Wstawiam jeszcze raz plan trawnika.
eM stwierdził, że mój poprzedni nie jest jednak w prawidłowej skali i narysował mi jeszcze taki roboczy.
1 cm= 1 metr
To jest sam trawnik 15m x 6,60 m
Niestety te koła się nijak nie stykają.
Jak je złączę, czyli lewe koło przesunę w prawą stronę to wejście przypada na rabatę nie na trawnik. Nie wiem jak to ugryźć
Pomocy ...
Gosia, zaryzykuj Sporo osób chowa donice z hortensjami na zimę i pięknie im kwitną latem.
Zobacz na You & Me Together - jak pięknie przebarwiła się jesienią.
Będę Cię kusić zdjęciami
Muszelko, wszystkie bukietowe są zdrowe. Nie słyszałam, żeby miały jakieś kaprysy. Większość bukietowych kwitnie na biało, niektóre we wczesnej fazie są limonkowe. Na koniec przebarwiają się na róż, a czasami nawet na bordo. To zależy od odmiany i od miejsca w którym hortensja rośnie. Im więcej słońca, tym więcej różu jesienią.
Wybór będzie zależał od tego, czy ma być jak najdłużej biała, czy zniesiesz kolor różu.
Sztywne gałązki ma wiele hortensji. Bukietowe bardzo dobrze nadają się na prowadzenie na pniu.
Największe kwiaty, na sztywnych mocnych gałązkach ma Phantom. Do tego bardzo długo trzyma białe kwiaty. Potem lekko różowieje.
Tak wygląda u mnie w październiku.
Limelight w początkowej fazie kwiaty ma limonkonkowe, potem stają się białe, by na jesieni zrobić się zielono-różowe.
Vanilla Fraise ma kwiaty białe, następnie różowe, a na koniec bordowe - jeżeli rośnie w samym słońcu.
Wszystkie trzy odmiany nadają się na prowadzenie na pniu.
W tym roku kupiłam hortensje Magical Moonlight. Od wiosny będę prowadziła ją na pniu. Nie wiem, jeszcze jak się przebarwia, ale widać, że ma mocne gałązki i duże kwiaty.