że ok i niech ciągnie po całej długości frontowego płotu

wygląda jak tłusta trumna
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:27, 19 mar 2024

Do góry
W tunelu. Wysypalam granulki bo slimaki sie obudzily a nie chciałabym zeby mi zezarly siewki salat I kapusty

April podbija las... 12:13, 19 mar 2024

Do góry
Przypomniało mi się że zrobiłam zdjęcia mojego Sibeliusa sadzonego w zeszłym roku. Dla Ewy/ewasyg
Mam nadzieję że coś widać

Odrobinę przymarzł na dwóch pędach ale generalnie w niezłym stanie
Pachnący różami, malowany bylinami 12:06, 19 mar 2024

Do góry
vita napisał(a)
Śpieszę z radą To raczej cyklamen perski, doniczkowy. Poszukaj chłodniejszego niż temperatura w pokoju, miejsca (idealna w przedziale 10- 15 stopni), nie ustawiaj na słońcu, zajrzyj do ziemi, może jest przelany i stąd te żółknące liście. Jeśli ma za mokro, to zaprzestań podlewania na jakiś czas, potem podlewaj do podstawki. Czy on rośnie razem ze skrzydłokwiatem? Gdybyś chciała rośliny posadzić osobno, to przesadzając delikatnie wybadaj bulwę, czy jest twarda, bo może była wcześniej zbyt intensywnie podlewana i zaczyna podgniwać? Ja średnio znam się na uprawach doniczkowych, nawet pomidory mi nie wychodziły

A z różami to Ci ta zima dowaliła.

Wiktorio bardzo dziękuję za rady. Jeżeli chodzi o róże, to sporo podmarzły te wielkokwiatowe i rabatowe. Są też takie, które wyglądają świetnie. Historycznym nie przemarzł nawet kawałek pędu. Świetnie się maja mieszańce piżmowe.

Baltimore Belle

Leda.

Zieleń, drewno i antracyt 11:52, 19 mar 2024

Do góry
Na "moich" łąkach poziom wody spokojnie opada. Ptactwo szaleje, słychać jeden głośny śpiew Dobrze, że spacerowicze, których ilość wzrasta w zastraszającym tempie, jeszcze się nie zorientowali, że drogi są przejezdne. Całe to piękno mogę podziwiać w spokoju
Tu normalnie jest bardziej bagiennie, ale obecna wersja bardzo mi się podoba.

Odrobina leśnej zieleni na koniec i ruszam do ogrodu

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 11:41, 19 mar 2024

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)
...Jestem teraz oficjalnie rolnikiem więc mogę sprzedawać płody rolne wyprodukowane we własnym gospodarstwie - i to legalnie. Czego nie zjemy czy nie zbiorę i przetworzę to sprzedam. Idea samozbiorów mi się podoba.
W ubiegłym roku dałam ogłoszenie - przyjechało 2 panów, jeden nawet z własną drabinką, zebrał sobie 15kg czereśni, drugi 10, zapłacili i pojechali...

Aniu mnie również idea samozbiorów bardzo się podoba, myślę, ze jest to sprawa przyszłosci pod warunkiem, ze U nie przeszkodzi...
Sama kupuję teraz mleko kozie 1x w tygodniu od osoby, która je hoduje na niewielką skalę oczywiście, kaczkę prawdziwą, nie na sterydach i antybiotach, jajka od szczęśliwych kur. Czasami do mnie przyjeżdżają moje koleżanki i zbieramy jabłka, robimy hurt przecierów
Nadal i niezmiennie życzę powodzenia w pracach wszelakich, Wam przodownikom pracy
Pacz pani, nawet stosowny plakacik znalazłam (mam nadzieję, że poczucie humoru Cię nie opuszcza ):
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 11:30, 19 mar 2024

Do góry
Dotarły dzisiaj do mnie m.in. cisy Fastigiata Robusta na rabatę brzozową (6szt.).

W jakich odstępach je posadzić by uzyskać mniej więcej taki efekt? Ile minimalnie cm od płotu? https://pin.it/7qgQ0joiv
Mają trafić jak na inspiracji między derenie po 3 sztuki na obie strony. Sadzić za dereniami czy przed nimi? Moją pierwszą myślą było aby dać je z tyłu przy płocie. Czy jakoś po posadzeniu trzeba je przycinać czy same urosną w kształt „zaprogramowany” odmianowo? Przypomnę plan na rabatę.

Blaski i cienie nowego życia 11:30, 19 mar 2024

Do góry
Wiciokrzew nic sobie nie robi z mrozów.

Bodziszek korzeniasty wrócił do formy

Elata

Wisienka ozdobna
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies