Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w remoncie 13:57, 05 lis 2018

Do góry
Dla Gruszki kalina wonna

Same patyczki już więc niewiele można powiedzieć

Bardzo wstępnie wyznaczyłam rabaty i przejście do warzywnika, przyszłego warzywnika bo na razie to jest pi......ik.
Ogród Basi 13:42, 05 lis 2018

Do góry
basia3012 napisał(a)
Trochę dzisiejszego, listopadowego ogrodu.

Tu Arabella jeszcze małe kwiatki ma.

Kalina miniaturowa już bez liści.

Basiu ładny ten twój jesienny ogród.
Trzmelinki też widzę przycinasz na kulkę
Arabelka ładnie jeszcze kwitnie.
Podmiejski ogródek 12:50, 05 lis 2018

Do góry
makadamia napisał(a)

poziomki polubiły moją kwaśną (jak się wrzosy nie ogarną, to zostaną całkiem poziomkami zastąpione)
- tak, to zdjęcie sprzed dwóch dni, a poziomeczka była całkiem smaczna

moje poziomki tez takie powyjadane, to slimaki ?
zetniesz je calkiem na wiosne ?
Podmiejski ogródek 12:48, 05 lis 2018

Do góry
I jeszcze "mała kwaśna" dla Toszki:

kiścienie makijaż i pieris ciągle nie zauważają jesieni

za to klonik (phoenix?) chyba pierwszy raz mi się przebarwił:
Podmiejski ogródek 12:46, 05 lis 2018

Do góry
Inne rośliny, które dobrze rokują:

języcznik daje radę pod świerkiem, w suchym cieniu:

poziomki polubiły moją kwaśną (jak się wrzosy nie ogarną, to zostaną całkiem poziomkami zastąpione)
- tak, to zdjęcie sprzed dwóch dni, a poziomeczka była całkiem smaczna

świecznicy, mimo trudów, udało się zakwitnąć w październiku (!) jednym kwiatem:

sprawdzałam - pachnie

rdest himalajski od Iwonki też dobrze rokuje

przy czym długie kwitnienie to nie przypadek, bo przy politechnice dużo go posadzili i też nieustająco w pełni kwitnienia jest

wiciokrzew purpurowy... ech...

okrywam go na zimę, daje radę, ale od przykrycia łamią mu się gałązki i dopiero w drugiej połowie sezonu zaczyna wyglądać tak jak powinien. w tym roku spróbuję z jakąś klatką
Podmiejski ogródek 12:37, 05 lis 2018

Do góry
A skoro o roślinach mowa..
tak wygląda paproć metallica na lipowej:

a tak przy świerku:
Podmiejski ogródek 12:35, 05 lis 2018

Do góry
Przy kominku w tym roku też zaszły zmiany:
wyrzuciłam starą, zagrzybioną wisienkę, zduszoną przez świerki, na jej miejsce wsadziłam ostrokrzewa kolczastego - mam nadzieję, że da sobie radę.
Jako podszyt dałam mu żurawkę citronelkę, carex elata(chyba - nigdy nie pamiętam), funkię blue mouse ears - wszystko w ilościach "na rozmnożenie".

Tarasowa:

plan na wiosnę: jeżówki zamienić miejscami z kłosowcem (jest w środku, a niższy urósł niż one), pożegnać się definitywnie ze stipą. Śliczna jest ale u mnie kolejny rok taka "rozkraczona" rośnie i w pewnym momencie więcej złego niż dobrego robi tej rabacie.

południowa:

bajzel nieustający. szkoda gadać
ale wrzucam dla porównania: widzicie ten brązowy, połamany wiecheć na samym środku? to ten sam floks, który widać na tarasowej, a który do tej pory cudnie kwitnie. Wręcz bliźniak, bym powiedziała, bo z tej samej rośliny macierzystej dzielony
Pielęgnacja ma znaczenie

Do tego mam jednak dylemat z kocimiętką - świetnie u mnie rośnie, kwitnie nieustająco od maja, ale to jednak krzaczor jest i strasznie dużo miejsca zajmuje
Podmiejski ogródek 12:21, 05 lis 2018

Do góry
Szeroki kadr na kwaśną:
Na lewo od świerka łyso, ale w tym roku robiłam tam nasadzenia, więc od następnego może coś tam się zacznie dziać

Trawnikowi naprawdę przydałoby się grabienie.
Do tej pory wystarczała kosiarka ale trawa już nie bardzo chce rosnąć.
Podmiejski ogródek 12:18, 05 lis 2018

Do góry
Rabata kwaśna:

Wsadzenie rozplenic i zawilców pomiędzy azalie to był dobry kierunek, tylko muszę go "bardziej" pociągnąć. Czyli plan na wiosnę: podzielić i zagęścić rozplenice i zawilce jesienne, za to wyrzucić niepotrzebne świerki białe. Podejrzewam, że za cztery lata, jak azalie się rozrosną, to będę je (rozplenice) wyrzucała ale ... gonimy króliczka, no nie?

Z najniższym piętrem też trzeba będzie zrobić porządek ale jeszcze nie mam koncepcji. Zwłaszcza wrzosy nie robią dobrego wrażenia - za dużo mam odmian, ani przyrastać nie chcą, ani wymarznąć. Czekam aż się zdecydują i ułatwią mi życie
Podmiejski ogródek 12:16, 05 lis 2018

Do góry
makadamia napisał(a)

Hosty świecą na żółto i derenie przebarwione ale poza tym wszystkie rośliny w pełni siły: hakone, brunnery, tiarelle, carexy, paprocie, bodziszek.

podoba mi sie ten fragment z tymi niezgrabionymi listkami...nie trzeba sie spieszyc
Podmiejski ogródek 12:09, 05 lis 2018

Do góry
Kasiu, fajnie Cię widzieć - już lecę

Przyznam się Wam, nie lubię fotografować swojego ogrodu. W realu jest całkiem przyjemny, ale zdjęcia ciągle nie dorastają do forumowych standardów
Rzecz jasna, winą obarczam moje lenistwo. Zarówno do porządnego ogarnięcia ogrodu jak i do wyciągnięcia długiego obiektywu i starannego kadrowania

Ale dla celów kronikarskich wrzucę na koniec sezonu kilka zdjęć

Rabata lipowa, sama z siebie przygotowała się do zimy i nasunęła liściową kołderkę. Nie zdejmuję

Hosty świecą na żółto i derenie przebarwione ale poza tym wszystkie rośliny w pełni siły: hakone, brunnery, tiarelle, carexy, paprocie, bodziszek.
ogrodoweimpresjejolki 11:50, 05 lis 2018

Do góry
[*]
Ogródek Iwony II 11:35, 05 lis 2018

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Będzie na Wigilię do pierogów i grzybowej. Jupii...
A juz myślałam, że tradycja upadnie. Zbyszek był dziś w lesie.

Pojawiły się w okolicy wilki z młodymi. Trzeba uważać...
Jeszcze mam maślaki, sowy i rydze.

sliczne ...ja wlasnie nie mam juz suszonych
Przedziwny Ogród 11:08, 05 lis 2018

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Jak gwiazdy w trawie wyglądająŚliczne

Są naprawdę piękne i duże

Przerabianie ogródka pod swój gust 10:16, 05 lis 2018

Do góry
Przepieknie przebarwiaja sie tawulki, trawy, milorzab, klony i perukowce.

Przerabianie ogródka pod swój gust 09:59, 05 lis 2018

Do góry
Dziekuje za odwiedziny. Eddie sprawia nam duzo radosci.Szybko sie uczy i niedlugo zaczyna szkole dla psow Rosnie przerazliwie szybko.Jest z nami wszedzie, nauczyl sie super jazdy autem i juz sam chce wskakiwac do bagaznika, na co mu jeszcze nie pozwalamy. Jezdzimy z nim do duzych miast, by przyzwyczajal sie do tlumow, tramwajow czy jazdy metrem

Deby kuliste sa w tym roku niesamowite. Dopiero teraz traca liscie.
B&B czyli betonowa Bawaria 09:49, 05 lis 2018

Do góry
Jakbyś chciała coś wiedzieć o trawach, a ja nie będę wiedziała, to odpytam kogo trzeba i podpowiem. Jest bardzo dużo odmian nowych, które pięknie się przebarwiają i to nie tylko miskanty. A jeśli chodzi o miskanty to są nie tylko te wysokie są też niższe po 80-120 cm wys z kwiatami.

Na zachętę zamiast miskanta trzcinnik – Calamagrostis x 'Cheju-Do'. Dziś pochmurno, a on wręcz płonie kolorem
Przedziwny Ogród 09:34, 05 lis 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Berberysy nie zmordowane, jeszcze dają piękny kolor w ogrodzie.

Właśnie tego czerwonego mam trochę za mało.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 08:59, 05 lis 2018

Do góry
Agania napisał(a)

Pięknie Kochana
Kiedyś będzie tu ogród 08:57, 05 lis 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
O to bardzo dobre wiadomości, chcę właśnie ją tak na 1,5m wysokości. Kupiłam 5szt

I będzie Pani zadowolona.

Mala_Mi napisał(a)
Strzępek fajnie się przebarwia

Zakupy fajne

Na tiarelki sercolistne zapraszam.. co prawda były przysmakiem opuchlaków, ale sporo się uchowało i nawet nie wszystkie uschły po lecie. Wodzę że kilka kępek przetrwało.. a mnożą się szybko.
Aniu strzępek robi fajną robotę. No i dodatkowy plus, że długo trzyma liście. Zakupowo pomalutku do przodu, muszę zacząć obsadzać te swoje ary. Tiarelkę testuję. Jak da u mnie radę to będę zwiększać ilość. No i skalnice jesienne muszę dokupić.

Listopad... a jeszcze zwoje zbiory...

Mary napisał(a)
Pięknie Ci urósł, Aniu.
Wiesz Marysiu, cofnęłam się do jego pierwszych zdjęć i sama się zdziwiłam jak bardzo się zmienił.

wikai napisał(a)
czesc
Witam serdecznie.

Nowy dawca igieł w moim ogrodzie- Gold Coin
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies