Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przedziwny Ogród 19:48, 23 wrz 2018

Do góry
gosika67 napisał(a)
Dzięki za fotki przecudne, ozdoby też , podziwiam Twoją kreatywność a te słoiki z kasztanami to zrobię takie same, mogę? Lubię zaglądać do Ciebie, bo przecież tam są moje ulubione murki. Cynie upiększają rabaty, szkoda,że bliżej nie mieszkasz.

Ojej.....!!! Dziękuję Gosienko Miło tak czytać tyle pochlebstw.
Z ooNie spodziewałam się, że słoiki z kasztanami mogą się podobać
Chociaż mieszkasz daleko i niedaleko, wierzę że przyjdzie taki dzień że się zobaczmy
Pozdrawiam serdecznie......

Ogród prawie romantyczny 19:43, 23 wrz 2018

Do góry
Ogród prawie romantyczny 19:42, 23 wrz 2018

Do góry
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 19:41, 23 wrz 2018

Do góry
Ogród prawie romantyczny 19:40, 23 wrz 2018

Do góry
Ogród prawie romantyczny 19:38, 23 wrz 2018

Do góry
Kilka zdjęć jesiennego ogrodu

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:38, 23 wrz 2018

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
A mój klon ściętolistny calutki zielony jeszcze. Piękny jest
A Twoje zdjęcia cudne po prostu. Oglądam po kilka razy. Ściskam ciepło!
To może i ja pójdę na frony z tymi ussuryjskimi?...Jarząby jednak za często chorują, jak wynika z moich ogródkowych obserwacj. I opadają dość szybko...

Ten ussuryjski ma tendencję do wielopniowości. Przypatrz się zdjęciu- nie tworzy wyraźnego jednego pnia. Ściętolistny na typowy pokrój- pień i owalna korona. Nie wiem, czy taki Ci będzie pasował. Jarzębiny mają walor w postaci pięknej kory. Okres bezlistny w Polsce trwa prawie 6 miesięcy. Warto to uwzględnić.

Jesień czasem źle się kojarzy. Ze smutkiem i szarzyzną. Starałam się, żeby u mnie kojarzyła się z kolorami.

zdjęcie z ubiegłego roku

Ogród prawie romantyczny 19:34, 23 wrz 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Piękny widoczek Aguś

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 19:31, 23 wrz 2018

Do góry
Ostatnie zdjęcie rabaty z buksami...
Planuje tam wrzucić.... winogron a jak miejsca wystarczy po poprzesadzeniu roślin okolicznych to może i jeden cis tam zawędruje

.

Mój 4 arowy azyl... 19:28, 23 wrz 2018

Do góry
Gdy nikt go nie niepokoi...

Mój 4 arowy azyl... 19:27, 23 wrz 2018

Do góry
Jesienne cisy

Mój 4 arowy azyl... 19:26, 23 wrz 2018

Do góry
Trochę mnie nie było. Bawiłam u Córki i płakałam nad zeżartymi przez Ćmę bukszpanową bukszpanami. 25 krzaków usunęliśmy. Nie było nadziei na odratowanie. Bardzo mi żal, bo wyhodowałam je wszystkie od małej gałązki.
Zrobiliśmy mały eksperyment - przycięliśmy kilka krzaczków do samej ziemi. Jeśli wiosną odrosną, to trzeba będzie pilnie śledzić, czy znow zostaną zaatakowane. Podobno sąsiadce córki zaczęły odrastać.
W wielu sąsiednich ogrodach widziałam taki sam efekt po ataku tej żarłocznej ćmy. Aż zal patrzeć.

Ogród niby nowoczesny ale... 19:14, 23 wrz 2018

Do góry
Magda70 napisał(a)

Rozplenice w takiej masie to musi być na żywo niezwykły widok.

Pięknie masz MAdziu
Ogród niby nowoczesny ale... 19:13, 23 wrz 2018

Do góry
Agi2006 napisał(a)
To zdjęcie też mi sie podoba! A musze dodać ze patrząc na grabowo - rozplenicowa rabatę powinniśmy zwrócić uwage na tuje danica. One są całkiem fajne i bezobsługowe. Wszyscy zaczynaja wymieniać bukszpany na cisy ale przeciez danica tez piekna. Magda a jak tam Twoje śś ?

Dokładnie, Danica są totalnie bezobsługowe. Tak jak i bowling ball:
tu w połączeniu z carexem

a ss troszkę marudzą. Dwie wygladają tak:

a jedna tak:

Sypnę im jeszcze nawozu i wiosną poważnie pogadam

Typografia ogrodu 18:52, 23 wrz 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)
prosze bardzo

Czuję się usatysfakcjonowana taką ilością zdjęć trzcinnikowych
Bajecznie!
Lawendowy zawrót głowy 18:49, 23 wrz 2018

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Aniu wybaczam mu bo mi sklecil taki fajny domek pochwal go "))).i sesja Fidkowa dla Ciebie ♥

Piękny ten domek dla owadów! Elegancki, gustowny-idealnie pasuje.
Też muszę pomyśleć nad czymś podobnym
Kwiaty we włosach 18:43, 23 wrz 2018

Do góry

Kwiaty we włosach 18:36, 23 wrz 2018

Do góry
I pogoda się popsuła -pada.

Pomysł na ogród 18:32, 23 wrz 2018

Do góry
asica napisał(a)
Apetycznie wszystko wygląda. Skula podzielisz się przepisem na serek? Miło, że się it pokazałeś na ogrodowisku.

Witam serdecznie
W serze najważniejsze jest mleko. Najlepsze jest to od krowy, ale ostatecznie może być też takie ze sklepu. Warunek żeby nie było uht i pasteryzowane w wysokiej temperaturze. Może być pasteryzowane do 74 stopni.
Trzeba przy robieniu sera zaopatrzyć się w kilka niezbędnych rzeczy : kultury startowe bakterii, chlorek wapnia - niezbędny przy mleku ze sklepu - jest ono przez procesy pasteryzacji, podpuszczkę, termometr bo bardzo ważna jest tu odpowiednia temperatura.
Jeśli mamy już mleko wlewamy je do garnka, włączamy grzanie i dodajemy chlorek wapnia i kultury bakterii. Temperatura niezbędna to zakres 32 - 34 stopni. Po jej osiągnięciu dodajemy podpuszczkę. Dobrze mieszamy i wyłączamy grzanie pozostawiamy tak nasze mleko na ponad godzinę. W tym czasie zrobi się tak zwany skrzep. Po tym czasie nożem tniemy skrzep na paski centymetrowe- wzdłuż, w poprzek i po skosie. Zaczynamy mieszać delikatnie i znów podgrzewamy do naszej temperatury. Ze skrzepu zaczyna się wydzielać serwatka i powstaje ziarno serowe. Po kilku minutach można zacząć je wybierać sitkiem i ja przekładam do małego durszkaka, gdzie zaczyna się formowanie sera.

Po przełożeniu wszystkiego nasz ser musi ocieknac I co godzinę trzeba go odwrócić. Po paru razach jest już dosyć twardy. Zaleca się żeby polezal i poodciekal przez 12 godz. Po tym czasie trzeba nasz ser wymoczyc w solance - 1kg soli - sól niejodowana, po ok godzinie wyjmujemy ser można go teraz natrzeć przyprawami wg uznania - papryka wedzoną, ziołami, czarnuszką.
Pozostawiona w garnku serwatkę podgrzewamy do 92 stopni i dodajemy szklaneczkę octu jabklowego, zaczyna się wtrącać troszkę serka ricotta, który trzeba przecedzić przez chustę serowarska. Ten etap można pominąć, ale mi zawsze szkoda tych kilku łyżek pysznego serka.
W razie czego służę adresem sklepu internetowego gdzie wszystko można kupić. Ja wiem jedno.... I moja rodzina też więcej sera nie kupimy w sklepie. Smacznego!
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 18:31, 23 wrz 2018

Do góry
maciek199795 napisał(a)
Witam serdecznie;
W moim mieście znajduje się dosyć ciekawe drzewo. Wydaje mi się, że to sosna ale nie wiem jaka konkretnie. Proszę o pomoc w rozpoznaniu jej ewentualnie w pozyskaniu nazionek. Co ciekawe nadleśnictwo zbiera jej szyszki. Samo drzewo jest wysokie na około 30m jak nie więcej, średnica pnia wynosi około 1m.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies