Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 13:46, 30 maj 2024

Ewa nic mi nie mów. Duza działka duzo roboty I wydatkow

Jeden na działce 7k bedzie taki, zarosnie trawa to sie ja wykosi.

Na działce 3k z domem zamowilam 2 palety 64 sztuki korytek skarpowych betonowych. Do odwodnienia dróg w górach buahaha

Takie:

Rojodziejowa 13:54, 30 maj 2024

Kontonaogrod napisał(a)
Biale I pachnące, 25 zł z olx. Kupilam 4 doniczki

Linka chce
Kontonaogrod 14:21, 30 maj 2024

https://www.olx.pl/d/oferta/sadzonki-peonii-piwonie-2-szt-CID628-ID10j7Ib.html

Ma tez inne ogloszenia z 3 I 4 sadzonkami
Kontonaogrod 14:22, 30 maj 2024

Kontonaogrod 15:43, 30 maj 2024

Powbijałam tyczki pomidorom. Większosc nadal zbyt mała żeby z nich korzystać, słabo kiełkowały I całą wiosnę słabo rosną. No cóż.

Czekam aż albo coś wykiełkuje w warzywniku albo czosnek słoniowy dojrzeje żeby wysadzić siewki ogórków. Wypadałoby jak najszybciej ale im mniejsze tym wieksza szansa ze slimaki zjedza. A I miejsca nie mam. Koper, pietruszke naciowa, salate sialam 2x I nic. Buraczki wreszcie wychodza, za 2gim razem.

Za to zaczynaja peczniec strąki bobu I groszku

Zawiozłam na gorke plynna odzywke zeby podlac kapuste I cukinie. Ledwo ledwo na tej glinie. Pod warzywnik bede musiala porzadnie przygotowac pole, zeby w ogóle cos roslo. Tu po 5 latach prawie 6 powoli ziemia staje sie zdatna do czegokolwiek. Kompost I sciolkowanie trawa I zrębkami.
Juzia 15:50, 30 maj 2024

Sałata ponoć nie wschodzi przy temp powyżej 25st...
UrszulaB 16:17, 30 maj 2024

Kontonaogrod napisał(a)
Powbijałam tyczki pomidorom. Większosc nadal zbyt mała żeby z nich korzystać, słabo kiełkowały I całą wiosnę słabo rosną. No cóż.

Ania! Podlej je mikstura z drozdzy (kostka 100g+lyzka cukru+10l wody).
Szybko sie ogarna. Po kilku dniach rzuc im pod nogi po garsci obornika granul.
Kontonaogrod 17:07, 30 maj 2024

Juzia serio? To moze w domu skiełkuję, jest jakieś 21-22 stopnie

Ula dzięki! Spróbujemy
Kordina 19:35, 30 maj 2024

Kontonaogrod napisał(a)

Ty chyba szpaków nie dokarmiasz? U nas przez dwa dni wyżarły do szczętu rozkrzyczane bandy szpaków
Kontonaogrod napisał(a)

O jeżu!! Kiedy Ty to wszystko ogarniasz?! Podejrzewam, że jest Ciebie co najmniej trzy, przyznaj się
Kontonaogrod 19:53, 30 maj 2024

Bozenko zwykle codziennie staram sie cos zrobic. Na jednym froncie albo na drugim. Dzis nie udalo sie wrocic na górke, Mloda wrocila z Krakowa pozno I z kolezanka na nocowanie, wiec... jutro tez jest dzien

Czeresni sie sporo zmarnowalo, bo nie mialam czasu zeby zniesc ze strychu duza drabine. Zjedlismy wszystko dostepne z dolu I z male drabiny. Parę dni temu wlazlam na drzewo I zebralam troche na 4 sloiki kompotu. Kuzyn trochę sobie obral. Nadal wisza na drzewie ale po deszczu I upalach większosc jest uszkodzona I gnije. Za to kamczatki wszystkie zebralam I przerobilam na dzem (z dodatkiem czereśni, bo same jagody wydawaly mi sie suche).

Tak naprawde nie ogarniam, nawet z pomocą, zwlaszcza teraz na dwa ogrody. Ale nieskoszona trawa czy chwasty tu I owdzie jeszcze nikogo nie zabily

Pozdrawiam!