Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 15:57, 31 lip 2018

Do góry
Shit no to dałem do pieca z nawozem

Trawnik tegoroczny, ma 4 tygodnie, był koszony już 3 razy.

Podkusiło mnie żeby go dodatkowo zasilić, żeby się lepiej rozrastał i krzewił.
5 dni temu, po 2 koszeniu rozsypany został nawóz Yara Mila Complex. Prawie cały worek 25 kg poszedł na trawnik ok 900m2. Rozsiewany był siewnikiem kółkowym ( gardena), ustawiony na 4. Generalnie wydawało się, że w miarę równomiernie się sypał nawóz. Po wszystkim wszystko podlane a dodatkowo po kilku godzinach spory deszcz.

Po 3 dniach od nawiezienia pojawiły się miejsca z jaśniejszą, żółtawą trawą. Trawnik jest aktualnie dwukolorowy, widoczne paski od siewnika - i co ciekawe tylko na mniej więcej 1/3 trawnika. Reszta jest w porządku, równomiernie wybarwienie i wzrost. W miejscach jaśniejszych trawa słabiej rośnie. Dodatkowo widać w kilku miejscach punktowe wypalenie trawy, tam pewnie musiało się coś więcej sypnąć. Generalnie kicha. Tyle pracy włożonej w przygotowanie trawnika.

Pytanie co robić dalej? Czy nic nie robić i czekać? W sumie jak te jaśniejsze pasy to spalona trawa to już chyba nic nie zrobię?

Jeśli jednak nie jest spalona to kiedy trawa sie wyrówna - orientacyjnie tydzień czy bardziej miesiąc?

Codziennie podlewam, oprócz tego przechodzą deszcze i burze więc na brak wody nie narzeka.
Poniżej zdjęcia aktulane

Problemy z tujami 15:36, 31 lip 2018

Do góry
Szanowni,

Moje bioty brązowieja, pryskalem tydzień temu na grzyba substral saprol, nie wiem czy pryskac czymś teraz na owady. Generalnie nie widać zerowania szkodników ale znalazłem pojedyncze przypadki zyjatek. Może z 5 takich robaków na 3 tujach. Nie mogę za bardzo odalezc co to jest. Czy moge opryskac mospilanem SL 20? Poniżej zdjęcia do oceny. Proszę o porade

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:31, 31 lip 2018

Do góry
A w przerwie rozmyślań nt. wody wrzucam ogrodzenie w trakcie budowy:
Droga do spełnienia 15:23, 31 lip 2018

Do góry
Kawa napisał(a)
Dziewczyny dziękuję że zaglądacie
przyznam że do tyłu jestem z ogrodowiskiem
czasowo nie wyrabiam niestety
w pracy nawał a po pracy wiadomo
do tego 2 tygodnie prawie padało
do ogrodu w ogóle nie chodziłam
teraz widzę ze zakwitły zawilce!
tawułki przekwitły nawet nei wiem kiedy kwitły
trawy się rozlazly po deszczach
jedynie jeżówki no i hortensje są piękne zaczynają swój pokaz co oznacza że niedługo jesień co?

ja jeszcze przed urlopem i przyznam że zmęczona jestem
chciałam zrobić ładne zdjęcia ale apart padł to zostawiam kilka pstryków telefonicznych

nie wiem kiedy u was nadrobię

No takie widoki i roślinki to i ja lubię
Piękne te twoje.
I pysznoglowki też
Pozdrawiam
Ogród na glinie 15:11, 31 lip 2018

Do góry
Malgosik napisał(a)
i w drugą stronę

tutaj się właśnie zapada piaskownica
będzie piasek do wybierania i kąt do zagospodarowania
połączenie kulkowiska z luźną rabatą bylinową

myślałam tu kiedyś o jakimś ciurkadełku lub lustrze, albo innym bajerze typu niby drzwi do innej części ogrodu....

no przydałoby się to rozjaśnić, bo to niby chyba od południa jest, ale w ciągłym cieniu tuj? a możę połączenie ciurkadełka z taflą lustra? tylko czy będzie Ci się podobało co się w tym lustrze odbije?
gdzieś widziałam że lustro powinn być minimalnie skierowane w ziemię żeby odbijało barziej trawę. ale zawsze możesz dać fajne, jasne i kolorowe drzewko które ładnei rozjaśni kącik i odbije się w lustrze? Widziałaś klona sango-kaku? albo Summergold? Summergold jest bardzeij cytrynowy. mam go u siebie i póki co jeszcze go nie schwalałam bo musi się rozrosnąć. Widzę że przy suszy koncówki tegorocznych przyrostów są padnięte. no ale jest też orange dream - fajny i wiosną i latem i jesienią no i o klonach to ja mogłabym długo tak...
Moje małe wielkie marzenie 14:58, 31 lip 2018

Do góry
alis napisał(a)
Hakonki coraz ładniejsze

Śliczne ujęcie z tą rabatą w tle!
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:54, 31 lip 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Czy to dalie w takim niespotykanym kształcie?
Nieprzeciętne te Twoje rośliny. Nie ma takich w sklepach.
Co da radę w nogach ambrowca?
Tylko miskant mi rośnie, a kwiaty jakieś bym chciała. Słońce jest 1/3 dnia.
Gożdzikowa - wiejski ogród 14:52, 31 lip 2018

Do góry
to była połowa z tunelowych i jeszcze moc gruntowych

Choroby czereśni - czereśnia 14:49, 31 lip 2018

Do góry

Witam.
Dwa lata temu zasadziłam czereśnię, w tym roku na wiosnę pięknie zakwitła ale ostatni od około dwóch miesięcy drzewko traci liście i źle wygląda. Czy ktoś może mi pomóc w zdiagnozowaniu co to za choroba i czym to leczyć? Z góry dziękuję.

Gożdzikowa - wiejski ogród 14:47, 31 lip 2018

Do góry

koktajlówki

i taka sliwka ..nie wiem skąd się wzięła? ale super smaczna(żółta z pomarańczowym rumiencem)

Ogrodowe marzenie Mrokasi 14:46, 31 lip 2018

Do góry
Dziewczyny, potrzebuje porady - coś mi szwankuje na pojałowcowej, na jej prawym końcu, jakoś za pusto mi tam.

W środkowej części rabaty w plecach rosną miskanty, które miały być grackami, ale nie są. Nie wiem co to za odmiana więc odpada dosadzenie kolejnych dwóch sztuk. Patrząc w prawo rośnie za nimi perowskia, a potem kalina na pniu, która w nogach ma molinie.
Myślałam, by kalinę wysunąć bardziej do przodu, podsadzić ją wysokimi jeżówkami a z przodu dać te molinie.
No i pytanie - co posadzić w plecach tej tej kaliny? Miskanty? Jakie? Te rosnące w środkowej części mają taki trochę rozwichrzony pokrój. Kalina jest szczepiona, nie mierzyłam, ale zakładam, że gdzieś na 1,40cm.
Gożdzikowa - wiejski ogród 14:41, 31 lip 2018

Do góry
Pomidory maja się dobrze

ananas paradeiser

Moje małe wielkie marzenie 14:38, 31 lip 2018

Do góry
I ulubione

Moje małe wielkie marzenie 14:33, 31 lip 2018

Do góry

Moje małe wielkie marzenie 14:29, 31 lip 2018

Do góry
Moje małe wielkie marzenie 14:26, 31 lip 2018

Do góry

Gożdzikowa - wiejski ogród 14:26, 31 lip 2018

Do góry
witam miłych gości

Straszny upał...jeszcze kilka dni i wszystko uschnie

już przypala kwiaty vanilkom

i liliom

jeżowki spłowiałe

Moje małe wielkie marzenie 14:23, 31 lip 2018

Do góry
Hakonki coraz ładniejsze

Gożdzikowa - wiejski ogród 14:20, 31 lip 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
I widzę urodżak gruszkowy masz.
Floksy piękne
To pełna rudbekia ? Piękna.
Zimuje ?

Aniu.
.zimuje wysyłałam dziewczynom nasiona,ale nie wiem czy coś wyrosło

Ogród z rzeźbą 13:55, 31 lip 2018

Do góry
Zana napisał(a)
Jolanka no działaj, działaj bom ciekawa tej Twojej zmodernizowanej brzozowej.

Haniu no troszeczkę krzywo jest, poziomicy niestety z domu nie zabrałam i tak "na oko" robiłam. Dopiero jak się kamyczki wysypało to widać, że prawa strona leciutko leci w dół. Jordanowej już tym razem nie będzie, ale coś innego się znajdzie

Ania nigdy nie robiłam zdjęć canonem, więc nie mam osobistego porównania. Najlepiej byłoby dla porównania mieć oba i robić te same ujęcia raz jednym, raz drugim. No, ale to już zabawa

Anabelek czas:

Anulka, powaliłaś mnie tymi fotami, masz przecudny ogród, z każdą fotką odkrywam w nim coś nowego.
Jak utrzymujesz swoje Anabelki w pionowej pozycji? U mnie leżą niestety, chyba za niskie podpory dostały.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies