Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Basi 22:59, 06 lis 2018

Do góry
Dzisiaj zrobiłam trochę zdjęć. Już dużo liści spadło. Ale jeszcze jest sporo na krzewach. Zdjęcia zrobione z góry.

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:57, 06 lis 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Małgoś,wiem ,że nie przepadasz ale jakoś mi się ta inspirka skojarzyła z Twoją skarpą
Inspirka piękna, ale...
Asia! Gdybym miała duży ogród to na 100% pojawiłyby się u mnie takie rabaty trawiasto-bylinowe. Niestety na tak małym areale denerwowałyby mnie przekwitające i rozłażące się byliny (tam jest chyba szałwia i złocień)
W dużym ogrodzie łatwo zgubić takie "efekty" bo coraz to coś innego zaczyna grać pierwsze skrzypce. W małym ogródku niestety nie ma już miejsca na odciągnięcie wzroku. Poza tym taka rabata to nie 1/100 ogrodu ale np. 1/4
A u mnie prymulki kwitną od ponad miesiąca

Pachną wiosną
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:41, 06 lis 2018

Do góry
Ach..przypominam sobie

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:39, 06 lis 2018

Do góry
Na tyłach czyli przy płocie w tej rabacie - posadziłam samodzielnie 50 cisów. Nawet mnie noga nie zabolała od kopania dołów Cisy - siewki.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:36, 06 lis 2018

Do góry
Róża 'Cinderella'

Zapach jabłkowy, wysoka. Bardzo subtelna.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:33, 06 lis 2018

Do góry
Róża również nowa u mnie:

Schone Maid.

Wczesnie kwitnie, pyszny zapach (podobno).

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:31, 06 lis 2018

Do góry
Kupiłam dwie róże 'Beverly', bardzo mocny zapach cytrusowy, ciemne wiśniowe liście na początku, wielki kwiat No ciekawa jestem tego zapachu. Czy ma ktoś tę różę?

Ogród potrzebny... „na już” ;) 22:30, 06 lis 2018

Do góry
Lodzia napisał(a)

Świetne to zdjęcie
Fajny masz styl pisania i komentowania fotek Będę zaglądać, bo zapowiada się ciekawie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:25, 06 lis 2018

Do góry
Suszenie cebuli z lata

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:24, 06 lis 2018

Do góry
Zdjęcie znad "morza"

Ocieplanie oranżerii (zdjęcia z telefonu)

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 22:18, 06 lis 2018

Do góry
bql3 napisał(a)
Ewa,

Huh... no bardzo oryginalny ten klon i raczej rzadko spotykana odmiana na rynku w sprzedaży - a ja dodam, że raczej nie dokonuję zakupu przypadkowego, staram się zakupić klon do swojej ogrodowej kolekcji ze względu na jego specyficzną cechę jaką musi posiadać dana odmiana.
I specjalnie dla Ciebie poniższa fotka:

pozdrawiam
Jan
Oh mój ci on. Byle do wiosny!

Widać, że dokonujesz przemyślanych zakupów. Kupujesz takie okazy w jakiś specjalnych szkółkach?

Ogrodowe dylematy, czyli jak stworzyć mały ogródek 22:04, 06 lis 2018

Do góry
To w sumie nie jest buk, tylko klon/jawor do wycięcia. Wrzuciłam stare zdjęcie rysunku i nie wiem skąd tego buka wytrzasnęłam wtedy. Przepraszam za zamieszenie.
Wstawiłam poprawiony rysunek

Moja działka na Dębowym Lesie 21:56, 06 lis 2018

Do góry
anpi napisał(a)
Ładniutkie Aniu te Twoje chryzantemki,trzeba by im trochę dać dobroci w korzonki,żeby się trochę rozrosły.Ja swoim różowym już zmieniłam miejsce i podłoże zobaczymy czy się odwdziecząTwoje mają fajne kolorki...ja teraz kupiłam bordową ale taką " sprzedawaną przy cmentarzu..." ,posadzę do gruntu,zobaczymy czy przezimuje?

Aniu , może i tak.
Na wiosnę je przesadzę na nową rabatę, to w korzonki coś dam.
moje 3 chryzantemki już przekwitły.I te co teraz kwitną.
Mam jeszcze kupione 2 też takie sprzedawane 'na cmentarz " .Ciekawa jestem czy przeżyją zimę.
To obie będziemy obserwować swoje

Kolorki jesieni

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:29, 06 lis 2018

Do góry
Gabriela napisał(a)

Hm, a ja bym wymieniła tam ziemię i posadziła inną jabłoń ozdobną, ale skoro jest śliwka, to też dobrze.

Mnie nie żal kwiatów, bo przecież ciąle kwitną. A wiesz, że żeby zrobić dżemik, to wcale nie trzeba wydłubywać pestek? Gotuje się całe owoce z cukrem i odrobiną wody i potem przecedza przez sito i gazę, w ten sposób nie dopuszcza się do przejścia pestek z włoskami. Ciągle mnie korci, tylko czasu niewiele na taką zabawę, bo albo robota, albo jak do ogrodu to też robota, tylko porządkowa, a dzień krótki.

PS. Niebo jak w Hiszpanii, u mnie też takie dziś było. Wyrazy uznania za warzywnik, jest piękny i taki idealnie symetryczny.

Dałam do dołka kompostowej ziemi. Może coś się ruszy w tym miejscu.

Jeszcze nie dojrzałam do ścinania kwiatów. Nie mogę się nacieszyć, że w ogóle są. Może kiedyś dojrzeję do tych różanych przetworów, chociaż gazy i sitka mocno mnie zniechęcają.

W warzywniku idealnej symetryczności nie ma. Sad podebrał kawałek terenu, ale sprawdza mi się układ trawiastych ścieżek. Są dobrym spoiwem z resztą ogrodu i nieco porządkują tę z natury nieco rozwichrzoną przestrzeń. W normalnym warzywniku elegancko jest tylko wczesną wiosną.

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 21:29, 06 lis 2018

Do góry
Ewa,

Huh... no bardzo oryginalny ten klon i raczej rzadko spotykana odmiana na rynku w sprzedaży - a ja dodam, że raczej nie dokonuję zakupu przypadkowego, staram się zakupić klon do swojej ogrodowej kolekcji ze względu na jego specyficzną cechę jaką musi posiadać dana odmiana.
I specjalnie dla Ciebie poniższa fotka:

pozdrawiam
Jan

Mój 4 arowy azyl... 21:27, 06 lis 2018

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Jak pogoda tak piękna, to tylko na działkę się wybrać!
A tam? Walka z opadłymi liśćmi i nie tylko. Ułożenie kompostu mnie jeszcze czeka i oprysk brzoskwiń.

Wśród brązów pysznią się jeszcze...

Ciemiernik

Ciekawi mnie czy ten ciemiernik opóźnił kwitnienie czy przyspieszył
Połowa działki - czyli mam powoli dość 21:23, 06 lis 2018

Do góry
zawitka napisał(a)

Halinko co to za trawa? Piekna jest.
Ogrodowe dylematy, czyli jak stworzyć mały ogródek 21:20, 06 lis 2018

Do góry

Rabata jest na dole rysunku po prawej stronie. Rabata bukszpanowa jest pod oknem kuchennym.
Ogród w budowie - nieustającej 21:16, 06 lis 2018

Do góry
Cały dzień w ogrodzie przy błękitnym niebie, tzn. od 10 do 15.30. Prace były głównie porządkowe, fajnie tak sobie robić wszystko bez pośpiechu i nie marznąć przy tym.
Jeszcze nigdy o tej porze donice z oleandrami, laurem, cytrusami, nie stały na zewnątrz o tej porze roku.
Układam sobie nowy kompost z resztek z rabat i nieprzerobionych jeszcze resztek z kompostu, które nie poszły do skrzyń. W ten sposób nowa pryzma się "zaszczepi" i kompost będzie wcześniej.
Zakwitły mi kamelie, widzę rozwijający się duży kwiat liliowca, ale przez brudne ręce i krótki dzień nie mam kiedy fotografować.
Pszczołowate pasą się jeszze w późnych astrach i na niezjedzonych winogronach.

Wsadziłam dwa tygodnie temu sadzonkę winnika zmiennego, cudowne pnącze o turkusowych owockach. Miałabym ochote na pięknotkę Bodinera, bo widziałam u Sywlii jej różowe liście. I kielichowiec jest prześliczny - no takie moje chciejstwa.

Mój 4 arowy azyl... 21:12, 06 lis 2018

Do góry

A mój nieznany lokator powiększył swoje pielesze.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies