Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:57, 28 gru 2015

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:57, 28 gru 2015

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:56, 28 gru 2015

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:55, 28 gru 2015

Do góry
Normalnie bukiety

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:54, 28 gru 2015

Do góry
Poświątecznie szykuję się na zimę. A tymczasem ciemiernikowo:

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:30, 28 gru 2015

Do góry
Działałam dzisiaj w ogrodzie:

- zagrabiłam trawniki
- zamiotłam ścieżki
- podlałam pod dachem
- podlałam rośliny w donicach
- zrobiłam aktualne zdjęcia, bo za chwilę widoki mogą być zupełnie inne
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 12:40, 28 gru 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Madżenko, czy podsypanie hortensji ogrodowych kompostem i okrycie igliwiem wystarczy?
Jak się obchodzisz ze swoimi?

Właśnie przeczytałem to u Danusi

Gardenarium napisał(a)

Obawiam się,że nie wystarczą. To z mojego artykułu:

Najwięcej problemu jest z okrywaniem hortensji ogrodowej (H. macrophylla), ponieważ powinny one być właściwie sadzone tylko w tych rejonach, gdzie nie przemarzają. W chłodniejszych z reguły nie kwitną. W zasadzie wtedy żadne okrycie nie pomaga.

Stosowałam nawet okręcenie krzewu agrowłókniną, następnie kopczyk z kory na bryłę korzeniową i dodatkowo matę słomianą. Potem zdejmowałam je stopniowe w miarę ocieplania. Jednak po całkowitym odkryciu krzewów, nawet już w maju, następowały przymrozki i delikatne pączki wymarzały. Hortensja oczywiście nie zakwitła.

Dlatego wydaje się, że najlepszą ochroną jest dużo śniegu i gwarancja wiosny bez późnych przymrozków, ale to się zdarza bardzo rzadko. Pozostaje traktowanie tych hortensji jako kwiaty sezonowe i uprawa w donicach. Można je wtedy przechować w chłodnym pomieszczeniu, a na wiosną „podpędzić” np. w szklarni. Inne gatunki hortensji (poza H. macrophylla, H. aspera i H. quercifolia) nie muszą być okrywane, ewentualnie korzystne jest nasypanie małego kopczyka z kory lub liści.
Brzoza - Betula 11:34, 28 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tuje są za rzadko, nie dają ściany jaką powinny dać. Brzoza jest jako dominujące drzewo na tej osi za słaba, za rzadka za mało widoczna.

Dziękuję za odpowiedź.

Tuje są małe. Brzozy jednak już posadziłam, 5 szt. co 4 m. Zobaczę jak to będzie...W razie czego przeniosę w inne miejsce.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:03, 28 gru 2015

Do góry
Hortensja napisał(a)
hmmm zastanawiam sie czy okryc Magnolię - co roku to robię ale chciałabym ją w tym roku "zahartowac"....

Hartuj, teraz nie okrywaj, jakby miało być minus 20 wtedy nałóż matę słomianą.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:02, 28 gru 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Danusiu, jak okryć hortensje ogrodowe? Czy kompost i gałązki świerkowe wystarczą?
To prezent - od lata siedzæ w ziemi.

Pozdrowienia zostawiam po świętach.

Obawiam się,że nie wystarczą. To z mojego artykułu:

Najwięcej problemu jest z okrywaniem hortensji ogrodowej (H. macrophylla), ponieważ powinny one być właściwie sadzone tylko w tych rejonach, gdzie nie przemarzają. W chłodniejszych z reguły nie kwitną. W zasadzie wtedy żadne okrycie nie pomaga.

Stosowałam nawet okręcenie krzewu agrowłókniną, następnie kopczyk z kory na bryłę korzeniową i dodatkowo matę słomianą. Potem zdejmowałam je stopniowe w miarę ocieplania. Jednak po całkowitym odkryciu krzewów, nawet już w maju, następowały przymrozki i delikatne pączki wymarzały. Hortensja oczywiście nie zakwitła.

Dlatego wydaje się, że najlepszą ochroną jest dużo śniegu i gwarancja wiosny bez późnych przymrozków, ale to się zdarza bardzo rzadko. Pozostaje traktowanie tych hortensji jako kwiaty sezonowe i uprawa w donicach. Można je wtedy przechować w chłodnym pomieszczeniu, a na wiosną „podpędzić” np. w szklarni. Inne gatunki hortensji (poza H. macrophylla, H. aspera i H. quercifolia) nie muszą być okrywane, ewentualnie korzystne jest nasypanie małego kopczyka z kory lub liści.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:17, 28 gru 2015

Do góry
Nie pryskać, zebrać i zgnieść. Jeśli się boisz, to w rękawiczce. Szkoda trucia.
Żywe zwierzęta jako prezent pod choinkę. 10:13, 28 gru 2015

Do góry
Jeśli prezent to przemyślany z przyszłym biorcą prezentu, czyli w uzgodnieniu. A przemyśleć musi ten, co będzie się opiekował, ten co daje musi uzgodnić że taki prezent jest oczekiwany
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:09, 28 gru 2015

Do góry
One są tak bardzo rozwinięte, że pozostawienie lub wkopanie w gruncie grozi utratą. Ja zamknę grzejnik w garażu, żeby było +2 i wstawię na okno. Tylko takie widzę wyjście. W tym stanie w gruncie wróży niepowodzenie, bo zbyt duże mrozy zapowiadają.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:06, 28 gru 2015

Do góry
Pozdrawiam ostatniego dnia na plusie. Myślę, że chyba ciemierniki czas schować. Szkoda mi bardzo, tak pięknie zdobią.

Czas okrywać róże, kopczykować jeśli macie. Ja tylko obsypię cztery szt, co sadzone w listopadzie były. Reszta od lat nie kopczykowana i żyje.

Wszystko co oczekiwało (jesienne zakupy) mam podołowane w gruncie.

Kopczykujcie róże
Pszczelarnia 23:52, 27 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam bardzo podobne ozdoby Gratuluję energii tworzenia przedświątecznego. Ja wymiękłam, ale za to nieco kulinarnie się podciągnęłam

Ja wymięknę po Nowym Roku, po zakończeniu malowania własnoręcznego w domu a przed rozpoczęciem prac w ogrodzie siostry (poważny lifting starego ogrodu).
Próba stworzenia ogrodu od zera. 21:36, 27 gru 2015

Do góry
Dobrze, że będziecie maskować tę folię. Trzeba zrobić półki na rośliny, podnieść poziom wody tak, żeby zalało półki i folii nie było widać. Roślin trzeba nasadzić, bo inaczej woda będzie zieloną, mętną zupą.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:12, 27 gru 2015

Do góry
Choinki teraz podziwiam
Forsycja 17:56, 27 gru 2015

Do góry
Ja od lat patrzę na niesamowita wolę przetrwania tych krzewów. Gdy mieszkałam w W-wie, na osiedlach (3 w ciągu kilku lat), wszędzie one były sponiewierane, źle przycinane, w suszy i tragedii wprost, a jednak żyły i kwitły. Nie martw się, będzie ok.

U mnie na ulicy rośnie od co najmniej 30 lat, przeciąg jest jak na lotnisku.

Wyczytałeś w ogrodnik-amator? jak sama nazwa wskazuje - to amator chyba.
Ekologia w mini ogródku na dachu 17:46, 27 gru 2015

Do góry
Najlepiej trawy nie wrzucać, bo zakisi się, bryła gnijąca się zrobi, wrzucaj tylko chwasty, tylko liście, obierki, fusy z kawy i herbaty. Zrób czarny termokompostwnik gdzieś w krzakach ukryty. Skoszonej trawy będzie zbyt dużo. Oddawaj ją na odpady zielone.
"W kolorze blue" 17:44, 27 gru 2015

Do góry
Co oznacza "koty połowicznie łyse" ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies