Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 21:18, 29 paź 2018

Kasya napisał(a)
Można sie tylko zachwycać

Kasiu, Ty mi powiedz o tych dyniach ...

No, zachwycam się jesienią nawet tą deszczową i mglistą

Cieszę sprzątniętymi i umytymi donicami

Pszczelarnia 21:20, 29 paź 2018

I jeszcze pytanie, czy to możliwe, żeby jeden krzaczek chryzantemy wydał tak rożne kwiaty?

Najpewniej jednak coś pomyliłam i wsadziłam do jednego dołka sadzonki....

sierika 21:20, 29 paź 2018

Dobre miejsce na furtkę, a słupy? chyba dałabym dębowe, pytanie jaka ma być ta furteczka docelowo. Dąb bez pokrywania jest wyjątkowo trwały, mam skrzynie z byle jakiej dechy, pan, który je dostarczył orzekł, że roku nie wytrzymają, zgniją, tymczasem mają lat 5 i trwają, a smarowane czym? zwykłym olejem jadalnym. Dąb przebije je kilkakrotnie.
Zdarzają się takie sytuacje, rzadko ale są. Mam identyczne korytko na kwiaty.
Pszczelarnia 21:27, 29 paź 2018

sierika napisał(a)
Dobre miejsce na furtkę, a słupy? chyba dałabym dębowe, pytanie jaka ma być ta furteczka docelowo. Dąb bez pokrywania jest wyjątkowo trwały, mam skrzynie z byle jakiej dechy, pan, który je dostarczył orzekł, że roku nie wytrzymają, zgniją, tymczasem mają lat 5 i trwają, a smarowane czym? zwykłym olejem jadalnym. Dąb przebije je kilkakrotnie.

Ewo, Ty zawsze z całym bagażem wiedzy i doświadczeń ogrodniczych, szczodrze się dzielisz, radzisz i jesteś ....

sylwia_slomc... 21:46, 29 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Czy ktoś mi może powiedzieć, jak odróżnić dynie jadalne od dekoracyjnych?

Jak przekroisz to te dekoracyjne prawie wcale miąższu nie maja tylko pełno nasion. Ale bez krojenia byłoby mi trudno. Acha i te dekoracyjne ciężko się kroi bo tas skóra bardzo twarda.
Raczej nie jadalne te z wyrostkami( brodawkami) na skórze.
sylwia_slomc... 21:48, 29 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)
I jeszcze pytanie, czy to możliwe, żeby jeden krzaczek chryzantemy wydał tak rożne kwiaty?

Najpewniej jednak coś pomyliłam i wsadziłam do jednego dołka sadzonki....

To raczej dwie różne chryzantemki. U nas rolnicy tak sadza w donice po dwa trzy kolory, bo mają lepsze wzięcie
Gruszka_na_w... 22:00, 29 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)

A eM. lata z wężami i ma pomysły na zmiany

Zakupił kolejne magnolie?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Mariposa 22:15, 29 paź 2018

Ach, Ewo, Twój ogród jest jednym z tych, z którego nie chce się wychodzić. Zachwyca mnie absolutnie każdy jego skrawek
Ostatnio bez przerwy przesiaduję w Twoim warzywniku i dumam, jakby go przenieść do siebie No nie dam rady, za małą mam działkę, na szklarenkę w ogóle nie ma miejsca, tylko na kilka grządek, ale co tam, pomarzyć można
Czy taki tradycyjny warzywnik jest bardzo uciążliwy? Czy zdecydowanie skrzynie są lepsze?
Kasya 22:15, 29 paź 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Jak przekroisz to te dekoracyjne prawie wcale miąższu nie maja tylko pełno nasion. Ale bez krojenia byłoby mi trudno. Acha i te dekoracyjne ciężko się kroi bo tas skóra bardzo twarda.
Raczej nie jadalne te z wyrostkami( brodawkami) na skórze.

Właśnie to chciałam powiedzieć
Jadalne nie maja takich wyrostków
Lekko owalne mogą być makaronowe, w paski lub bez, trzeba upiec
AgataP 08:35, 30 paź 2018

sierika napisał(a)
Zdarzają się takie sytuacje, rzadko ale są. Mam identyczne korytko na kwiaty.

Hahaha u mnie w tym roku też płotek pomalowany olejem jadalnym, zawsze to odepchnie wodę od niego malowała moja Mama, całe szczęście Ona lubi takie roboty no i ma ADHD - bez roboty nie wysiedzi... no chyba że szydełkuje lub coś na drutach dłubie...

wracając do oleju - skrzynie warzywne w przyszłym roku też machnę