Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Platan - Platanus 19:59, 31 paź 2018
Do góry
Jestem zmuszona usunąć dęba (choruje) i chciałam, a właściwie mój eM zdecydował posadzić w jego miejsce platana. Mam jednak pytanie odnośnie stanowiska. W miejscu za studnią teren jest dosyć mokry (nawet bardzo - zwłaszcza wiosną). Studnia ma 3m głębokości i praktycznie stale jest w niej woda, nawet gdy jest susza. Czy będzie mu odpowiadać takie podłoże?

nie wiem czemu odwraca sie plan działki???
...uDany ogród 19:58, 31 paź 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Często wpadam do Twojego ogrodu, zawsze bardzo mi się u Ciebie podoba, ale ta jesień w Twoim ogrodzie jest przeurocza. Masz tyle frapujących elementów, które tak pięknie przyciągają wzrok. Czasem z Twojego ogrodu bije taka cudowna energia, a innym razem czuje się taki sielski spokój.

Miło mi Dorotko, że do mnie zaglądasz. Dziękuję!
Jesień w tym roku wszędzie jest urocza. Te kolory są tak intensywne, że nie można od nich oczu oderwać
Bardzo się cieszę, że mój ogród w Twoich oczach jest interesujący.
Masz rację, jak potrzebuje energii to jadę do ogrodu, jak spokoju również go tam odnajduję. To po prostu mój azyl

Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:56, 31 paź 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Cudnie Ci te rózowe zakwitły.Zdjęcia z mgłą tez fajne, masz co fotografowac w tak wielkim ogrodzie.Pozdrówka.
...uDany ogród 19:54, 31 paź 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Skoro ciągnie Cię do Nikiszowca, to i bliźniacza dzielnica Giszowiec powinna Ci się spodobać. Mnie urzekł opis tej drugiej w książce Małgorzaty Szejnert "Czarny ogród". Gorąco polecam

Witaj Haniu
Giszowiec znam i dość często tam bywam, ale na Nikiszowiec jakoś nigdy nie dojechałam , zawsze tylko przejazdem.
Muszę sobie wypożyczyć.

...uDany ogród 19:24, 31 paź 2018

Do góry
Byłam też na chwilę na działce Jutro mam zamiar spędzić tam trochę więcej czasu, jak tylko pogoda dopisze

...uDany ogród 19:20, 31 paź 2018

Do góry
Uwieczniłam kilka budowli sakralnych, wiele jest bardzo efektownych.

Po tych kilku zdjęciach M obiecał, że zawiezie mnie do najpiękniejszej dzielnicy naszego miasta na Nikisz. Muszę tam wreszcie pojechać z aparatem, uwielbiam tą okolicę
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 19:19, 31 paź 2018

Do góry
m_gocha napisał(a)
Dorotko, zatem muszę zapamiętać, że czosnki trzeba wykopywać końcem sierpnia
A może Twoja funkia potrzebuje jeszcze trochę czasu? Nie wiem czy na wiosnę nie będę szukała dla mojej gigantki innego miejsca, bo jak się rozrośnie to będzie miała tam ciasno Poza tym nie raz eM kosząc trawę przejechał kosiarką pochylające się ku ziemi dość ciężkie liście

Fotka "gigantki" z przed dwóch tygodni

Też myślałam, że może ta funkia potrzebuje więcej czasu, no i go jej dałam. Ładnie się rozrosła, więc ją podzieliłam i posadziłam jeszcze w 2 różnych miejscach ogrodu. Nie pomogło, to nie ten rodzaj funkii, bardzo podobny, ale jednak nie ten. Znajdź swojej dobre miejsce, szkoda ją niszczyć kosiarką. Ja swoją kupiłam w "ogrodzie na Rozstajach" tam właśnie widziałam tą gigantkę. Właściciel mówił, że to ta sama, ale jednak u mnie nie jest wielka.
U mnie dziś halowenowo.
...uDany ogród 19:08, 31 paź 2018

Do góry
Dzisiaj kolejny dzień na cmentarzach i dodatkowo pogrzeb. Pogoda dopisała, takiej temperatury się nie spodziewałam, kurtka szybko została w samochodzie a i w swetrze było mi za ciepło. Pięknie było!

a to już stroik na grób mojego Taty

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:08, 31 paź 2018

Do góry
Straciłam jakoś zapał do działań ogrodowych. Może podczas nadchodzących dni uda mi się zmobilizować.

Tamaryszek rozpoczął czyszczenie gałązek i trzeba będzie pomachać grabiami.

Wrzosy wyjątkowo długo kwitną. Nawet na cmentarzach często zastępują chryzantemy w roli ozdobników.

Zimy nie będzie?

Na wiosnę czeka mnie prawdopodobnie częściowa wymiana borówek. Mam 8 krzaków i kilka wygląda na mocno podsuszone. Ciężko zadbać o rośliny wymagające jednocześnie słońca i sporej dawki wilgoci.

Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 19:07, 31 paź 2018
Do góry

Witam,
Mój miłorząb (u mnie drugi rok) zaczął przebarwiać się na piękny złoty kolor
Muszę go przesadzić gdyż rośnie za blisko hortensji, a jest nisko szczepiony.
pozdrawiam

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:57, 31 paź 2018

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

O, jakaś piosenka mi się skojarzyła. Chyba Wilków...

Lubiłam wczesne Wilki, potem, kiedy zajęli się biustem Baśki już jakoś mniej.

Dzwonek Poszarskiego

Zabłąkana rudbekia

Owocniki obieli- szkoda, że nie odkryłam jej w początkach ogrodowania. Nie rośnie niestety zbyt szybko.

Firletka omszona sama decyduje, gdzie będzie rosła. Sporo nowych siewek już się pokazało. Będą zapewne kolejne.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:47, 31 paź 2018

Do góry
mikina34 napisał(a)

I zebrałam liście do worka i też je potraktuję mocznikem wedle wskazówek

Haniu kiedy zebrać resztę korzeniowych? Mam jeszcze troszkę marchewki, mizerna pietruszka, buraki, seler, por też. I jak to potem przechować?

Jeśli nie ma liści na drzewach, to nie ma czego pryskać mocznikiem. A liście w workach jak najbardziej można spryskać.
Obserwuj prognozy pogody. W razie spodziewanych przymrozków wykopuj. Co prawda one już nie przyrastają, bo za zimno, ale nie obsychają i to też jest ważne.

Dzisiaj też było słonecznie. Bez wiatru.

Metasekwoja zrudziała i w połowie się ogołociła.

Magnolia z patyczka.

Strzępiastokory

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:37, 31 paź 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
No grzyby zimują na liściach i na gałęziach, na glebie również. To czemu nie na pąkach? Zajmujący temat.

Nie jestem mikrobiologiem ani botanikiem. Wiem tyle, że wokół nas pełno jest grzybów- tych pożytecznych i tych chorobotórczych.
Dobroczynne działanie mocznika w sadach zbadali fachowcy i jasno określili jego przydatność w sadach. Działa niszcząco na zarodniki grzybów umiejscowione na liściach( grzybów odpowiedzialnych za parcha, rdzę i czarną plamistość) przyspieszając ich (liści) rozkład. Ja z tym nie dyskutuję, bo się nie znam, przyjmuję do wiadomości, że mocznik likwiduje to, na czym grzyby siedzą
Pąki niszczą wiosną larwy- na nie robię oprysk Promanalem, a wcześniej opryskuję gołe drzewka Miedzianem na zarodniki grzybów, które ukryły się gdzieś w zakamarkach kory.

Pąki wyglądają u mnie tak

Na grzyby umiejscowione w innych miejscach niż liście, robi się jesienny oprysk Miedzianem (przydatne dla brzoskwini- zagrożenie kędzierzawością liści)
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 18:36, 31 paź 2018

Do góry
cosi keszcze kwitnie i nie jest jeszcz szaro, buri i ponuro

no i skoro wschod slonca byl toteraz dzisiejszy zachod na dobranoc
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 18:23, 31 paź 2018

Do góry
lawenda
Za drzwiami do ogrodu... 18:15, 31 paź 2018

Do góry
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 18:14, 31 paź 2018

Do góry
wczoraj uprzatnelam wyrzywnik

oliwkowe ziele tak pieknie uroslo, letie upaly mu sluzyly. Mam nadzieje, ze przetrwa zime

pieknie kwitnie pelargonia, az mi zal ja chowac
Za drzwiami do ogrodu... 18:10, 31 paź 2018

Do góry
W słonecznych kolorach...
Za drzwiami do ogrodu... 18:04, 31 paź 2018

Do góry
Miło powitać!
Wiesz Gosiek... mówią że darowanemu koniu w zęby się nie zagląda A tą chryzantemkę różową dostałamJeszcze mam nadzieje pokaże na co ją stać
A tu co jeszcze dziś znalazłam w ogrodzie
Ogród minimalistyczny 18:02, 31 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Co ile cm sadzi się kulki bukszpanowe jak tu?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies