Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Skalniak"

Ogród zmyślony 19:00, 05 sie 2011

Do góry
Lena napisał(a)

Lenko, polować na zielcho też lubię, ale jak kieszeń ciężka, bo inaczej chandra murowana Ostatnio z ubrań to kupuję już tylko rękawiczki...do ogrodu, a zamiast kosmetyków guano, albo jakieś inne dzdzownice Chyba muszę się nad swoim losem zastanowić głębiej, bo inaczej sama się zapuszczę na amen

Też się łapię na tym że wolę zielcho kupić niż szmatki...ale tymi też nie pogardzę... Jutro jadę się "ubrać" hihihi ale na trasie szkółka jest,więc nie wiem jak będzie
Doczytałam że też Magdalena jesteś??? Z małopolski?

Nie Lenko, nie z małopolski.Rzuciło nas na patelnię, czyli równinę mazowiecką. Po ośmiu latach powoli się aklimatyzuję. Brakuje mi krajobrazów pagórkowatych.

Marzenko, skalniak można robić myśląc właśnie o pagórkach. Jak się przyjrzysz róznorodnie nasadzonym polom z daleka, to zobaczysz jakimi falami idzie kolor, jak się załamuje światło.Danusia jak była u mnie na wiosnę, to dodatkowo pomachała zgrabnie łapkami i mi się tak zwizualizowało-choć dalej mam robotę z przegrupowaniami na swoim skalniaku, ale już mniej.To trudna robota, bo już sam skalniak w płaskim ogrodzie często wygląda obciachowo.U mnie ta górka musiała być.Popatrz na skalniak Gramy jaki jest piękny.Będziesz jeszcze sama za swojego zadowolona, zobaczysz, bo masz ogród, który sprzyja pagórkom

Oj podpowiedzcie mi co nie pasuje na tej mojej rabacie, nooo
Ogród zmyślony 18:29, 05 sie 2011

Do góry
Marta, oczywiscie już bywałam u Ciebie ! m.in ogladałam Twoje zakupy, skalniak i realizacje planów ogrodowych. No, ja Ci nie doradzę, bo nie czuje się kompetentna w roli doradczyni ogrodowej...
ale bardzo podobał mi sie Twój skalniak z pięknymi i okazałymi roslinami - myślę tu troche o swoim, z którego wciąż nie jestem zadowolona... i
Moje krzewy są całoroczną ozdobą ogrodu. 21:03, 02 sie 2011

Do góry
maria_kalinowska napisał(a)
Danusiu, jeszcze raz gorąco dziękuję za tak miłe przyjęcie. Jestem zachwycona Twoim ogrodem. Zdopingowałaś mnie do zrobienia porządku pod moim świerkiem. To jest duże drzewo i tam zrobiłam skalniak, ale żle dobrałam rośliny i w tej chwili nie wygląda to ciekawie.Muszę zacząć od nowa. Cieszę się, że jesteś zadowolona z prezentu.Twojej Teściowej dziękuję za pozdrowienia i przesyłam wzajemne.Jeszcze raz Danusiu pozdrawiam Was i myślę, że jeszcze się kiedyś spotkamy.

Oczywiście, że musimy się spotkać, Zbysiu juz obiecał, że wpadnie, więc może razem zajrzycie przy okazji?
Jakie zmiany planujesz pod świerkiem ?
Moje krzewy są całoroczną ozdobą ogrodu. 20:28, 02 sie 2011

Do góry
Danusiu, jeszcze raz gorąco dziękuję za tak miłe przyjęcie. Jestem zachwycona Twoim ogrodem. Zdopingowałaś mnie do zrobienia porządku pod moim świerkiem. To jest duże drzewo i tam zrobiłam skalniak, ale żle dobrałam rośliny i w tej chwili nie wygląda to ciekawie.Muszę zacząć od nowa. Cieszę się, że jesteś zadowolona z prezentu.Twojej Teściowej dziękuję za pozdrowienia i przesyłam wzajemne.Jeszcze raz Danusiu pozdrawiam Was i myślę, że jeszcze się kiedyś spotkamy.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:45, 25 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Gosiu, wg mnie naparstnica jest za wysoka na skalniak. Poza tym w zasadzie zalicza się do roślin dwuletnich, choć wydaje się, że to jest bylina, bo się rozsiewa i ciągle jest.

..aaaa to "podziękuję" za naparstnicę Chciałam dać coś wysokiego, smukłego jako wyższe, pojedyncze punkty na skarpę Będę szukać
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:30, 25 lip 2011

Do góry
Gosiu, wg mnie naparstnica jest za wysoka na skalniak. Poza tym w zasadzie zalicza się do roślin dwuletnich, choć wydaje się, że to jest bylina, bo się rozsiewa i ciągle jest.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:07, 25 lip 2011

Do góry
Danuś czy naparstnica nada sie na skalniak????
Ogród Sylwii od początku :) 13:17, 24 lip 2011

Do góry
Skalniak w trakcie metamorfozy czyli przekładanie kamieni wraz ze ściąganiem agrowłókniny

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 00:40, 24 lip 2011

Do góry
oto moja sadzonka

W poradniku nt. rozwaru wielkokwiatowego (Platycodon grandiflorus) jest napisane m.in.:
Roślina dobrze się prezentuje na tle roślin zielonych, o spokojnych barwach.
Lubi miejsca zarówno nasłonecznione jak i nieco cieniste, nie najlepiej radzi sobie w całkowitym cieniu. Potrzebuje umiarkowanej wilgotności gleby, koniecznie przepuszczalnej o pH najlepiej obojętnym. Przetrzyma lekkie przesuszenie, gdyż posiada mięsisty korzeń magazynujący wodę. Najgroźniejsza dla tej rośliny jest nadmierna wilgoć i ciężkie gleby, tam roślina może nam po prostu zgnić. Bardzo nie lubi też przesadzania, gdyż tworzy długi korzeń, który łatwo jest uszkodzić podczas tej czynności. Dlatego najlepiej od razu wybrać dla niej właściwe i ostateczne miejsce w ogrodzie. Na wiosnę z ziemi wychodzi dość późno, dlatego należy uważać przy wiosennych pracach pielęgnacyjnych, aby jej nie uszkodzić (najlepiej miejsce oznaczyć jesienią).
Pokrój raczej zwarty, pędy wzniesione i sztywne. Liście jasnozielone, o lekkim niebieskawym odcieniu, lancetowate lub owalne z ząbkowanymi brzegami. Roślina raczej nie jest atakowana przez szkodniki i choroby. Czasem mogą pojawić się ślimaki.
Nie należy rozwarów sadzić na rabatach, na których królują mocne kolory i wysokie rośliny, gdyż ich subtelny urok zostanie przytłoczony przez inne kwiaty. Doskonale natomiast zaprezentują się w miejscu takim jak skalniak (odmiany karłowe) lub na rabacie, gdzie posadzono głównie rośliny zielone. Można też zastosować go tam, gdzie towarzyszące rośliny nie mają mocnych, intensywnych kolorów kwiatów oraz nie potrzebują do rozwoju dużej ilości wody w podłożu. Na zimę zielone części rośliny zamierają.

W związku z powyższym, chyba dam go pod stópki stożkowi z bukszpanu
Pogaduchy skowronków 08:43, 22 lip 2011

Do góry
Witam witam Was. 16 stopni na liczniku . Deszcz popaduje . Wczoraj zdążyłem oplewić 2 rabatki .Pozostał jeszcze skalniak ale mokro !! Życzę Wam słoneczka i ciepełka .
Zielono mi! 22:03, 20 lip 2011

Do góry
Grażynko - no przepięknie Ci kwitną te hortensje - bardzo mi się podobają.

Skalniak zawsze wygląda świetnie - rośliny na nim wielkie to i chwasty się w oczy nie rzucają.

Ja ze swoimi winogronami nie mam dobrych doświadczeń, bo strasznie marzną, ale mam zamiar zasadzić odmiany regent - ta jest idealna na polskie warunki.
Zielono mi! 06:39, 20 lip 2011

Do góry
Z kwiatów przypomina mi tę drugą, to chyba ta.
A tu pierwsze doświadczenia z winoroślą, posadziłam na wyjściu z części reprezentacyjnej, do gospodarczej, czyli zaniedbanej.

To samo z tarasu.

Obrobiłam skalniak. Narobiłam się, ale jaki elegancki. Na kilka dni...

A potem już mi się nic nie chciało.

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 14:50, 14 lip 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

Chyba jednak nie. Zauważ że ta podwyższona wyspa z realizacji Danusi jest w zupełnie innych "okolicznościach przyrody". Twoja rabata ma szansę przysłonić też murek, nie widzę go w całości ale chyba nie jest szczególnie cenny widokowo i dekoracyjny.

Niee - skalniak po prawej zostaje.
Chodzi mi mniej więcej o coś takiego - chyba się domyślisz?

Nie lubię być podglądany, a to jedyny zakątek nie osłonięty od ludziów

Popieram, wiem, że linię dopracujesz zgodnie z linią z prawej
Ale jak to się będzie miało do obwódki z kosteczki?
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:23, 13 lip 2011

Do góry
annka napisał(a)
Chyba jednak nie. Zauważ że ta podwyższona wyspa z realizacji Danusi jest w zupełnie innych "okolicznościach przyrody". Twoja rabata ma szansę przysłonić też murek, nie widzę go w całości ale chyba nie jest szczególnie cenny widokowo i dekoracyjny.

Niee - skalniak po prawej zostaje.
Chodzi mi mniej więcej o coś takiego - chyba się domyślisz?

Nie lubię być podglądany, a to jedyny zakątek nie osłonięty od ludziów
Zielono mi! 13:38, 08 lip 2011

Do góry
Haniu, Jotko, gdybyście były w moich okolicach, to ogród zaprasza, ja też!
Sebek, no trochę roboty z tym jest.... Różnie robimy; a to kosą spalinową do bólu, a to na kolankach raz w czs, a niekiedy i mazak z Roundapem. I tak to leci. A rośnie tam z prędkością światła, bo cieplutko przy kamykach chwaściory mają, a i woda nakapie.
Burza idzie!

A tu przykład świadczący o tym, że chwasty też posiadam. To boczne schodki na skalniak.

Motylki grasują w lawendzie na okrągło.

Zielono mi! 13:03, 08 lip 2011

Do góry
No cudnie wygląda ten skalniak. A powiedz jak się koło niego kosi tym traktorkiem. Kanciki widzę, ale czy docinać musisz?
Zielono mi! 07:10, 08 lip 2011

Do góry
Skalniak po wiośnie, kiedy wszystko kwitło, też ładny. Zmężniał, zarósł i zrobił się dostojny.

Ogród na końcu świata- Dominika 12:48, 26 cze 2011

Do góry
Kradziejki mi najlepiej rosną a te akurat są z plebanii Obecny ksiądz o swoje roślinki wogóle nie dba. te wydłubałam z trawy po kolana, taki skalniak ma Narazie wetknięte aby przechować.

A to hosta posadzona w znalezionej w szopie miedniczce glinianej potem przy oczku będzie a narazie tak sobie stoi
Ogród Sylwii od początku :) 23:03, 22 cze 2011

Do góry
Syla napisał(a)

Dołączam do grona zachwyconych Twoimi rabatami, cudne. A najlepsze, że tyle ich masz. W realu musi to wyglądać fantastycznie. Masz jakieś zdjęcia zrobione z góry, np. balkonu? No i podziwiam pracowitość i zapał.

Już mam , zrobiłam świeżusie dzisiaj rano

Te roślinki również znajdą inne miejsca

Jak widać wszystkie rabaty łącznie ze skalniakiem zostały ogołocone z palisady drewnianej
Skalniak również pozbędzie się kamieni , postaram się zrobić murek. Jak nie wyjdzie zawezmę fachowca ale chcę sama spróbować. Okropnie mnie korci . Pożyjemy , zobaczymy czy wyjdzie.

Rabaty piękne. Jestem pod wielkim wrażeniem
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 17:31, 22 cze 2011

Do góry
Martek napisał(a)

No dzięki. W sumie został mi jeszcze skalniak do zrobienia i można powiedzieć - że cały ogród zrobiłem w jeden rok - a nawet 4 miesiące
Gratuluję Sebek naprawdę zrobiłeś dużo ,dobrej roboty .Oglądałam twoje zmagania i jestem pełna podziwu dla twojej pracowitości i zapału .To ja jak żadnego innego sezonu trochę mam do tyłu ,ale też mam wakacje zacznę nadrabiać zaległości Pozdrawiam cię Wiaterek .

Dzięki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies