Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wśród brzóz i dębów 11:01, 26 wrz 2018

Do góry
marba napisał(a)
Zoju, Moniko, Aniu, Anko, Gosiu, Elu, bardzo się cieszę, że Wam się podoba. To zasługa popołudniowego słońca, które upiększyło obrazki w kadrze.

Obrazek jak malowany.
Tak w słonecznych promieniach ogród i rośliny wyglądają ciekawie ślicznie.
Ale temperatura to nie za wysoka.
W moim małym ogródeczku - Dorota 10:41, 26 wrz 2018

Do góry
Doranma napisał(a)

Szalenie podoba mi się ta alejka, zaprasza by pójść nią dalej. Gdy patrzę na to zdjęcie, wydaje mi się, że czuję ciepło i zapachy ogrodu ☺
Jeśli czujesz zapach mojego ogrodu patrząc na zdjęcie to mam do czynienia z bardzo wrażliwą i z dużą wyobraźnią osobą. Moje lilie pachną pięknie, sadziłam je na początku lipca. Dlatego teraz cieszą mnie bardzo. Zapraszam stale na spacery po moim ogródku.

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 10:30, 26 wrz 2018

Do góry
Zagajanka napisał(a)
Frontowa rabata przybrała ostateczny kształt:

Róże już przekwitły - zazwyczaj dodają tu bieli do zielono-fioletowej kolorystyki.
Przy ogrodzeniu po lewej widać łysawego Artemisa - długo się trzymał, ale ostatecznie też załapał rdzę i musiałam go oskubać z chorych liści...

Obok niego Aspirin Rose, Alabaster i William & Catherine - te są nadal gęste i zielone...

Bardzo mi sie podoba. W ogole nie widac u Ciebie jesieni, nic a nic. NIe tylko z przodu, po calosci. Niby trawy kwitna, niby zawilce juz sa, niby hortki przekitly, a dla mnie jak w srodku lata.
ps. Nie mialas tam w rozach na froncie jeszcze Artemis?

Trzymam kciuki za ostatnia prosta! xx
W moim małym ogródeczku - Dorota 10:29, 26 wrz 2018

Do góry
Waclaw napisał(a)

Straszne!
Owszem straszne, ale prawdziwi fotografowie mają tam plenery, krosowcy warczą tam swoimi motorami i kładami wściekają się tam do woli. Czasem są to dość spektakularne pokazy, chociaż nie legalne. Kiedyś wybiorę się tam z aparatem, już dawno tam nie byłam.

Fotki wstawiam aktualne

Kłopoty - problemy z trawnikiem 10:21, 26 wrz 2018

Do góry
Danusiu, chciałam wymienić kawałek trawnika ok 30m2 ponieważ odstaje od reszty trawnika, trawa nie jest taka ładnie wyprostowana tylko się kładzie na wszystkie strony, była dosiewana innym gatunkiem i może to jest przyczyna, dodatkowo kawałek całkowicie do posiania i stąd pytanie czy teraz czy już wiosną? Zdjęcie świeże po wiatrach, jeszcze liście nie usunięte. Miałam już nawet pomysł aby nie wymieniać tej trawy tylko ew. zrobić dosiewki w miejsca po wyrwaniu brzydkiej trawy, na wiosnę nawozić i po rozkrzewieniu i zagęszczeniu może zrobi sie ładna. Poradź proszę szefowo czy tak mozna czy lepiej od nowa.
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 10:14, 26 wrz 2018

Do góry
Frontowa rabata przybrała ostateczny kształt:

Róże już przekwitły - zazwyczaj dodają tu bieli do zielono-fioletowej kolorystyki.
Przy ogrodzeniu po lewej widać łysawego Artemisa - długo się trzymał, ale ostatecznie też załapał rdzę i musiałam go oskubać z chorych liści...

Obok niego Aspirin Rose, Alabaster i William & Catherine - te są nadal gęste i zielone...
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 10:08, 26 wrz 2018

Do góry
Gąszcz bylinowo-trawiasto-różany:

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 09:57, 26 wrz 2018

Do góry
Za nami dosyć zimny poranek, ale akurat u mnie (na razie) bez przymrozków.
Jak sytuacja u was? Róże żyją?

Ogród powoli przyodziewa się w jesienne szaty - na pierwszym zdjęciu widać wyłysiały już grujecznik...

Trawiszcza szaleją:

Kwitnie zawilec Whirlwind - pierwszy raz od 3 lat:

Trawnik odżył po ustaniu tych upałów:

Słoneczka na rodkowej dodaje jeżówka Lemon Drop:
Kiedyś będzie tu ogród 09:47, 26 wrz 2018

Do góry
anka_ napisał(a)

O matuchno, Aniu, u Ciebie jeszcze taka piękna hortka się uchowała? Moje całkiem suchelce , ale i przetacznik cały czas w sile Tak czy siak, fajna kompozycja

Odnośnie dębów, to będąc w Arboretum w Rogowie doczytałam, że te własnie dęby czerwone ze względu na swoją agresywność w rozsiewaniu są "najeźdźcami" i wypierają nasze rodzime dęby szypułkowe. Ale przebarwiają się pięknie trzeba im przyznać

edit: czy można jeszcze dzielić rośliny? Niby wczesna jesień ale zimno jak pierun Chciałam runiankę podzielić i wsadzić w ziemię i mam hosty do podziału, bo potwory porosły ruszać czy zostawić?
Rozpoznawanie chorób i szkodników 09:28, 26 wrz 2018

Do góry
Cd identyfikacji - przez lupkę.
Wszystkie mają dosyć mocno wydłużony tył/odwłok.
Przy dotknięciu wydzielają z okolic gębowych żółtą,
mazistą wydzielinę.

Edit: chyba mam,
Rozdestnica wrotyczówka (Galeruca tanaceti).
Przedziwny Ogród 08:43, 26 wrz 2018

Do góry
mira napisał(a)

To u mnie nie ma start.Położyło niektóre cynie, ale te były planowane do wyrwania.Już przekwitły.

Ogród z uśmiechem 08:35, 26 wrz 2018

Do góry
proszę kffiatki...

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 08:34, 26 wrz 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
tak ze 2,5 godz temu usiadłam, żeby wstawić fruczaka i mi się przysnęło przy biurku

Ale była u mnie Anula z ogrodu z rzeźbą, chodzimy po tych moich "hektarach" przy werbenie, zimno jak cholera, a tu coś fruwa tak dziwnie

Wytrzeszczyłam oczy, bo już wiedziałam co to za gość i jaka gratka Nie przypuszczałam, że kiedyś do Warszawy zawita na blokowisko

Poszłam po Małża, bo on sprawniejszy w foceniu

jutro cdn bo wypadałoby położyć się do łóżka a nie spowrotem na biurku zalegać twarzą

ale boskie zdjęcie a fruczak gołąbek to mój ulubiony gość w ogrodzie
Moja działka na Dębowym Lesie 08:21, 26 wrz 2018

Do góry
Adela napisał(a)
Podziwiam dalie , których nie mam. Każda jest bardzo urokliwa. Gdyby nie kłopoty z przechowaniem.
Spokojnej nocy

Tak dalie są piękne.Od lata kwitną do..przymrozkow.
Mi jakoś jeszcze nie przeszkadza to wykopywanie i wożenie do piwnicy

Moja działka na Dębowym Lesie 08:18, 26 wrz 2018

Do góry
BasiaLT napisał(a)

Uwielbiam takie klimatyczne fotki
U mnie też zimnica jak nie wiem. Tyle mam jeszcze do zrobienia a tu taki ziąb że się nie chce wychodzić z domu.

Dziś też temperatury za wysokie nie są.Szalu nie ma

Wymarzony sielankowy ogród..... 08:13, 26 wrz 2018

Do góry

Wymarzony sielankowy ogród..... 08:08, 26 wrz 2018

Do góry
Rano przymrozek się pojawił o 6 rano było -1,4, podejrzewam, że w polu u mnie mogło być o dwa stopnie więcej, zawsze tak jest, zrobiłam parę fotek z rana, ale nie za dużo bo ziąb...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies