Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:13, 26 lis 2015
Do góry
Gardenarium napisał(a)
U mnie dzisiaj lekki mrozek, ale nie przysypało, słoneczko świeci. Cyklameny schowałam na noc, może jeszcze trochę wytrzymają?

Podobno w Jeleniej Górze śnieg i mróz, a jak tam u was?

A ja nie schowałam i Irenka też nie (tak mi napisała)i mróz nam cyklameny zsiekał

Nie słuchałaś córko Ojca,Ogrodowej Matki Danusi,to bedziesz słuchac psiej skórki i cyklameny twe mrozem zsiekane na amen będą,oj,oj,oj!!
Grab - Carpinus 12:27, 26 lis 2015

Do góry
>>Skoro ziemia jest zbita należy poprawić strukturę, wyściółkować, czymkolwiek, rozłożonymi liśćmi...

Czy dobrym pomysłem jest w takim razie nie grabienie do zera liści, które opadły z grabów?

Pszczelarnia, Gardenarium, bardzo dziękuję za rady.
Grab - Carpinus 12:21, 26 lis 2015

Do góry
Skoro ziemia jest zbita należy poprawić strukturę, wyściółkować, czymkolwiek, rozłożonymi liśćmi, korą, kompostem najlepiej jeśli masz (jak radzi Pszczelarnia) - wtedy poprawi się struktura gleby, poza tym woda nie będzie tak szybko wyparowywać.

Strefa korzeni, które pobierają wodę i składniki mineralne, jest w obrębie strefy liściowej zewnętrznej, a nawet dalej, więc jeśli nawozisz to nie pod pieniek a dalej. Tak na logikę trzeba to brać. Młode korzenie są po zewnątrz żywopłotu.

Azofoska może być, jednak po jej zastosowaniu trzeba lekko zmieszać z glebą. Wtedy nie spłynie. Robić to po deszczach, gdy gleba jest wilgotną, nie sucha - bo nic nie da.. Możesz zastosować dolistnie Florovit w płynie opryskując liście (wieczorem, gdy się schłodzą). Najważniejsze jest jednak podlewanie, delikatne, stopniowe, żeby gleba nasiąkła a noe woda spłynęła. Zrób jakieś ukształtowanie terenu, groblę małą, aby woda zatrzymywała się w obrębie żywopłotu.

Cięcie wczesne (ale nie podczas mrozów) może być, potem w czerwcu i ew. koniec sierpnia poprawka ale niekoniecznie. W zależności od wyglądu.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:29, 26 lis 2015

Do góry
RYSKA
ale były i ciężkie chwile...potem jakoś znowu było zagrożenie powodzi, jak juz wszystko zrobione i miałam strasznego pietra

LAUROWIŚNIA
Agatko dziękuję wyrazista, bo?

EDA
ha ha...jakoś się nie pociłam, teraz tak

HANIU
bardzo ci dziękujemy

KASIEK
zgapiaj, w realu chyba jeszcze fajniej, to młode, w sezonie 2016 efekt będzie lepszy

BOZGA
dziękuję Bożenko

GARDENARIUM
ciszę się Danuś, że u mamy poszalałaś
rzadko robię porównania, a czasami warto, mus skany fotek zrobić, kiedyś tylko papierowe były
kotki i ja lubię, ciekawa jestem, co za Misia się dokleiłai rozmyśliła
Wilczarz chudzina? nie chyba, wagę do 60 kg mogą osiągnąć Dżaga miała ponad 50, REX chyba 55kg
wiem, ze malutkie lubisz, Misia nam mała wystarczy, a Sonia już się starzeje...

to jeszcze to dalej
liczę że w 2016 okaże urodę, berberysy podrosną, teraz liście zgubiły i nie wszystkie widać
jakoś rosną wolno...

na innej rabacie podzieliłam dereń i dałam tu, bo chcę aby brzydotę zakrył, mam w tym miejscu zawór wody, trzeba jakoś ładnie tę klapę zrobić, a że na razie lecą roboty, czeka na swoja kolej

Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 10:57, 26 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Same niskie kule w trawach to za mało, ściana jest z tyłu. "Mikrusio" będzie, coś na pniu raczej bym proponowała. Jednakowe drzewka

Albo po lewej na ścianie dwa wyższe a pod oknem trzy niższe. I dopiero pod nimi buduj niższe piętro. Plus cebulowe w tym na wiosnę.

Czyli rabata przed schodami -przydałoby się wrzucić coś wyższego?Ale z drzewek-to chyba takie, które za dużo nie zaszaleją w górę?

Pod oknem rabata nie jest za szeroka-więc chyba nie mogą być zbyt rozłożyste drzewka?

Ogólnie chciałabym utrzymać ogród w tonacji różowo, fioletowej, lila (barwy gdzieś w tym zakresie)Wydaje mi się, że podkreśliłoby to chłodny charakter elewacji. Bardzo podoba mi się lawenda, wrzosy, żurawki. Przed głazami mam posadzoną magnolię(dar losu od teściowej)-może być do przesadzenia.No i te trawy gdzieś tam przemycone z iglakami-byłoby super.Widziałam też tutaj na forum boskie czosnki i jeżówki.
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 08:54, 26 lis 2015

Do góry
Sprawdź jednak czy gleba jest aby na pewno sucha, odgrzeb głębiej gdzieś z boku. Bo powiem, że opady ostatnio były solidne dość, ale gleba nie namokła wszędzie należycie. Kopnęliśmy na bazie i sucho...Dlatego jeśli tuje mają mokro - nie podlewaj, a jeśli sucho - podlewaj.

Wszystko zależy też od tego jaki masz rodzaj gleby. Jeśli piaszczysta (przepuszczalna) to tym bardziej podlewaj
Świerk serbski - Picea omorika 08:50, 26 lis 2015

Do góry
Zaganiam do ostrej roboty, stąd ten entuzjazm? Działaj pracowita kobieto!
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 18:27, 25 lis 2015

Do góry
Same niskie kule w trawach to za mało, ściana jest z tyłu. "Mikrusio" będzie, coś na pniu raczej bym proponowała. Jednakowe drzewka

Albo po lewej na ścianie dwa wyższe a pod oknem trzy niższe. I dopiero pod nimi buduj niższe piętro. Plus cebulowe w tym na wiosnę.
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 17:06, 25 lis 2015

Do góry
kasja83 napisał(a)

Nie dokończyłam, ale dalej też trzeba już planować i nie wiem dlaczego potrójny zygzak przy tarasie?

Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 17:01, 25 lis 2015

Do góry
kasja83 napisał(a)
Czyli Danusiu zmierzam w dobrą stronę?

Linie rabat i ścieżek rozmieściłaś bardzo ładnie, fajnie to wygląda. Mogą być płyty z trawą w szparach pomiędzy nimi. Co do wypełnienia rabat to jest tyle możliwości, że szkoda powielać tak często spotykane wzory Ale to trzeba przemyśleć Masz mnóstwo inspiracji.
Świerk serbski - Picea omorika 16:55, 25 lis 2015

Do góry
Fakt jest faktem, że zakopana nasada pnia aż po gałęzie. Za głęboko posadziłaś. Podnoś.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:52, 25 lis 2015

Do góry
Jeszcze lepszy To jak z bukami, jeśli "normalny" za duży, to znajdzie się odmianowy kolumnowy
Różaneczniki - choroby i szkodniki 13:49, 25 lis 2015

Do góry
To że nie jest juz taki gęsty to nie objaw chorobowy na 100%. Może to być naturalny pokrój tej rośliny, która rozrastając się wszerz, tym sposobem ogałaca się w środku.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:36, 25 lis 2015

Do góry
Mam proste rozwiązanie, kupić odmianę Gumball, ale ten jego wzrost to mit, chyba dopiero wnuczki albo prawnuczki odczują. Ono ma niezbyt gęstą koronę i wolno rośnie.

Ono w swojej ojczyźnie osiąga takie rozmiary. U nas jest normalnym niezbyt wysokim drzewem.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:08, 25 lis 2015

Do góry
Pewnie się teraz uśmiecha Wczoraj z "dzieckiem" (2 metry) hahaha, się widziałam rano, potem z Mamą. Narobiłam się jak dziki osioł, ale wspaniale czuję się z tym, że spełniłam Babci Jasi życzenie w kwestii podkrzesania tui, żeby ludzi na ulicy widziała.

Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 09:47, 25 lis 2015

Do góry
Zamiast gałązek z igliwia i stroiszu, dałabym najpierw liście na rabatę, otuliła byliny, lub korę. Dopiero w fazie mrozów gałązki.
Miejsko & sielsko 09:40, 25 lis 2015

Do góry
Ogród i jego kolory są prześliczne, o paznokciach nie wspomnę, w sumie zazdraszczam tej geometrii, podoba mi się. Szkoda, że mam skośny ogród, bym sobie zrobiła proste
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:34, 25 lis 2015

Do góry
Otrzymałam przepiękne słowa Dzisiaj mróz, przydadzą się

Drugi, a może nawet pierwszy na O. jest Michał (czyli Ronin). To on siedzi nocami

Agatkowy Zakątek 08:47, 25 lis 2015

Do góry
No i prawidłowo Chyba, że to szlachetne odmiany brzóz, wtedy można postąpić inaczej.
Agatkowy Zakątek 08:44, 25 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

W zagajniku brzozowym i ogrodzie niezbyt regularnym pozostawienie dwóch, a nawet więcej pni jest dobre. Uzasadnione, bo nie wygląda nudno.

Możesz taki efekt osiągnąć. Metamorfoza tego zakątka powinna opierać się na wytyczeniu gdzie rabaty a gdzie trawnik, można niektóre brzozy pozostawić w trawniku, wtedy wysepka mała i podsadzić na dole np. hostami, żurawkami, paprociami, a reszta będzie w rabacie w bylinami i wrzosowiskiem, czy iglakami. Jak sobie zaplanujesz, trawy też mile widziane.

Zobacz w tym ogrodzie wg mojego pomysłu

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-z-brzozami

Ja to nawet dosadzałam małe brzózki między większe egzemplarze aby uzyskać efekt wielopniowości
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies