Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Iwk4 07:27, 28 gru 2015

Madżenko, czy podsypanie hortensji ogrodowych kompostem i okrycie igliwiem wystarczy?
Jak się obchodzisz ze swoimi?
Sebek 12:40, 28 gru 2015

Iwk4 napisał(a)
Madżenko, czy podsypanie hortensji ogrodowych kompostem i okrycie igliwiem wystarczy?
Jak się obchodzisz ze swoimi?

Właśnie przeczytałem to u Danusi

Gardenarium napisał(a)

Obawiam się,że nie wystarczą. To z mojego artykułu:

Najwięcej problemu jest z okrywaniem hortensji ogrodowej (H. macrophylla), ponieważ powinny one być właściwie sadzone tylko w tych rejonach, gdzie nie przemarzają. W chłodniejszych z reguły nie kwitną. W zasadzie wtedy żadne okrycie nie pomaga.

Stosowałam nawet okręcenie krzewu agrowłókniną, następnie kopczyk z kory na bryłę korzeniową i dodatkowo matę słomianą. Potem zdejmowałam je stopniowe w miarę ocieplania. Jednak po całkowitym odkryciu krzewów, nawet już w maju, następowały przymrozki i delikatne pączki wymarzały. Hortensja oczywiście nie zakwitła.

Dlatego wydaje się, że najlepszą ochroną jest dużo śniegu i gwarancja wiosny bez późnych przymrozków, ale to się zdarza bardzo rzadko. Pozostaje traktowanie tych hortensji jako kwiaty sezonowe i uprawa w donicach. Można je wtedy przechować w chłodnym pomieszczeniu, a na wiosną „podpędzić” np. w szklarni. Inne gatunki hortensji (poza H. macrophylla, H. aspera i H. quercifolia) nie muszą być okrywane, ewentualnie korzystne jest nasypanie małego kopczyka z kory lub liści.
Gardenarium 15:21, 28 gru 2015

O, właśnie chciałam odesłać, ale Sebcio porzecznikował, jak po staremu

W zasadzie nie wystarczy, bo nie wiadomo, co wystarczy. U Marzenki to całkiem inna bajka, ogród ma w zupełnie innym klimacie niż ja i centralna Polska

Instagram Ogrodowiska
Kasya 15:30, 28 gru 2015

A mi sie wydaje ze tym ogrodowym to nie tyle zima szkodzi jak "spia" tylko wlasnie te wiosenne przymrozki jak juz paki rusza i wtedy okrycie jest najwazniejsze
Iwk4 19:13, 28 gru 2015

Sebku, Danusiu, dzięki za odpowiedź. Poczytałam już na wątku ...bukszpanowym
Mala_Mi 21:59, 28 gru 2015

Madzenka napisał(a)
Bożenarodzenie Wielkanocne

Ten zestaw jest adekwatny do aury i świąt Oj zatęskniłam za zapachem ogrodu

Dom, ozdoby..wszytko jak z katalogu.. zazdrość mnie zżera.. ale trudno... pewnych rzeczy nie przeskoczę

Czekamy na śnieg Ja już 2 dni na nartach pojeździłam, brakowało mi dobrego towarzystwa.. owszem eM jest OK.. ale ile można razem ... czasami już nudą wieje
Madzenka 13:33, 30 gru 2015

Witajcie, przez pewien czas mniej mnie jest na forum. Moja mam jest chora i jakoś nie mam weny do wpisów. Podczytuje Was bez pozostawiania komentarzy
Wrócę gdy już definitywnie będzie wiadomo, ze mama wraca do zdrowia

Wpisałam mój komentarz do dyskusji
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3040-skladanie-zyczen-swiatecznych?page=10#post_3
Madzenka 14:14, 31 gru 2015

malkul 14:34, 31 gru 2015

cudny
nawigatorka 14:51, 31 gru 2015

Faktycznie inny niz moj,taki wlasnie zielony i o waskich platkach.moj powoli przekwita.