Jeśli czujesz zapach mojego ogrodu patrząc na zdjęcie to mam do czynienia z bardzo wrażliwą i z dużą wyobraźnią osobą. Moje lilie pachną pięknie, sadziłam je na początku lipca. Dlatego teraz cieszą mnie bardzo. Zapraszam stale na spacery po moim ogródku.
Bardzo mi sie podoba. W ogole nie widac u Ciebie jesieni, nic a nic. NIe tylko z przodu, po calosci. Niby trawy kwitna, niby zawilce juz sa, niby hortki przekitly, a dla mnie jak w srodku lata.
ps. Nie mialas tam w rozach na froncie jeszcze Artemis?
Owszem straszne, ale prawdziwi fotografowie mają tam plenery, krosowcy warczą tam swoimi motorami i kładami wściekają się tam do woli. Czasem są to dość spektakularne pokazy, chociaż nie legalne. Kiedyś wybiorę się tam z aparatem, już dawno tam nie byłam.
Danusiu, chciałam wymienić kawałek trawnika ok 30m2 ponieważ odstaje od reszty trawnika, trawa nie jest taka ładnie wyprostowana tylko się kładzie na wszystkie strony, była dosiewana innym gatunkiem i może to jest przyczyna, dodatkowo kawałek całkowicie do posiania i stąd pytanie czy teraz czy już wiosną? Zdjęcie świeże po wiatrach, jeszcze liście nie usunięte. Miałam już nawet pomysł aby nie wymieniać tej trawy tylko ew. zrobić dosiewki w miejsca po wyrwaniu brzydkiej trawy, na wiosnę nawozić i po rozkrzewieniu i zagęszczeniu może zrobi sie ładna. Poradź proszę szefowo czy tak mozna czy lepiej od nowa.
Róże już przekwitły - zazwyczaj dodają tu bieli do zielono-fioletowej kolorystyki.
Przy ogrodzeniu po lewej widać łysawego Artemisa - długo się trzymał, ale ostatecznie też załapał rdzę i musiałam go oskubać z chorych liści...
Obok niego Aspirin Rose, Alabaster i William & Catherine - te są nadal gęste i zielone...
O matuchno, Aniu, u Ciebie jeszcze taka piękna hortka się uchowała? Moje całkiem suchelce , ale i przetacznik cały czas w sile Tak czy siak, fajna kompozycja
Odnośnie dębów, to będąc w Arboretum w Rogowie doczytałam, że te własnie dęby czerwone ze względu na swoją agresywność w rozsiewaniu są "najeźdźcami" i wypierają nasze rodzime dęby szypułkowe. Ale przebarwiają się pięknie trzeba im przyznać
edit: czy można jeszcze dzielić rośliny? Niby wczesna jesień ale zimno jak pierun Chciałam runiankę podzielić i wsadzić w ziemię i mam hosty do podziału, bo potwory porosły ruszać czy zostawić?
Cd identyfikacji - przez lupkę.
Wszystkie mają dosyć mocno wydłużony tył/odwłok.
Przy dotknięciu wydzielają z okolic gębowych żółtą,
mazistą wydzielinę.
Rano przymrozek się pojawił o 6 rano było -1,4, podejrzewam, że w polu u mnie mogło być o dwa stopnie więcej, zawsze tak jest, zrobiłam parę fotek z rana, ale nie za dużo bo ziąb...