Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Brzoza - Betula 14:35, 21 lis 2018

Do góry

Ewa dasz radę
Pierwsza to Laciniata wystarczy (o ile się pojawią) wycinać dodatkowe przewodniki lub grubsze gałęzie boczne idące do góry
Druga to Yungii którą systematycznie podwiązując w pion wybrana gałązkę kształtujesz przewodnik i sylwetkę (tniemy oczywiście lipiec sierpień ). Jeżeli można poradzić sobie z silnie rosnącą Yungii to z Gracilis jeszcze łatwiej
Typografia ogrodu 13:56, 21 lis 2018

Do góry
A na razie jest tak
Przedziwny Ogród 13:08, 21 lis 2018

Do góry
Przedziwny Ogród 13:06, 21 lis 2018

Do góry
Ponury dzisiejszy poranek ( przed 7.00) przed wyjazdem do pracy.....

Za drzwiami do ogrodu... 12:27, 21 lis 2018

Do góry
Nowych zdjęć brak,więc jeszcze mrożonki

Za drzwiami do ogrodu... 12:20, 21 lis 2018

Do góry
Rumianka napisał(a)
Ja w sprawie zagadki: myślę, że to będzie głowa renifera z porożem...

Hahaha...! Przy okazji magą zrodzić się nowe pomysły...ale to niestety nie to
Uwaga podpowiedź...,która też może zmylić...
Ogród w cieniu brzozy 12:07, 21 lis 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Przed sadzeniem miskantow u siebie powstrzymuje mnie dokładnie to samo co Ciebie Wolę sadzić Panicum

Sadźmy Panicum! To była druga trawa, która trafiła do mojego ogrodu, miała zastąpić kostrzewę, która się nie sprawdziła u mnie, a koniecznie jakąś chciałam, trochę dawno to było.

cd. wrzesień

Od nowa ... na przekór wszystkim 12:04, 21 lis 2018

Do góry
iwka napisał(a)
No i mam problem z bukszpanami sadzonymi wiosną, podczytałam trochę Toszkę i podlałam raz topsinem, miałam jeszcze powtórzyć ale się na razie nie udało. Nie wiem czy coś z nich będzie

W zeszłym roku miałam to samo. Bardzo podobnie zrobiły się rudawe. Zrobiłam im jesienią i wczesną wiosną oprysk fosforowo-potasowy, a później w ciągu sezonu dostały kilka razy gnojówki (pokrzywa, czarny bez, mniszek) doglebowo i dolistnie. Odżyły, znów są zielone.
Ogród w cieniu brzozy 11:39, 21 lis 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Dalia dziwoląg prześliczna, jeszcze takiej nie widziałam

Ta dalia to Myrtle's Folly, moje odkrycie tego sezonu, kupiłam ją dla sprawdzenia, jakie zrobi wrażenie na żywo. Wydała kilka kwiatów choć karpa była mała, jest bardzo energetyczna, ścięta do wazonika i postawiona w łazience wprawia w dobry nastrój na cały dzień.

Trochę spóźnione ale nadrabiam zdjęcia z września.

Żywopłotki cisowe. 10:32, 21 lis 2018

Do góry
Anabell napisał(a)

a zabrałam się do domowych wyrobów i szyneczka z łopatki bez wędzenia wyszła wspaniała.
mięcho marnowane i parzone w torebkach do pieczenia.

Witam

a może takie przepisy Ci się przydadzą. Sprawdziłam i dla mnie to rewelacja.

https://smaker.pl/przepis-domowa-wedlina-kruchy-schab-gotowany-10-minut,159318,kulinarneprzygody.html
http://definicjasmaku.blogspot.com/2014/12/dojrzewajaca-poledwiczka-domowe-wedliny.html
Połowa działki - czyli mam powoli dość 09:58, 21 lis 2018

Do góry
Połowa działki - czyli mam powoli dość 09:56, 21 lis 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Ten rok sprzyja trawom Ładna jest z tym białym obrzeżem Właśnie spisuje sobie nazwy traw jakie by może u mnie zagościły - czy ona mocno się kłączami rozrasta czy to typ trzymający się ładnie w kępie jak miskanty ?

Tak ten rok łaskawy był trawom Morling Light to najładniesza trawa z miskantów .Rośnie w kępie jest sztywna nie pokłada się i nie tak wiele potrzebuje.Nawet wykopać ją nie jest trudno bo wykopywał eM Ani /Anabuko/dosyć duże kępy i specjalnie nie narzekał.Nie wiem tylko jak przy dzieleniu bo ja dzieliłam małe kępy.

Nie wiem tylko jak wysokie będą te wiechy ML bo u mnie są jeszcze między liśćmi jak mróz nie przytnie to urosną jeszcze.Masz poniżej te kępy .
Ogród Muszelki 09:55, 21 lis 2018

Do góry
Muszelka napisał(a)

Elu, obecnie telefonem również można zrobić dobrą jakościowo fotę. Na dowód wstawię zdjęcie z albumu z czterema kadrami. Jedno z nich zostało wykonane telefonem. Spróbuj zgadnąć które?

Myślę, że telefonem zostało zrobione pierwsze zdjęcie, czy mam rację? Po przeanalizowaniu chmur na zdjęciach stwierdziłam, że robiłaś te trzy zdjęcia jedno po drugim, a chwilę przed, albo po trzasnęłaś jeszcze fotkę telefonem. Jakość wszędzie bez zarzutu.
Zdjęcia piękne, pasja podróżnicza też wspaniała, zimowa fota przecudna. Ja z tych co nie tolerują zbyt niskich i zbyt wysokich temperatur, ale zdjęcia zimowe zawsze mnie zachwycały. Uważam, że dużo trudniej zrobić dobre zdjęcie zimą niż latem.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 09:49, 21 lis 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)/original.JPG[/img

świetne to zestawienie kolorystyczne - jakby nie przykryte wrzosy to żadnej zimy tu nie widać Wrzosy będą cudowne.

Sylwia, niestety nie nadążam w Twoim wątku i wiem że motyw plazy już był ale teraz ją widzę po raz pierwszy i co tam jest w planie? piaskownica? no przepraszam, bo pewnie o tym było nie raz...

Też się zastanawiam nad okrywaniem, ale jeszcze czekam (ilość sztuk do okrycia 3 więc powinnam zdązyć.

Mój dereń kousa ma jeszcze liście chyba wszystkie (no chyba że mu wczoraj opadły niestety go nie widziałam) ale za to ani jednego pączka - był malusieńki jak go sadziłam jest u mnie 3 lata- mam nadzieję, że doczekam niedlugo kwitnienia - choć jeszcze nie przyszlym roku
W moim małym ogródeczku - Dorota 09:47, 21 lis 2018

Do góry
waldek727 napisał(a)

Dorotko.
Jak robię tort bezowy Pavlova, to zagęszczam serek mascarpone (400g) dwiema łyżeczkami rozpuszczonej w wodzie żelatyny, lub dosładzam serek białą czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Jak dodajesz śmietanę do mascarpone to warto ją sobie wcześniej ubić. Gwarantuję Ci, że taka masa po przestudzeniu w lodówce ma super konsystencję i nie jest luźna.
Dzięki za cenne wskazówki, na pewno z nich skorzystam. Też nie tak dawno pierwszy raz robiłam Pavlovą muszę przyznać, że wyszła bardzo smaczna i tu też był krem na serku maskarpone, i drugi na ajerkoniaku. Do tylek rosyjskich trzeba dodać troszkę żelatyny.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 08:41, 21 lis 2018

Do góry
Sypnęło wczoraj śniegiem, jest wszędzie biało i trawy nie powiązane biedne przygniecione.... dramatu nie ma ale... Tak rzadko widuję śnieg, że nawet się ucieszyłam a córka oszalała na widok białego puchu
Nie zdąrzyłam obfocić ogródka to daję fotkę z pracy
Moja działka na Dębowym Lesie 08:38, 21 lis 2018

Do góry
jolanka napisał(a)
Ale roboty
Stawu zazdroszczę ale pracy przy nim niekoniecznie Chyba, że będzie duuuuży i sam sobie będzie radził. Szkoda, że kopara dostała czkawki, już byś się dzisiaj cieszyła z dołka
A jak zajęcia foto. Co teraz na nich robisz

Oj roboty , roboty jest jeszcze duuużo.
Staw utknął przy pracach.Mam nadzieje,ze będzie sobie radził,resztą tym będzie się eM zajmował, zarybiał i itp.
No właśnie finału z dołkiem jeszcze nie ma.
W szkółce nie jest łatwo, rożne kwiczenia fotograficzne z osobami czy w plenerze też są.Jakaś tematyka, sporo zdjęć, wybiera się najlepsze i omawianie..itp.

Coś jeszcze ogrodowego przyjemniejszego z działki zagospodarowanej
Zdjęcia robione przez eM

Magiczny krąg ogniskowy tez już tutaj nie będzie, zostanie przeniesiony na nowy teren.A tutaj zobaczę czy coś zrobię, czy tylko trawa pójdzie?
Ogród potrzebny... „na już” ;) 08:06, 21 lis 2018

Do góry

Ogród potrzebny... „na już” ;) 08:01, 21 lis 2018

Do góry
Hej Kasia
Lecimy dalej...

Reszta prac postępowała prawie równocześnie.
Nawodnienie ogrodu, czyli linia kroplująca i zraszacze na trawniku.
Mała architektura ogrodowa - wgłębnik z donicą.
Ścieżki z płyt w trawniku.
Kolejne drzeeewa - brzozy Doorenbos
Obrzeża rabat z szarych cegieł.
Chwasty, chwasty, chwasty - tym razem dała o sobie znać komosa.

Moja codzienność - ogród Oli 07:50, 21 lis 2018

Do góry
leon60 napisał(a)
[img [img s[/img]

Olu , co ile tak +,- masz posadzoną tą ciemno zieloną seslerie ( zapomniałam jej nazwy).
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies