Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 10:36, 03 wrz 2018

Do góry

Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 10:34, 03 wrz 2018

Do góry
Rozplenica i gigantus przy śmietniku zadziwiają w tym roku. gigantus ma prawie 3m wysokości a rozplenica 1.1m. Szok.....Co one brały ?

Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 10:30, 03 wrz 2018

Do góry
I musze się pochwalić rozplenicami, które dzieliłam na wiosnę ( z 4 szt. zrobiłam 12). Dzieki Wam powstał fajny szpaler za murkiem. brakuje tylko cisa hilli.

Ogrodeczek w Walii 10:27, 03 wrz 2018

Do góry

Tak wszystko wygląda na dzień dzisiejszy. Chęci do pracy nam nie brakuje, jednakże gorzej z pomysłami, dlatego proszę o doradzenie jak to wszystko ogarnąć.
Nie daje mi spokoju mur - pierwotnie myślałam o posadzeniu tam bluszcza i niech sobie rośnie, jednak po obejrzeniu Waszych ogrodów stwierdziłam że na pewno jest jakiś inny, ładniejszy sposób na zakrycie go a nie jakiś tam bluszcz pospolity.
W ciągu miesiąca pojawi się na ogródku również domek ogrodniczy - będzie stał w miejscu gdzie kończy się dróżka, myślę żeby pomalować go później na jakiś fajny kolor - zielony albo niebieski i sam w sobie też będzie ozdobą. Jakieś kwiaty na nim zawiesić...
Do tej pory na stałe posadzone są jedynie cyprysiki - nie wiem jaki rodzaj - i krzewuszka florida variegata, na rabacie w poprzek są 4 hebe. Mam również 4 hosty w doniczkach, które czekają na wsadzenie do miejsca docelowego, chyba będzie ono po jednej stronie tego domku.
Chciałabym hortensje, chciałabym piwonie, chcialabym róże... Jak u mojej babci kiedyś. Dużo bym chciała jednak miejsca mało. I te deszcze tutaj, wiatry.... Czasem tak wieje ze trampoliny latają przez płot.
Się rozpisalam...
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 10:26, 03 wrz 2018

Do góry
Dziś coś mnie zaskoczyło w ogrodzie.Ostatnio klon palmowy zaczął blednąć i zielenieć. pomyślałam , że chyba nadchodzi jego koniec bo przez cały sezon nie urósł ani centymetra. Oczywiście na wiosnę wypuścił nowe listki ale tylko na starych gałązkach.Biorąc pod uwagę fakt iż rok wcześniej przyrósł ok 50cm to w tym roku nic, zero . I dziś patrzę a on się wział za siebie i wypuszcza nowe listki.Nie za póżno ja się pytam????? No oszalał normalnie. Oto dowód w sprawie.
Tu widać nowe czerwone przyrosty przy starych wypłowiałych listkach

I Tu. zobaczcie ile młodych listków. Czy to normalne????
Za drzwiami do ogrodu... 10:05, 03 wrz 2018

Do góry
W końcu zakwitła trójsklepka ,ale listki ma jakieś rdzawe ,nie wiem czy to już tak jesiennie czy przesuszona,ale raczej nie ,czy jakiaś choroba grzybowa,a może nie lubi przytłaczajacego towarzystwa kocimietki?

I moja ulubiona trawka,szkoda że nie zimuje
Choroby i szkodniki grabów, grab - Carpinus 09:56, 03 wrz 2018

Do góry
Witajcie,
Rok temu na wiosnę sadziłem swoje graby. Niestety w tym roku coś się im dzieje:

To jakaś choroba czy może susza? Cały dzień są w słońcu.
Ogrodeczek w Walii 09:55, 03 wrz 2018

Do góry
Dziękuję, próba testowa również się powiodła.
A tak wyglądał mój ogród jeszcze w lutym tego roku
Zdjęcie bodajże z marca - kwietnia
Chwasty w trawniku 09:53, 03 wrz 2018

Do góry

Czy ta ciemna trawa to jakiś gorszy gatunek w mieszance czy to może chwastnica. Trawnik jest trzy letni i w ubiegłym roku nie widziałam jej.
Moja ostoja 09:52, 03 wrz 2018

Do góry

Hortki imponujące. Ja swoje jeszcze ze dwa lata chcę ciąć nisko a potem zobaczę.
Nowy avatarek bardzo ładny
Ogród w mieście-ogrodzie 09:23, 03 wrz 2018

Do góry
Testowe dodawanie zdjęć 09:22, 03 wrz 2018

Do góry
Test
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:20, 03 wrz 2018

Do góry

Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:18, 03 wrz 2018

Do góry
Kilka widoczków z rana zostawiam .

Dwa ogrody 09:16, 03 wrz 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

To była latarenka, dawno temu straciła szybki. Mieściła się do niej tylko mała doniczka albo świeca ze względu na szerokie ramki boczne. Uplotłam siatkę, bo chwilowo nie miałam żadnej pod ręką, a druciki florystyczne i owszem

Wszystkie małe rozchodniki wylądowały w wanience

rojniki

ten ciekawy, gwiazda szeryfa czy jakoś tak

a to ani rojnik, ani rozchodnik, zimuje w gruncie, nazwy jak zwykle nie znam, bo sprzedający tyle wiedział co napisałam powyżej

Że też ja nie wiedziałam że ty masz tyle skarbów! Wow! Super to wygląda.
Dla mnie kawałeczek tego ostatniego, dobrze? Wygląda jak eszeweria, ale skoro zimuje to chyba nie ona. Chcę to Gwiazda szeryfa też mi się podoba. Kurde, Mariolka, biorę i małpuję, mam terakotowe doniczki, dokupię jeszcze (bo ja za grosze to nabywam) i jadę z tym koksem. Zbiorę całą tę drobnicę walającą się po ogrodzie i ustawię z przodu tam gdzie mam kaktusy - te zresztą też tylko w glinianych doniczkach Super będzie
Mój ogródek działkowy ROD Jarosław 08:38, 03 wrz 2018

Do góry
gogo napisał(a)
Bartek, idziesz jak burza, coraz ładniej u Ciebie.
Jak się ma żona i dzieciątko, czy wszystko dobrze?
Pozdrawiam

Wszyscy mamy sie dobrze
LeŚnicZaNka 00:22, 03 wrz 2018

Do góry
Witam Kasiu, chyba nigdy nie byłam u Ciebie ale dziś przez przypadek trafiłam na to zdjęcie…
Kasiolaaa napisał(a)

Oj… (mówię sobie) …jakieś znajome klimaty…zrobiłam cofaj, cofaj w twoim wątku i już wiem, że teraz mieszkasz w Holandii.
Ja po prostu kocham Holandię !!! Mój syn tam mieszka i moja najlepsza przyjaciółka też, a ja jak tylko czas pozwala wsiadam w samolot i lecę podziwiać kraj tulipanów i wiatraków.
Szkoda, że nie wiedziałam, że mieszkasz w Hadze, bo w tym roku już dwa wygrzewałam się na plaży Scheveningen (w kwietniu zaliczyłam nawet „diabelski młyn” na końcu mola).
Holandia to dla mnie fascynujący kraj. Uwielbiam tam jeździć…myślę nawet o tym, żeby na tzw. „stare lata” przeprowadzić się tam na stałe.
Nie wiem, kiedy znowu uda mi się wyskoczyć do NL (pewnie dopiero wiosną), ale na pewno dam ci znać…może uda mam się spotkać i porozmawiać w normalnym języku a nie jakieś chujemorchen albo van den ghijk.
Pozdrawiam i macham wrześniowo

Za drzwiami do ogrodu... 23:52, 02 wrz 2018

Do góry
W sobotę wykonaliśmy krecią robotę i mam taki kopczyk czarnego złota,chłopaki przerzucali ,ja podlewałamTylko nie wiem czy pozostawić mogę w tej formie czy bardziej spłaszczyć ,czy to bez znaczenia?

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 23:29, 02 wrz 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Oo teraz widać jak Bouquet Parfait jest zmienna, wcześniej miała więcej bieli, a teraz sporo różu. Dziękuję za zmierzenie róż, Aspirynka jednak do mnie chyba za wielka jednak.. I u mnie kora, więc zarzucanie płatki mocno by się rzucały w oczy

A jak w tym sezonie Mrs F Graindorge? Jak długo kwitnie, czy długo trzyma kwiat, jak z powtarzaniem? I gabaryty

Kasiu, dokładnie - Bouquet P. przez cały sezon była biała. Teraz już nowe pąki na końcach nowych pędów otwiera w takim kolorze... Jednocześnie przekwitające kiście są nadal białe.

Tu zdjęcie sprzed dwóch tygodni (zobacz jaka jest szeroka!)

Co do Mme F Graindorge, to powiem że, róża ta jest urocza, kwitnie obficie, ale łapie plamki bardzo szybko, więc dla lokalizacji frontowej nie jest idealna. A musi rosnąć z przodu, ponieważ jest niska. U mnie ze wszystkich stron jest podsadzona czymś, więc te plamki lub łyse nóżki nie rzucają się w oczy, no ale ta róża ewidentnie potrzebuje oprysków profilaktycznych.

Gabaryty typu 40x50 cm (sadzona jesienią 2015), powtarza ładnie, ale brzydko przekwita - na tym zdjeciu widać że w masie kwiatków są też uschnięte, które długo by wydłubywać, więc róża rośnie jak jest
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 23:11, 02 wrz 2018

Do góry
polinka napisał(a)
Fajnie posadziłaś rozplenice. Idealnie do porównań

Wielkie gratulacje Janeczko!

Dziękuję, Poli, Trawiasta Dziewczyno

Z rozplenicami to tak przypadkowo wyszło - rosły tam Hamelny i Mouldry, ale te drugie były sporo brzydsze i bardzo kontrastowały z Hameln. Skorzystałam kiedyś z promocji wyprzedażowej na Lady U w naszym ZC i wymieniłam Mouldry na Lady. Tak samo jak Ty, chwalę je sobie

Tu są na przemian - od lewej - Lady U i Hameln w połowie sierpnia (widać że H. jeszcze nie kwitnie, a Lady U już tak):

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies