Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:18, 17 sie 2014

Do góry
ana_art napisał(a)

poddaje się ogólnej krytyce ale z pełną świadomością mówię, że tam gdzie mam kamyki tam mam agro
i choć to nie środa popielcowa pochylam głowę na znak pokuty...

Ja miałam też problem z kamykami bez podkładu. Po kilku latach wmieszały się w ziemię i nie można było niczego sadzić, bo szpadel ciągle na kamyki trafiał. 10 taczek ziemi wymieszanej z kamykami wywiozłam. Bez sensu robota. Teraz pod kamyczki położyłam też agro, ale taką białą, jak do okrywania ogórków. Zobaczę, co z tego wyjdzie Sprawdziłam, ze bardzo dobrze przepuszcza wodę, a kamyków z ziemią chyba nie zmiesza
Ogrodowa zachciewajka :) 20:13, 17 sie 2014

Do góry
Kasial napisał(a)
A to moja kochana vanilka kocham ją
W rzeczywistości jest już bardziej różowo-czerwona achhhh jesień kroczy...

Moja dopiero różowa, ale jeszcze biała i zielona - w trzech stadiach rozwoju są kwiaty
A rudbekię mam taką samą i kwitnie całe lato
Ogródek Iwony 13:03, 17 sie 2014

Do góry
Uwielbiam moje VF . Jeszcze 2 tygodnie temu były takie:

Teraz są trójkolorowe: różowe, białe i zielone
Ogródek Iwony 12:57, 17 sie 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Na północnej stronie domu rośnie sobie nawłoć, jakieś żółte nie wiem, co i jarzębina. Są tam jeszcze szmaragdy, bergenia, szałwia omszona, forsycja, rudbekia, kany. Jedna rabatka trochę, jak w wiejskim ogródku.
Dla Kasi zdjęcia z jesiennej rabatki:

Trochę słoneczko podświetlało listki jarzębiny

Pięknie dziękuję za żółciutkie zdjęcia uwielbiam serce mi się raduje na Twoje zdjęcia
Rudbekie mam, forsycje też mam Kannę dostałam o pomarańczowych kwiatach, w przyszłym roku będzie bosko kolorowo
Ogrodowa zachciewajka :) 11:44, 17 sie 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Kasiu, ja miałam ten sam kłopot. Za dużo kolorów na jednej rabacie. Przed domem uporządkowałam więc rabatę kolorystycznie. Jednak na północnej stronie zostawiłam moje żółcienie, czerwienie i pomarańcze. Pieknie rozświetlają ogród i tak ładnie kwitną o tej porze roku. Zdjęcia nie pokazują tego tak, jak widzę w naturze.
Zrobiłam dla ciebie fotki, zajrzyj do mnie. Pozdrawiam.
A nawłoć miałam w kilku miejscach. Obecnie mam w trzech, ale zostawię tylko na tej rabacie, co ci pokazywałam. Mam za mały ogród, aby sobie pozwolić na więcej

Iwonko zaraz do Ciebie pędzę podziwiać kolorki
A to moje żółtki mało ich ogólnie ale zawsze to coś.
Rudbekia już nie jest taka piękna jak kilka tygodni temu więc nie robiłam zdjęć, a mam jej sporo

Ogród na glinie 11:22, 17 sie 2014

Do góry
Witajcie

Ja już dużo murków się naoglądałam. Dla mnie jest ważne, by na płaskim terenie nie wyrósł wyrazisty wysoki murek, bo to będzie jak z innej bajki. Albo niewysoki, albo trochę podsypany ziemią musi być.

Narazie mam przerwę w projektowaniu. U mnie to tak skokowo idzie.
Ale chciałabym się już na coś zdecydować, by nakryć folią trawę i kontynuować prace ogrodowe.
Jednak niczego pochopnie nie zrobię w projekcie.

Barbara rozważam tą nową lokalizację koła. Myślę tylko, że z tyłu powstanie bardzo szeroka rabat na ponad 3 m (w stronę śmietnika). Narysować to sobie muszę sama i wtedy zobaczę. Wyznaczę na trawniku i pomyślę.

Iwk4 oglądałam igiełkowy - ładnie i Danusi realizacje też znam. Ona ma tam taki delikatny murek, niewysoki i jeszcze kamienie w trawie do niego nawiązuję.

nicol dzięki za odwiedziny, też się do drzewa na środku nie mogę przekonać, chyba wolałabym mieć dłuższą perspektywę widoczną z tarasu.
Podobają mi się linie proste i ogrody nowoczesne. Ale jakoś bardziej mi tu pasują zaokrąglenia no i dom nie jest nowoczesny, bardziej tradycyjny, dach dwuspadowy, cegiełki na elewacji, płotki itp. Taki już kupiłam i muszę się do niego jakoś nawiązać z ogrodem. Te zaokrąglenia też są bliższe mojemu sercu.
Ogródek Agam 22:19, 16 sie 2014

Do góry
agam napisał(a)

Moja trzmielina z patyczków ukorzeniona. Musisz często czubki ucinać to będzie ładnie się rozkrzewiać. Moja po dwóch latach jest całkiem całkiem . Ogród Any znam na pamięć, nie mogę za często zaglądać do niej bo doła łapię .

Mnie dziś mój M z doła musiał wyciągać. Po deszczu poszliśmy do ogrodu przerabiać południową rabatę. Roboty z nią na 2 tygodnie będzie, to doła mieć chwilowo nie będę miała.
Ogródek Iwony 22:09, 16 sie 2014

Do góry
kosolka napisał(a)
Ciekawa jestem czy je się kiedyś doczekam że mój M. bedzie robił swoją rabatkę.. Póki co nie wyobrażam sobie tego! Powodzenia!! Sporo pracy przed Wami!

Na Jego rabatce pewniakiem będą herbaciane róże Ostatnio ze szkółki nie chciał wyjść, bo ja ich nie chciałam kupić na moją różową rabatkę I pomarańczowe jeżówki wołały do niego: kup mnie (do mnie zresztą też), ale ja ich nie miałam w planie
Więc powiedziałam, że zgadzam się na e-Musiową rabatkę przy tarasie. Bo to, co tam rosło, rozrosło się już za wielkie
Ogródek Iwony 21:56, 16 sie 2014

Do góry
Witaj Olu. Tak. Nie sądziłam, że jeszcze w tym roku, ale jak e-Muś zapowiedział, że to będzie jego rabatka, to prace nabrały tempa.
Trzeba zdjąć chodniczek, wyrównać teren, przy samym tarasie zrobić murek oporowy, bo teraz jest skarpa, a to nie jest dobre dla roślin. Usunąć roślinki, które tam są (mini - busz), dosypać ziemię, wytyczyć linię rabaty i trawniczka, nawieźć,... ma być też nowa trawa, ale niewiele jej tam będzie.
Ogródek Iwony 21:49, 16 sie 2014

Do góry
Aniulka napisał(a)

No..sąsiad widzi piękny zadbany ogród Iwonko
Ach ta Twoja ławeczka..wzdycham do niej...

Aniu, mam nadzieję, że już niedługo też będziesz miała ławeczkę.
Moja już ma kilka lat. Mój kochany teść ją robił, a teraz już go nie ma, więc o tyle ławeczka jest ważniejsza.
Ogródek Iwony 21:47, 16 sie 2014

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Tez mam taka wiosenna fotke jak koliberek szaleje na moich surfiniach taka trąbke ma fajna

Miłej soboty zycze u nas z rana chłodno jeden promyk słoneczka

Jolu u nas dziś był kalejdoskop pogodowy. Deszczyk, słońce, wiatr, słońce, deszczyk, ... i tak cały dzień

Po południu syn wykopał mi krzaczki z południowej strony tarasu, a to oznacza,że zabieramy się za rabatę południową. Dużo pracy nas czeka, ale jest plan. Zamówiliśmy ziemię, bo tej, co jest, będzie za mało. Ma dojechać w poniedziałek.
Ogrodowa zachciewajka :) 21:37, 16 sie 2014

Do góry
Kasial napisał(a)
Iwonko ja preferuje kolory żółty, pomarańczowy i czerwony to są moje kolory ale miałam, no i mam niebieskie irysy (nie znoszę tego koloru, ale na kwiatach może być) i pod nie zrobiłam rabatę niebiesko, różowo, fioletową. Oczywiście z darami w różu i fiolecie ja niczego nie wyrzycam a nawłoć jest nie w trzech jak myślałam do tej pory miejscach a pięciu. Z dwóch już wycięta, m.in. na tym ze zdjęcia. Było w niej mnóstwo komarów, że blisko domu, to wyciachałam. Ale jeszcze na pobliskich łąkach i przy skraju lasu jest jej dość sporo bukiet z nawłoci mam w domu

Kasiu, ja miałam ten sam kłopot. Za dużo kolorów na jednej rabacie. Przed domem uporządkowałam więc rabatę kolorystycznie. Jednak na północnej stronie zostawiłam moje żółcienie, czerwienie i pomarańcze. Pieknie rozświetlają ogród i tak ładnie kwitną o tej porze roku. Zdjęcia nie pokazują tego tak, jak widzę w naturze.
Zrobiłam dla ciebie fotki, zajrzyj do mnie. Pozdrawiam.
A nawłoć miałam w kilku miejscach. Obecnie mam w trzech, ale zostawię tylko na tej rabacie, co ci pokazywałam. Mam za mały ogród, aby sobie pozwolić na więcej
Ogródek Iwony 21:32, 16 sie 2014

Do góry
Na północnej stronie domu rośnie sobie nawłoć, jakieś żółte nie wiem, co i jarzębina. Są tam jeszcze szmaragdy, bergenia, szałwia omszona, forsycja, rudbekia, kany. Jedna rabatka trochę, jak w wiejskim ogródku.
Dla Kasi zdjęcia z jesiennej rabatki:

Trochę słoneczko podświetlało listki jarzębiny
Ogródek Iwony 08:38, 16 sie 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Z tego, co wyczytałam, to koliber polski jest ćmą dzienną, ale fajnie wygląda, gdy spija nektar z jeżówek ifloksów

Tez mam taka wiosenna fotke jak koliberek szaleje na moich surfiniach taka trąbke ma fajna

Miłej soboty zycze u nas z rana chłodno jeden promyk słoneczka
Ogródek Iwony 23:01, 15 sie 2014
Do góry
Iwk4 napisał(a)

Pogadała sobie żaba z psiakiem

Super zdjęcie

Ogródek Iwony 23:00, 15 sie 2014
Do góry
Iwk4 napisał(a)

A to kilka dzisiejszych fotek z perspektywy "Co sąsiad widzi w moim ogrodzie" :

No..sąsiad widzi piękny zadbany ogród Iwonko
Ach ta Twoja ławeczka..wzdycham do niej...
Ogródek Iwony 21:58, 15 sie 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Bogdziu, dziękuję za radę
Z tego wynika, że za wcześnie wystartowały i kwiatka z tego pączka wiosną nie da

Nie bedzie z tego kwiatów. Popatrz na drugie zdjecie , w środku jest dobry pąk , a przynajmniej tak na zdjeciu wygląda a wokół niego pąki do wyłamania. Nie załuj ich bo jak zostawisz to roślina przez rok będzie starała się je ,,uruchomic" a ze one w środku nie są wypełnione nic z tego nie bedzie tylko stracony rok bo nic na tej gałązce nie urosną.
Ogródek Iwony 21:49, 15 sie 2014

Do góry
Bogdziu, dziękuję za radę
Z tego wynika, że za wcześnie wystartowały i kwiatka z tego pączka wiosną nie da
Rododendronowy ogród II. 21:40, 15 sie 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Bogdziu, moje Rh zaczęły wypuszczać coś. Zerkniesz, czy to tylko listki i czymam sie cieszyć, czy martwic? Bo przyrosty po kwitnięciu już miały, a teraz znowu rosną? Fotki u mnie.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=73#post_1

Czytam, że spotkanie się szykuje? Ładnej pogody

Byłam ,napisałam.
Ogród na glinie 21:36, 15 sie 2014

Do góry
Małgosiu, podoba mi się jeszcze to: https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/9/90407/original.JPG
i cały wątek:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/302-murki-oporowe?page=9
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies