Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Gardenarium 10:09, 28 gru 2015

One są tak bardzo rozwinięte, że pozostawienie lub wkopanie w gruncie grozi utratą. Ja zamknę grzejnik w garażu, żeby było +2 i wstawię na okno. Tylko takie widzę wyjście. W tym stanie w gruncie wróży niepowodzenie, bo zbyt duże mrozy zapowiadają.

Instagram Ogrodowiska
Mixtoorka 10:14, 28 gru 2015

Danusiu, Tobie i Twoim najukochańszym- przede wszystkim zdrowia i zadowolenia z otaczającego świata, spokoju i mnóstwa twórczych pomysłów. Wspaniałego Nowego Roku 2016!

PS
Wczoraj na miniaturowej róży zauważyłam mszyce Prysnąć? W grudniu? Czy wymarzną?
Gardenarium 10:17, 28 gru 2015

Nie pryskać, zebrać i zgnieść. Jeśli się boisz, to w rękawiczce. Szkoda trucia.

Instagram Ogrodowiska
Mixtoorka 10:20, 28 gru 2015

ok, tak uczynię. Dziękuję.
Iwk4 10:40, 28 gru 2015

Danusiu, jak okryć hortensje ogrodowe? Czy kompost i gałązki świerkowe wystarczą?
To prezent - od lata siedzæ w ziemi.

Pozdrowienia zostawiam po świętach.
Hortensja 10:49, 28 gru 2015

hmmm zastanawiam sie czy okryc Magnolię - co roku to robię ale chciałabym ją w tym roku "zahartowac"....
Gardenarium 11:02, 28 gru 2015

Iwk4 napisał(a)
Danusiu, jak okryć hortensje ogrodowe? Czy kompost i gałązki świerkowe wystarczą?
To prezent - od lata siedzæ w ziemi.

Pozdrowienia zostawiam po świętach.

Obawiam się,że nie wystarczą. To z mojego artykułu:

Najwięcej problemu jest z okrywaniem hortensji ogrodowej (H. macrophylla), ponieważ powinny one być właściwie sadzone tylko w tych rejonach, gdzie nie przemarzają. W chłodniejszych z reguły nie kwitną. W zasadzie wtedy żadne okrycie nie pomaga.

Stosowałam nawet okręcenie krzewu agrowłókniną, następnie kopczyk z kory na bryłę korzeniową i dodatkowo matę słomianą. Potem zdejmowałam je stopniowe w miarę ocieplania. Jednak po całkowitym odkryciu krzewów, nawet już w maju, następowały przymrozki i delikatne pączki wymarzały. Hortensja oczywiście nie zakwitła.

Dlatego wydaje się, że najlepszą ochroną jest dużo śniegu i gwarancja wiosny bez późnych przymrozków, ale to się zdarza bardzo rzadko. Pozostaje traktowanie tych hortensji jako kwiaty sezonowe i uprawa w donicach. Można je wtedy przechować w chłodnym pomieszczeniu, a na wiosną „podpędzić” np. w szklarni. Inne gatunki hortensji (poza H. macrophylla, H. aspera i H. quercifolia) nie muszą być okrywane, ewentualnie korzystne jest nasypanie małego kopczyka z kory lub liści.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 11:03, 28 gru 2015

Hortensja napisał(a)
hmmm zastanawiam sie czy okryc Magnolię - co roku to robię ale chciałabym ją w tym roku "zahartowac"....

Hartuj, teraz nie okrywaj, jakby miało być minus 20 wtedy nałóż matę słomianą.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 13:30, 28 gru 2015

Działałam dzisiaj w ogrodzie:

- zagrabiłam trawniki
- zamiotłam ścieżki
- podlałam pod dachem
- podlałam rośliny w donicach
- zrobiłam aktualne zdjęcia, bo za chwilę widoki mogą być zupełnie inne

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 13:54, 28 gru 2015

Poświątecznie szykuję się na zimę. A tymczasem ciemiernikowo:

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies