Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródkowe perypetie:)

Ogródkowe perypetie:)

m_gocha 21:40, 07 lis 2018

abiko napisał(a)
Skrzynie w ramach z bukszpanu.

Agnieszko, zaglądam do Twojego ogrodu, ale cichutko
Skrzynie superowe. Marzą mi się takie. Mam podobnie jak Ty niewielki ogród i równie niewielki warzywnik (no może ciut większy od Twojego, bo około 4x5m). Nie liczę w tym jagodnika bo jest w innym miejscu. Do tej pory mam jeszcze świeżą rukolę, rzodkiewkę, sałatę, szpinak i natkę pietruszki Niestety mój warzywnik jak i cały ogród jest na pochyłym terenie i jest trochę problem m.in. z ustawieniem skrzyń a do tego eM uważa że skrzynie na warzywa to jakaś fanaberia. No ale może kiedyś uda się Stąd podpytam jeżeli mogę. Chodzi mi o to czy będziesz impregnować deski i czy dajesz folię (jaką) na deski od wewnątrz?
Widzę, że wokół warzywnika masz obwódkę bukszpanową. Ja też. Ładnie to wygląda ale... trochę się martwię, co będzie jak np. pojawi się ćma lub buksy złapią grzyba... Bo jak wtedy lać na buksy chemię jak wokół warzywa?
sylwia_slomc... 21:45, 07 lis 2018

Zrób tak jak masz przy zejściu ze schodków lub przy placyku ze stołem te ścieżki.
Edit.
Zanim będzie ogrodzenie to miałabyś dodatkowe miejsce na warzywa lub kwiaty, a jak ogrodzisz, zawsze można skrzyneczkę podwiesić na nim
abiko 21:49, 07 lis 2018

m_gocha napisał(a)

Agnieszko, zaglądam do Twojego ogrodu, ale cichutko
Skrzynie superowe. Marzą mi się takie. Mam podobnie jak Ty niewielki ogród i równie niewielki warzywnik (no może ciut większy od Twojego, bo około 4x5m). Nie liczę w tym jagodnika bo jest w innym miejscu. Do tej pory mam jeszcze świeżą rukolę, rzodkiewkę, sałatę, szpinak i natkę pietruszki Niestety mój warzywnik jak i cały ogród jest na pochyłym terenie i jest trochę problem m.in. z ustawieniem skrzyń a do tego eM uważa że skrzynie na warzywa to jakaś fanaberia. No ale może kiedyś uda się Stąd podpytam jeżeli mogę. Chodzi mi o to czy będziesz impregnować deski i czy dajesz folię (jaką) na deski od wewnątrz?
Widzę, że wokół warzywnika masz obwódkę bukszpanową. Ja też. Ładnie to wygląda ale... trochę się martwię, co będzie jak np. pojawi się ćma lub buksy złapią grzyba... Bo jak wtedy lać na buksy chemię jak wokół warzywa?

Gosia miło mi, że zajrzałaś, Twój ogródek też znam
Nie wiem czy skrzynie to fanaberia, na pewno jest teraz na nie moda. Ja się wzbraniałam, ale na tak małej przestrzeni jak ja mam to trochę będzie uporządkowane, bo wcześniej to była masakra

Desek nie będę impregnować, niech się starzeją same. Od środka będzie folia kubełkowa i tyle. Od góry jeszcze deseczki do siedzenia i położenia kubka z kawąalbo grabek..Jak dechy się rozpadną to wymienię.. coś robić trzeba

Obwódkę bukszpanową mam od początku. Mam na nich ćmę, grzyb też bywa.. ale jeśli stosuję chemię to jakoś warzyw wtedy jeszcze albo już nie ma. Oprócz tego można to zrobić nie lejąc po warzywach. U mnie się sprawdza. Zostawiałam sobie też tyle miejsca, żeby można je spokojnie ciąć.

abiko 21:50, 07 lis 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Zrób tak jak masz przy zejściu ze schodków lub przy placyku ze stołem te ścieżki.
Edit.
Zanim będzie ogrodzenie to miałabyś dodatkowe miejsce na warzywa lub kwiaty, a jak ogrodzisz, zawsze można skrzyneczkę podwiesić na nim

Tak też myślałam zrobić. Najwyżej wysypię kamieniem, przecież mam.. chociaż wbija mi się potem w podeszwy
sylwia_slomc... 21:52, 07 lis 2018

Skrzynie do psikania buksów można czymś nakryć żeby nie lać po warzywach
abiko 21:57, 07 lis 2018

To też na pewno jest to łatwiejsze niż gdy warzywa są w gruncie.
W Mai widziałam też prosty sposób na to jak okryć pomidory w takiej skrzyni I jeszcze coś.. poprosiłam jeszcze stolarza mojego o takie zamknięcie jak do inspektu.. zawsze chciałam mieć
m_gocha 22:22, 07 lis 2018

No tak, jak są skrzynie i do tego niewielkie to łatwiej przykryć. Choć przyznam, że zawsze po ewentualnych opryskach blisko warzywnika (choć stosuję je bardzo rzadko) mam obawy czy gdzieś chociażby wiatr nie zniósł mgiełki
sylwia_slomc... 22:24, 07 lis 2018

m_gocha napisał(a)
No tak, jak są skrzynie i do tego niewielkie to łatwiej przykryć. Choć przyznam, że zawsze po ewentualnych opryskach blisko warzywnika (choć stosuję je bardzo rzadko) mam obawy czy gdzieś chociażby wiatr nie zniósł mgiełki

Też rzadko chemii w ogrodzie używam.
m_gocha 22:29, 07 lis 2018

Dziewczyny a z ćmą teraz już spokój? Bo temperatury jak w lecie....
Dzisiaj z sercem na ramieniu zrobiłam oględziny moich buksów. Odetchnęłam z ulgą
Agania 22:43, 07 lis 2018

Fajniutkie skrzyneczki...chwalę bardzo talent Ł