Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zarys ogrodu 19:35, 28 sie 2018

Do góry
Uzupelnilam plan. I pojawily sie nastepujace Punkte do wyjasnienia:
1) wejscie- cos jeszcze brakuje
2) altana zostala powiekszona (na maxa ale legalnie), cos brak (trawy, krzewy??) - To jest na widoku jak siedze w duzym pokoju, wiec tutaj musi byc tzw. eyecatcher.
Za altana zostawiam wolne miejsce, musi byc (przepisy), Wiec tutaj bedzie trawa. Ale tutaj przydaloby sie czyms znowu odgrodzic od kolejnego sasiada (lewa strona)
3) rabatka przy samym tarasie, tez cos brakuje, tym bardziej ze widac z duzego pokoju wlasnie to miejsce. Moze tylko przy altanie dac jakies trzcinniki? Aha altana ma 2 wejscia- jedno do domku narzedziowego, drugie do sauny. Tutaj brakuje jakiegos polaczenia z tarasem , z domem.

Hustawke narazie zostawilam, coraz bardziej mysle o prawym dolnym rogu...

Jakis akcent wodny baaardzo bym chciala (ciurkadelko np.)
Co myslicie????
Moje małe królestwo 19:31, 28 sie 2018

Do góry
olga80 napisał(a)
cdn
rabata z kamieniem

i na prawo od kamienia

w tym roku zachwyciła mnie ta hosta piękna jest

Teresko świetna ta rabata z kamieniem
I ta z czerowonawymi żurawkami
Hosta piękna.To Oriana ??
Moja bajka 19:19, 28 sie 2018

Do góry
Katkak napisał(a)

lilia będzie znów kwitła . Są aż 3 pączki, pierwszy raz tyle na raz

Kasiu co to za odmiana lilii?

Wspaniała fotka.
Wizytówka - moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 19:12, 28 sie 2018

Do góry
Może kolorami zachęcę wiosnę by już zapukala do naszych ogrodów

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 19:00, 28 sie 2018

Do góry
tu wywalilam dzis trawke, ktora byla sliczna wiosna a potem padla, pare zdzieblwyluskalam i posadzilam w innym miejscu moze cos z nich jeszcze bedzie, bo kolorek a sliczny.
Posadzilam kupione w Pl proso 'Heavy Metal' i 'Rotstrahlbusch' rozchodnika przesadzilam na przod, z tylu jest asterek, ktory wlasnie zaczyna kwitnac.

trikolorek dalej czeka na meska reke a jablonka pierwszy raz ma owoce, ciekawa jestem jak smakuja. Narazie objadam drzewa sasiadow

Ognisty zestaw
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 18:57, 28 sie 2018

Do góry
Jak dotąd najdorodniejszy pęk kwiatów u Williama Shakespeara

Rottkapchen

Heidi Klum

Claire Renaissance

I ciut szersze kadry
Gożdzikowa - wiejski ogród 18:57, 28 sie 2018

Do góry
Witam dziewczynki

Teresko Aniu miło mi ,że wam sie podoba

Rabatka z kulkami idzie teraz do przeróbki, wszystkie roślinki wywalę a kulkom coś dam nowego tylko nie wiem jeszcze co..

Aniu Anabelka podwiązana i bardzo uboga bo pies mi ją wiosną połamał.

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 18:55, 28 sie 2018

Do góry
To 3 różyczki, które najsłabiej wyglądały w zestawieniu w porównaniu z ich
"lepszym" wydaniem świeższych kwiatów
Od lewej - Mariatheresia, Baronesse, Pastella

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 18:53, 28 sie 2018

Do góry
tulucy napisał(a)
LI u mnie nędzna ostatnią szansę w przyszłym roku będzie mieć

Jak pogrozisz paluchem to od razu się zbierze w sobie

Zostawiam przy okazji dla fanek LI dzisiejsze zdjątko

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 18:51, 28 sie 2018

Do góry
zimie jeszcze mwimy nie ale jesiennie juz powoli sie robi. Wreszcie sie troche ochlodzilo, dzis wspaniale 25 troche porobilam w ogrodzie, pare chwastow polecialo i kilka roslinek posadzilam/przesadzilam. Emus wyrwal zeschnieta wierzbe i ten kawalek ogrodu od razu ladniej wyglada.

Bardzo lubie ten mech co na niego spojrze to mi Justyne przypomina

tego pokazywalam ale tak mi sie ten kolorek podoba, ze mu nowa fotke zrobilam

Kociomietka kwitnie drugi raz

ta tez pokazywalam ale w innym ujeciu

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:41, 28 sie 2018

Do góry
Wrzosowisko prawdopodobnie zniknie samoistnie. Dla wrzosów zrobiło się za ciasno.

Przestrzał

Moja glebo terapia 18:40, 28 sie 2018

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
jakie sliczne jabluszka mniamiiii

Z tymi jabłkami w tym sezonie to jakaś masakra nie do wyzbierania

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:36, 28 sie 2018

Do góry
W ziemi nic nie da się robić. Można zacząć sprzątać opadające liście. Wypić kolejną kawę dla podniesienia ciśnienia i spokojnie czekać. Na deszcz.

Wiraż

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:30, 28 sie 2018

Do góry
mikina34 napisał(a)

Haniu, chciałabym posadzić w warzywniku dwie wiśnie i dwie śliwki, czy podpowiesz jakiego gatunku szukać i na co zwrócić uwagę? Poczytałam co net podpowiedział, ale nie ma to jak doświadczenie

Tak sobie myślałam, że urlopujesz się, bo nagle zniknęłaś. Mam nadzieję, że wypoczęłaś.
Sięgnęłam do swoich notatek z czasów zakładania sadu. Typowałam wtedy wiśnie odmiany Gronista, Łutówka i Nord Star. Nie wiem, jakie mam u siebie, bo pacholę przywlekło mi trzy egzemplarze z wyprzedaży i się przyjęły. Były NN.
Jeśli chodzi o śliwy, to zrezygnowałam z węgierki, bo w Polsce jest epidemia groźnej choroby grzybowej (szarka) atakująca tę odmianę. Posadziłam odmiany wielkoowocowe President i Cacańską Lepoticę. Kiedyś miałam też żółtą Renklodę ulenę i owoce były przepyszne. Wiśnie szybko weszły w okres owocowania. Śliwa po 4 latach ma w tym roku kilka owoców. Troszkę dłużej jej schodzi.

Jesiennie. Tłem będzie morwa i brzoza Doorenbos.

Moja bajka 18:16, 28 sie 2018

Do góry
W jednym z moich poidełek (stoi na ziemi) wypatrzyłam coś takiego. Co to może być?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:16, 28 sie 2018

Do góry
Brzozowa Agatko, właśnie z tych powodów (po czasie) szczęśliwa byłam, że poszło to hurtem. To jak z paczką od Mikołaja; jedni zjadają od razu, a drudzy dawkują i mają dłużej.

Dla Ciebie tradycyjnie frontowa.

Działeczka Asi :) 18:14, 28 sie 2018

Do góry
Tulipanki dla Kasi

Ranczo Edy 18:14, 28 sie 2018

Do góry
Jolcia dziękuję macham serdecznie i buxiaki odbijam

Hanusia dziękuję właśnie nie wiedziałam jak się zwie a porozsadzałam ją trochę pogoda nie była dla nich dobra ale te przy tarasie dały radę zakwitnąć U mnie wiesz jak haa ciągle coś się kręci dożynki już za nami teraz zakończenie wakacji ale spokojnie kameralnie buuuziaki

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:11, 28 sie 2018

Do góry
Zana napisał(a)

No bo już wchodzą w tym wieku w zakręt na tym rowerku i czasami znikają nam z zasięgu wzroku. A wtedy hulaj dusza... Rozum idzie czasami spać. Zgadzam się, jak pachole osiągnie wiek 20 lat i wszyscy to przeżyjemy, to złożę chyba sto pokłonów Opatrzności.

Pora zacząć dbać o gibkość kręgosłupa.

Turzyce SS najpiękniejsze są jesienią, choć i w pozostałych porach nie mogę na nie narzekać.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:06, 28 sie 2018

Do góry
AgataP napisał(a)
Haniu, przyszłam do Ciebie bo wiem że stosujesz te preparaty, nie wiem czy wszystkie, ale bardzo proszę wyraź swoją opinię.

1.Zapobieganie chorobom grzybowym:
PW-Proponian wapnia
OW- Octan wapnia

2.Zapobieganie występowaniu ssąco-gryzących:
HT-Herbatka tymiankowo-oreganowa
RT-roztwór tymolu

W tym roku mam problemy grzybowe w warzywniku - ogórki do kitu, na cukinię wlazł mącznik i gniją mi owocki...
Chciałabym być nieco mądrzejsza na przyszły sezon, bo w tym to tylko jeszcze grzyby w lesie zaliczę

Roztwór tymolowy stosowałam do czerwca. Na mszyce nie pomógł i bób bardzo kiepsko owocował, ale na drzewach nie było żadnych szkodników.

Używałam propionianiu wapnia. Problemów z chorobami grzybowymi nie miałam, poza rdzą na jednej róży. Dodatkowo pomidory i ogórki za radą Moniki, podlewałam raz w miesiącu rozcieńczonym mlekiem. W sumie, to największe straty mam z powodu suszy.
Dodam tylko, że wczesną wiosną robię oprysk miedzianem (róże, drzewka owocowe i drzewa liściaste) oraz Promanalem, a późną jesienią spryskuję róże, drzewka owocowe i krzewy 5% roztworem mocznika.
Mam na pamiątkę zdjęcie z kropelkami wody- cenne nad wyraz.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies