Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa zachciewajka :)

Ogrodowa zachciewajka :)

Kasial 20:03, 17 sie 2014

kosolka napisał(a)
To znaczy nie ja tylko moje róże

No mam nadzieję hahahaha
Iwk4 20:13, 17 sie 2014

Kasial napisał(a)
A to moja kochana vanilka kocham ją
W rzeczywistości jest już bardziej różowo-czerwona achhhh jesień kroczy...

Moja dopiero różowa, ale jeszcze biała i zielona - w trzech stadiach rozwoju są kwiaty
A rudbekię mam taką samą i kwitnie całe lato
malgorzata_s... 20:28, 17 sie 2014

Wszystkie chore roślinki mają grzyba. Róża czarną plamistość opryski co 7 -10dni na przemian Amistar,
Biosept, Bravo, Score,Tiotar . Pryskać trzeba naprzemiennie najlepiej trzema różnymi środkami aż do końca sezonu i na wiosnę powtórzyć jeden cykl bo to paskudztwo zimuje w pąkach.
Azalia chyba ma mączniaka oprysk Baymat Ultra 0,015 AE Wszystkie liście na jesień dokładnie pozbierać i spalić.Jak nie o pruska szpile ostu wcześniej opadną ale roślina na wiosnę wypuści nowe
Na szałwię można zastosować preparaty jak wyżej, chore liście oberwać i spalić
Kasial 21:06, 17 sie 2014

Gosiu dzięki, jutro zakupię preparaty.
W ogóle to coś mam na grzybki ale nie wiem co, dostałam rozrobione od mamy. Może pamięta nazwę.
Zaraz sprawdzę co jeszcze mam z chemii.
U mojej mamy znowu na balkonie roślinki atakuje przędziorek, niezmordowanie co roku.
Jeśli opryskam miętę to nie będę mogła z niej korzystać w tym roku? Jak tylko oberwę chore liście nic to pewnie nie da?
Kasial 21:07, 17 sie 2014

Iwk4 napisał(a)

Moja dopiero różowa, ale jeszcze biała i zielona - w trzech stadiach rozwoju są kwiaty
A rudbekię mam taką samą i kwitnie całe lato

Rudbekia jest niezawodna w deszczowe dni rozświetlała ogród. No już nie wygląda najlepiej ale jeszcze jest
malgorzata_s... 21:10, 17 sie 2014

Kasial napisał(a)
Gosiu dzięki, jutro zakupię preparaty.
W ogóle to coś mam na grzybki ale nie wiem co, dostałam rozrobione od mamy. Może pamięta nazwę.
Zaraz sprawdzę co jeszcze mam z chemii.
U mojej mamy znowu na balkonie roślinki atakuje przędziorek, niezmordowanie co roku.
Jeśli opryskam miętę to nie będę mogła z niej korzystać w tym roku? Jak tylko oberwę chore liście nic to pewnie nie da?

Mięta odrośnie a jak chcesz ją jeść to niczym absolutnie nie pryskaj.Oberwij tylko Jak się powtórzy w przyszłym roku to zmień miejsce albo wymień podłoże
Kasial 21:19, 17 sie 2014

Wrzucam do wody mineralnej i tak sobie sączę, na zimę chciałam ususzyć
No dobra powalczę ekologicznie, zobaczymy.

Gosiu jeszcze jedno pytanie. Kopiąc dołek pod roślinkę znalazłam w ziemi kilka larw białych, niezbyt grubawych ale i nie cienkich. Zwinięte, wielkość około 1 cm. Wiesz może co to?
malgorzata_s... 21:23, 17 sie 2014

A gdzie je znalazłaś w okolicy jakiej roślinki? Pewno opuchlaki
Kasial 21:31, 17 sie 2014

O nieeee..... akurat tam nic nie rosło. W pobliżu była mięta. Chciałam tam zrobić poczekalnię dla roślinek, które czekają na stałe miejsce.
Szkoda, że im zdjęcia nie zrobiłam, jak z tym walczyć?
malgorzata_s... 21:35, 17 sie 2014

Kasial napisał(a)
O nieeee..... akurat tam nic nie rosło. W pobliżu była mięta. Chciałam tam zrobić poczekalnię dla roślinek, które czekają na stałe miejsce.
Szkoda, że im zdjęcia nie zrobiłam, jak z tym walczyć?

Jest wątek o opuchlakach. Walka bardzo trudna bo chemia na to nie działa. Dziewczyny wrotycz warzą
Wygooglaj czy to one a potem ratunku w wątku opuchlaki szukaj.