Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:04, 08 paź 2018

Do góry
effka napisał(a)
Szum traw dla zaglądających do mnie

Obydwa miskanty zachwycające uwielbiam
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:02, 08 paź 2018

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
A ja tylko raz przycięłam New Dawn na frontowej zeszłej jesieni i zmarzła. Żalu nie było, bo i tak szła do przesadzenia ale jednak. Chyba, że z grzeczności tak zrobiła... Kolory pyszne u Ciebie, u nas na Mazowszu zielono No, od dwóch dni obserwuję powolne przebarwianie lipy i dębu przed domem. Tak, że ten, jesień idzie...

New Dawn to tzw. żelazna róża. Stara odmiana. Teoretycznie powinna znieść wszystko. U mnie była najbardziej chorowita, nie chciała powtarzać kwitnienia i od czerwca była w czarnych plamach. Cięcie to była katorga z powodu potężnych kolców. Wyciepałam wszystkie 4. Twoja nie przemarzła z powodu cięcia.
Aktualny stan ściętolistnego (bardzo przypomina ambrowca)- co na niego patrzę, to od razu myśl biegnie do drewnianego domku z bala. I ostatnie różyczki. Tę muszę mocno okopczykować. Przemarzła do ziemi mimo sąsiedztwa zimozielonych.

Moja bajka 21:02, 08 paź 2018

Do góry
dana1s napisał(a)
Przepięknie ubrał Ci się ogród, kolorowo... no bajecznie po prostu
Jesień aż miło, uwielbiam ten czas. Trzeba korzystać ile wlezie.
Buziaki!

Danusiu, do Twoich widoków mi daleko, ale i areał o niebo mniejszy, więc nie ma się gdzie rozpędzić. Niemniej jednak ja też jesień kocham najbardziej i chyba podświadomie tak ogród stworzyłam, że o tej porze roku cieszy ogromnie

Osiedlowy ogródek 21:02, 08 paź 2018

Do góry
Czy tak?

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 21:02, 08 paź 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Komp dalej nie działa, ale już wiemy, że to płyta główna padła..

O właśnie, teraz widać, że od tej strony tarasu nie ma miejsca.
Ale teraz zaczęłam kombinować jak połączyć tę bonsajową z tarasem i rozplenicową.
Miejski azyl 21:01, 08 paź 2018

Do góry
Sima napisał(a)
Pamiętacie może oczko, które zaczęłam robić? - jeszcze nie skończyliśmy!
Ale jak na razie eksperyment się udaje - roślinność świetnie filtrowała wodę (którą też troszkę zabarwiłam na niebiesko jak były giga upały)i nie zagloniło mi się - woda jest cały czas klarowna a my sukcesywnie dokupujemy kamieni na brzegi. Mamy ważki, żuki, pływaki i ani jednego komara

Witam Hania
Przygladam sie focie oczka i nie wiem gdzie gora, dol i boki szczerze.
Wytlumacz to piszesz, ze zabarwilas na niebiesko co to za eksperyment o ktorym ja nie wiem.
Osiedlowy ogródek 20:56, 08 paź 2018

Do góry
Jaki kształt będzie lepszy, koło czy taka łezka/nerka?

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:55, 08 paź 2018

Do góry
jolanka napisał(a)
Haniu, ta jabłonka Adirondack to jak u. Izbie rośnie. Mam ją ale jeszcze malutką i nie wiem ile jej miejsca zostawić

Mam ją od zeszłego sezonu. To kolumnowa jabłonka. Miskant ma pióropusze na wysokości powyżej 2,5 m.

Kiedyś będzie tu ogród 20:54, 08 paź 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Ale cudowne niebo!!
I poranna kawka przy takich widokach inaczej smakuje...

sylwia_slomczewska napisał(a)
Przepiękny wschód słońca Ja też mam oczka wodne bez pomp i ryby pływają i w pełnym słońcu, a woda czyściutka
Aby Sylwuś tak dalej

Mariposa napisał(a)
Zazdroszczę, że możesz takie wschody i zachody oglądać, magia w czystej postaci
Podglądam, bo też myślę o wodzie w ogródku, na duże oczko nie mam miejsca, ale szukam pomysłów na ciurkadełko - zajrzę do Małej_Mi.
Pozdrawiam w ten cudny niedzielny poranek
Elu zdecydowanie bardziej wolę wschody słońca niż zachody (te drugie to chyba, że w górach albo nad morzem).
Do wody w ogrodzie, w jakiejkolwiek formie gorąco namawiam.

Kasya napisał(a)
alez niebo w kolorach jesieni
Może burza słoneczna która dotarła na ziemię maczała w tym palce.

Osiedlowy ogródek 20:53, 08 paź 2018

Do góry
I miejsce pod wiśnią, przeznaczone na wypoczynkowe.
Myślałam o wyłożeniu go płytami, tylko nie wiem, czy ściśle przylegającymi czy poprzerastanymi trawą...

https://i.pinimg.com/564x/78/ae/aa/78aeaab816e90ad676c6cf776732f0f7.jpg
https://i.pinimg.com/564x/af/71/af/af71af892d84e6493d593c2186943c35.jpg
https://i.pinimg.com/564x/1f/97/42/1f9742cc0719ae14c6dd287286128716.jpg
https://i.pinimg.com/564x/d9/5d/47/d95d47aa0ab6caebe684293399d35a2e.jpg

eM chce takie luźno porozrzucane płyty

https://i.pinimg.com/564x/eb/eb/fd/ebebfdb40551b570dbfadb9be6703f05.jpg

a ja chyba wolę takie:

https://i.pinimg.com/564x/af/71/af/af71af892d84e6493d593c2186943c35.jpg

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:51, 08 paź 2018

Do góry
kwartet napisał(a)
Hania jak ty to wszysto na czuja sadziłaś, to ja też chcę takiego czuja mieć.
Ale ogniśćie,spacerkiem powolutku się przeszłam, że też ty tak daleko ogródkujesz(tu następuje wzdechnięcie).

Gdyby tuż powojenne losy mego Pana Ojca nie rzuciły go z Warszawy na Ziemie Odzyskane...Tworzycie wspaniałą grupę ogrodniczo zakręconych.

Bałam się inspirowania tzw. pinami. Kogoś nawet przed takim czymś ostrzegałam. Na zdjęciach najczęściej rabata pokazywana jest w apogeum swojej świetności. Nie wiadomo, jak wyglądała miesiąc wstecz i jak będzie wyglądała za miesiąc.

W planowaniu odnosiłam się do 4 pór roku i na takim myśleniu najbardziej stratne okazało się lato.

Gdyby ktoś szukał niskiej krzewinki na przód rabaty, to polecam żylistek wysmukły Nikko. Delikatnie kwitnie w czerwcu. Teraz ładnie się przebarwia. Dobrze reaguje na cięcie. Na dole zdjęcia go widać.

Moja bajka 20:51, 08 paź 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)
W koncu mi się udało zobaczyc. Zdjęcia ptaków śliczne a skrzek wygląda na żabi ale żaby tak późno juz składac nie powinny, pewnie sie którejs pory roku pomyliły a ze było za późno to nic z tego nie wyszło. Czasem rzekotki składaja w sierpniu tak gdzies czytałam to by nawet pasowało bo one w płytkich zbiornikach , szkoda że tak późno i nic z tego nie wyszło. Jesień masz piekną kolorową. Pozdrówka serdeczne .

Bożenko dziś znalazłam skrzek w donicy. Ale nie łudzę się, że żabki zdążą się wykluć

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:49, 08 paź 2018

Do góry
effka napisał(a)

Ehehe dobre to jeszcze rozchodniczki dla Ciebie

Tak na dobitkę mi serwujesz?
Piękne
Moja bajka 20:48, 08 paź 2018

Do góry
moje jesienne wariacje . Bazylia i jakiś jednoroczny cwiet już straszyły. Wykorzystałam co było pod ręką

a takie ukręcone z winobluszcza wianeczki czekają na przystrojenie .
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:43, 08 paź 2018

Do góry
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:43, 08 paź 2018

Do góry
effka napisał(a)
Szum traw dla zaglądających do mnie

Ewa a co to za trawa tez ma piekne wiechy srebrzyste. Bo dalej to Memory.

Juz powinnas nawiez i to zaraz na szczescie jest cieplo. Troche pozno, daj mniejsza dawke. Moj trawniczek 3 tygodnie temu byl nawozony ok 15 wrzesnia.
Osiedlowy ogródek 20:42, 08 paź 2018

Do góry
Dziękuję za miłe wpisy
A teraz poproszę o wszelakie podpowiedzi, bo eM zgodził się na uszknięcie trawnika i to całkiem spore
Chciałabym jednak zaokrąglone rabaty, może na planie kół (dziewczyny mi kiedyś rysowały ) stare zdjęcia są a str. 10.
I miejsce do siedzenia jednak w cieniu, pod wiśnią. Tam i tak trawa bardzo słabo rośnie, jest więcej mchu, więc chciałabym to miejsce wyłożyć płytami.

Rabata bylinowa to południowa wystawa, rosną na niej dwie śliwy Pisardi, będzie dosadzona trzecia zamiast części żywopłotu z ligustra ( wycięta będzie część widoczna od lewej strony drzewa)

Na wprost mini warzywnik ( nawet żółta tuja zasłonięta pomidorami)

To przeciwległa strona, rabata lipowa, cała w cieniu, tylko ciut słońca ok godziny 17.

Widok od strony warzywnika i kompostownika na rabatę cisową

Rabata cisowa i rabata pod kasztanowcem (najbardziej problematyczna, rodki, hortensje ogrodowe i funkie ciągle więdną, pomimo głębokiego cienia, tak to drzewo wyciąga całą wilgoć)

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:31, 08 paź 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Dobrze, że gruszy nie kupiłaś - to jednak alejowe drzewo, kolumna wielka i piękna. Mam 5 i znam je dobrze z jednej poznańskiej ulicy. Stłoczyłaby Twój ogród i inne drzewa w takim układzie.

Swoje jabłonki kupowałam w Sosnowej. Ola rośnie dorodnie. Adirondack trafiła na trudne warunki pogodowe. W tym sezonie nie kwitła, ale ładnie się przebarwia jesienią.
Nie wiedziałam, że te grusze takie dorodne rosną.
Jeszcze nie starcza mi wyobraźni i wciąż jest dla mnie zagadką wygląd mego ogrodu z wysokimi drzewami. Te największe skupiłam w narożnikach. Pięknie przebarwia się lilak węgierski.

Miłośnikom niewielkich drzew (do 8 m) polecam klon Henry'ego. W przeciwieństwie do ussuryjskiego przebarwia się niezwykle subtelnie.

Widać różnicę?

Zza chaszczy zaczynam chyba przypominać turecki dywan.

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:30, 08 paź 2018

Do góry
Ogród zielonej AniaK 20:30, 08 paź 2018

Do góry
W Sobotni poranek spojrzałam w okno i zobaczyłam takie jesienne widoki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies