Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Gdzie co i jak - czyli łap okazję :D 00:47, 06 wrz 2018

Do góry
W markecie na T. są w promocji (piszą -76%) takie oto zestawy za 25,90zł

Cena samego sekatora w CO. 39,90zł a tu dodatkowo rękawice i dwie łopatki (ta wąska super sprawdza się do chwastów)
Za drzwiami do ogrodu... 23:50, 05 wrz 2018

Do góry
Ciekawe czy moja Gaura jeszcze ma szansę zakwitnąć?Wybujała w górę samymi listkami,po deszczach bardzo się wyłożyła.Podwiązałam ją i...już nie jestem nią zachwycona...

Za to kwitną hortensje, jeżówki...i jarzmianki

Za drzwiami do ogrodu... 23:23, 05 wrz 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Anus fajne masz te ozdoby z rynkami. Ładnie to wygląda.
Tak z duchem obecej pory roku.
Clematisy ładnie Ci kwitną i takie widoczki mocno cieszą .
Na Purpuree Plena Elegans to ja jeszcze mam wielką ochotę.

Dzieki Aniu za pochwały
Ten clematis Elegans to był u Bogusi taki jak na etykiecie przy moim ,a mój jakiś inny
Aniu a ciekawe czy ta Gipsówka pink festival,którą kupiłam to jest taka jak Twoja, zakwitła mi takim małym bukiecikiem teraz
Ogród na piasku i z wielkim murem 22:59, 05 wrz 2018

Do góry
Alicja169 napisał(a)

Tegoroczne piękne lato sprzyja odpoczynkowi, leniuchuję trochę w pięknym otoczeniu podkarpackiego uzdrowiska Iwonicz Zdrój.
Ciekawe stare zabudowania oraz ładny park zdrojowy tworzą dobre miejsce do relaksu

Alu!
przywróciłaś mi wspomnienia z pobytu w Iwoniczu Z.

Jeszcze ten budynek, jeśli to 'Stare Łazienki' to w widocznym narożnym pokoju mieszkałam przez czas pobytu. Pracowała też tam jako stomatolog synowa E. Gierka, dojeżdżała dwa razy w tygodniu.
Dawne dzieje.

Twój pobyt pewnie już się kończy, wracaj do nas odprężona, wypoczęta i dobrym zdrowiu. Pozdrawiam.
Zakątek z fioletową ławeczką 22:50, 05 wrz 2018

Do góry
Na spływie było super, potem zrobiliśmy ognisko

Kwiaty we włosach 22:44, 05 wrz 2018

Do góry
i na koniec wszędzie ich pełno

Dobrej nocy

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:34, 05 wrz 2018

Do góry
Gruszki zerwane, maliny, poziomki i jeżyny wciąż owocują. Pomidory w warzywniku zdrowe. Nadrabiam ogrodowe zaległości na obrzeżach rabat (pielenie i robienie kancików). Zbieram energię na wsadzenie sadzonek truskawek i jesienne porządkowanie w warzywniku. Chciałabym zrobić jesienna wertykulację trawnika. Kupiłam polifoskę-jesienny nawóz do ogrodu. Po wertykulacji zrobię ostatnie nawożenie trawnika i rabat, ale muszę z tym zaczekać na deszczowy dzień.

Kwiaty we włosach 22:32, 05 wrz 2018

Do góry
Krwawnica przyciąga mnóstwo bzyków.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:23, 05 wrz 2018

Do góry
ryska napisał(a)

Na jakim stanowisku rosną u Ciebie irysy? Rzeczywiście liście zdobią. Wykopałam kępę z przedogródka i teraz nie wiem gdzie wsadzić a tam na pewno nie wrócą.

U mnie rosną na każdym stanowisku. Kilka lat temu miały pełne słońce, bo w ogrodzie nie było cienia. Teraz rosną i w cieniu, i w półcieniu i na słońcu. Najładniejsze liście maja te z dwóch pierwszych stanowisk. Te ze zdjęć rosną w półcieniu.

PS. Do dużego sprzętu (i odgłosów) mam już awersję. Dwóch sąsiadów budowało/ buduje podjazdy od 3 miesięcy. Pipkanie koparki przy cofaniu ... może być dla uszu torturą.

Kwiaty we włosach 22:18, 05 wrz 2018

Do góry

Zakątek z fioletową ławeczką 22:16, 05 wrz 2018

Do góry
Moja trawa w tym roku wygląda strasznie mimo obfitego podlewania trawa zrobiła się sucha. Jedynie na rabatach roślinki jakoś dały radę. Ale i tak nie ma takiej soczystej zieleni jak w poprzednich latach. A jakby tego było mało, to jeszcze szczawik mi się wdał w trawę

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:13, 05 wrz 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Jest studnia ale deszczówkowa a deszczu nie było.

W sobotę w nocy mocno popadało. Po dwóch miesiącach przerwy w pracach ogrodowych, z radością wbiłam w ziemię pazurki do spulchniania. Niespiesznie kancikuję obrzeża.

Większość rudbekii już zaschnięta. Ta powstała jak feniks. Świeżutka. I przetaczniki kwitną drugi raz.

Kwiaty we włosach 22:09, 05 wrz 2018

Do góry
2 clematisy jeszcze kwitną, oba z biedronki, jest jeszcze Arabella ale ma już pojedyncze kwiatki.

Tą trawkę mam w donicy, taka jak od Ciebie kiedyś dostałam co mi wymarzła haka...., przetrzymać ją do wiosny w donicy? Kupiłam ją kiedyś w Kraśnicy.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:03, 05 wrz 2018

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
To dzisiejsza przedpołudniowa kawka u Ciebie w ogrodzie Początek września to zawsze u mnie większy początek niż na przykład taki Sylwester. Uff Lubię jesień bardzo, zwłaszcza tą wczesną, a u Ciebie, mimo suszy, pieknie się prezentuje. Pozdrawiam ciepło

Staram się pić poranną kawkę na tarasie, ale tylko 10 stopni na plusie powoduje, że nie jest to już tak miłe jak w środku lata. Na pidżamkę trzeba już coś narzucać.
Czy najmłodszy już wybywa do przedszkola?
Początek września jest miły tylko dla studentów. Dla większości to czas dużych zmian. Nawet wypadków było na drogach więcej.

Dla podtrzymania dobrego nastroju
Barbula- wdzięczna jesienna krzewinka.

Liść klonu ussuryjskiego

i prosa rózgowate

A na froncie bez zmian. Po sobotnim deszczu można było trochę oczyścić rabaty.

Słoneczny Ogród 22:01, 05 wrz 2018

Do góry
effka napisał(a)
Mój eMek uwielbia sosny, mamy kilka odmianowych, nawet sporawo gdybym zaczęła liczyć. Ta z długimi golami wiesz może jaka odmiana? Mam taką z mega długimi golami ale z żółtymi koncówkami "liści ogon".
Zakątki ogrodowe jak zawsze piękne.

No, jest taka żółta sosna Ogon, lubię takie innei złotolistne.
Muszę się u Ciebie bardziej przyjrzeć.
Ja też bardzo lubię iglaczki, zimą i wiosną wypełniają opustoszałe rabaty

Moja to Sosna Wiethorst

Kwiaty we włosach 21:58, 05 wrz 2018

Do góry
Trawy w tym roku wystrzeliły u mnie aż sama jestem zaskoczona, bo mam je od niedawna i tak naprawdę to jestem laikiem i dopiero zaczynam z nimi przygodę,

pięciorniki u mnie jeszcze kwitną, czy u Was też?

hosty też nadal kwitną

Dwa ogrody 21:58, 05 wrz 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

To była latarenka, dawno temu straciła szybki. Mieściła się do niej tylko mała doniczka albo świeca ze względu na szerokie ramki boczne. Uplotłam siatkę, bo chwilowo nie miałam żadnej pod ręką, a druciki florystyczne i owszem

Wszystkie małe rozchodniki wylądowały w wanience

rojniki

ten ciekawy, gwiazda szeryfa czy jakoś tak

a to ani rojnik, ani rozchodnik, zimuje w gruncie, nazwy jak zwykle nie znam, bo sprzedający tyle wiedział co napisałam powyżej

Masz dar z niczego cuda wyczarować.
Super
Nie znam tego szeryfa
Moja wanienka już mocno zakorzeniona przez rozchodniki i lawendę.

Dzisiaj "malowałam" murki betonowe zsiadłym mlekiem za pomocą szczotki.
Kolonii mchu mi się zachciało w szybszym tempie.
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 21:55, 05 wrz 2018

Do góry
Zagajanka napisał(a)

Jeżeli chodzi o te 4 róze - jak najbardziej, są w podobnej gamie kolorystycznej.

Zobacz zdjecie z dzisiaj (Baronessę i Leosia ciachnęłam sąsiadce, Pomponella i Mme Graindorge są moje):

A tu zestawienie Baronessy z Mariatheresią (sportem której ona jest) i Larissą:

Też pasują do siebie.

Kochana Zagajanko, umarlas mnie tymi zdjeciami! O takim porownaniu nie smialam nawet marzyc. Niech niebiosa wynagrodza Ci przespanymi nocami

Moje uwagi: Mme F. Graidorge jest niziutka (do 50 cm) i nadaje się na brzeg rabaty wyłącznie. Niestety lubi łapać plamki, więc może dosyć wcześnie gubić listki, no i przekwita nieładnie - ma w gronie mieszankę uschniętych i świeżych kwiatów.

Dzieki madame trafilam do Twojego watku z googla Przekwitanie mnei nie martwi, najwyzej ciachne co trzeba. Plamki pewnie bedzie miala, chociaz w przedogrodku bedzie miala wiaterek, wiec moze bedzie mniej plam.

Pomponella jest spoko, szpalerek z 3 sztuk to super pomysł (Anulajda tak ma i zachwyca tym widoczkiem).

Leoś kolorystycznie do niej podobny bardzo, na pewno ma większe kwiaty (tu na zdjęciu pąk jest jeszcze słabo rozwinięty).
Baronesse (też jest tu jeszcze w niepełnym stadium rozkwitu) ma w sobie trochę więcej fioletu, ale nadal jest w tym samym odcieniu. Mme F. Graindorge ma trochę więcej lila, ale z tym różnie bywa - dużo zależy od gleby i od pogody.

Wlasnei znalazlam Anulajdowe pompony, dzieki.
Fiolety i lila powinny sie zgrac, tam rosnie jeszcze werbena, i ze dwa, albo trzy rodzaje astrow (moj ciemny jeden, ale wysialy sie nowe i cos sie chyba namieszalo od sasiadow- uwielbiam takie niespodzianki). Gdyby madam nie podpasowala, to pojdzie do ladies na tyl ogrodu

Baronesse się zgra zarówno z Larissą, jak i z Mariatheresią. Larissa zaczyna kwitnienie baardzo późno i jest dosyć rozłożysta (nawet do 2 metrów), Mariatheresią będzie podobnych rozmiarów co Baronesse.

I to jest mega cenna podpowiedz. NIe wiedzialam, ze larissa jest az tak wielka, tam musze miec jeszcze miejsce na trawy, wiec jesli juz, to bedzie mariateresia, ona sie powinna zgrac jesienia z chryzantema
Jeszcze raz, bardzo, ale to bardzo dziekuje
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies