Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:22, 28 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Aniu, masz śliczne trawki. Czy one ci się rozsiewają? Może masz nadmiar młodych siewek?
I jeszcze pytanie do vanilek. Moje mam pierwszy rok i się pokładają. Czy w następnym roku będą bardziej w pionie, czy taki ich urok?
Bo kwiaty są piękne i duże. Są śliczne.

moje też głównie lezą na ziemi....
Ogródek Iwony 20:20, 28 lip 2014

Do góry
Aniulka napisał(a)
No tak..ciurkadełko fajna sprawa...u mnie wszystko kupione w tamtym roku...pompka w garażu,kasta budowlana też,kratka metalowa też się znalazła i tak jakoś czasu brakło by się za to zabrać
Dopatrzyłam u Ciebie kolkwicję...nie zliczę ile razy z moją latałam po całym ogrodzie i przesadzałam.Teraz rośnie pod domem...i też będzie do przesadzenia.W tamtym roku złamałam na niej szpadel bo próbowałam ją przekopać...więc odpuściłam.Kawał krzewu ale nie może ukazać w tym miejscu swojej urody bo przycinam ją na równo z innymi krzewami a ona jest pokroju kaskadowego i ma za mało miejsca.Twoja jest prześliczna.Tak więc na jesień przesadzam w inne miejsce gdzie pokaże na co ją stać
A dzieciaczki mamy w podobnym wieku
Doczytałam też o drzewach na pamiątkę rodziców...u mnie posadzona została lipa 9 lat temu w sierpniu.To już 9 lat jak tato nie żyje...mówię na nią...tatyna lipa...

Miłego dnia Iwonko

Aniu, chyba poczytałaś sobie na moim wątku.
Cieszę się bardzo z twoich odwiedzin i wsparcia. Zawsze to miło.
Kolkwicja też mi się rozrosła, muszę ją przyciąć, ma w nogach młode sadzonki, gdybym to zostawiła, to zabraknie mi miejsca na inne roślinki. Mimo wszystko nadal mi żal wycinać i wyrzucać krzaczki. Czekałam, aż trochę zelży temperatura. dziś u nas popadało trochę. Już jest inne powietrze.
Lubię w ogrodzie roślinki z historią. Niosą za sobą wspomnienia o ludziach, których kochaliśmy. Patrzysz na drzewo i wiesz, ze póki ono tu jest, nie zapomnisz ... Bo tak naprawdę nie chcemy zapomnieć. Mój tata mieszkał z nami rok, potem odszedł. To już 15 lat. A mama odeszła w zeszłym roku. Do dziś nie sprzątnęłam pamiątek z jej pokoju. Nadal dla wszystkich to jest pokój babci. Wyniosłam tam moje książki, wstawiłam biurko. Ale szafy nie ruszyłam. A z okna jest widok na ogród. Za oknem rośnie jaśminowiec, który chciała mieć moja mama. Teraz już przekwitł.

Miłego wieczoru życzę
Zakątek z fioletową ławeczką 19:14, 28 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ja też chcę. Doniu, szukaj dalej, please.

Iwonko, bede tu jeszcze dwa tygodnie i bede szukac Nawet kukne w innych ogrodach...a coPodobno takie szybko sie przyjma
Zakątek z fioletową ławeczką 19:00, 28 lip 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Ha, znalazlam siewki stipy i juz mam w doniczce

Ja też chcę. Doniu, szukaj dalej, please.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 18:58, 28 lip 2014

Do góry
Aniu, masz śliczne trawki. Czy one ci się rozsiewają? Może masz nadmiar młodych siewek?
I jeszcze pytanie do vanilek. Moje mam pierwszy rok i się pokładają. Czy w następnym roku będą bardziej w pionie, czy taki ich urok?
Bo kwiaty są piękne i duże. Są śliczne.
Mój kawałek planety 18:46, 28 lip 2014

Do góry
Toszka napisał(a)
Ja w gnojówkę się nie bawię - dla mnie (i dla moich sąsiadów) to zbyt duży smród
ale jeśli robisz np. z pokrzywy, skrzypu etc to resztki i zielsko "po" spokojnie wrzucasz na kompost.
A jeśli chodziło ci o obornik (czyt. gówno) krowi lub koński to ja krowi pozyskuję w ogrodniczym (w mojej okolicy łatwiej o lamę niż krowę), a po koński wysyłam eM-a do szkółki jeździeckiej lub...znajomego co to kónia ma

A czy ktoś wie, czy można dawać odchody królika? Wymieszane z sianem?
Czy to nie zaszkodzi, czy pomoże ?
Mój kawałek planety 18:44, 28 lip 2014

Do góry
Aniulka napisał(a)
Ja nie używam gnojówki ale mam dojście do obornika już przekompostowanego (od sąsiada,ma tunele na przeciw naszej działki),super sprawa taki sąsiad i obornik A poszłam się spytać bo nawiózł całą przyczepę świeżego czy mogę wziąć około taczki.A on zaprowadził mnie do całej pryzmy tamtego i mówi...bierz ile chcesz...no to mój Tadek jeździł taczką w tę i z powrotem.Na tym oborniku sąsiadowi nie zależało bo potrzebował świeżego.Normalnie oczy to aż mi się świeciły Moja siostra przyjechała potem do mnie w odwiedziny...z workami...wiadomo po co
Przed wyjazdem widziałam jeszcze jedną sąsiadkę...też latała z taczką

Anulko, ale miałaś dobrze Złoty interes z sąsiadem zrobiłaś.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:28, 27 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

To ja nie wiem, co mam na rabacie. Twoje robią się białe, a moje są zielone. Po niedzieli zrobię fotki i się zapytam w wątku o hortensjach. Pozdrawiam Cię Ana.
Iwonko Ty się nie przejmuj, one w zależności od stanowiska zachowują się różnie
Ogród na glinie 21:24, 27 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
A gdzie fotki obsadzonej rabatki? Ciekawa jestem.

No już nic nowego nie doszło. Ale zrobię zdjęcie jak wysypię rabatę korą. Trawy trochę ziemią przysypałam, ale ciemno było
Muszę troszkę odgarnąć, wyrównać i wtedy posypać. Może w poniedziałek.
Ogród na glinie 19:52, 27 lip 2014

Do góry
A gdzie fotki obsadzonej rabatki? Ciekawa jestem.
Ogródek Iwony 16:49, 27 lip 2014

Do góry
Aniulka napisał(a)

Iwonko ułatwię Ci,zajrzyj do tego wątku i osobiście możesz się dopytać

https://www.ogrodowisko.pl/watek/586-tam-gdzie-mgly-i-roze-mieszkaja

Dzięki Aniu, następny wątek do przeczytania. Zaczynam się gubić w ilości.
Zaznaczam sobie go.
Ogródek Iwony 16:41, 27 lip 2014

Do góry
Już jestem. Nad jeziorem tłum, palca nie było gdzie wsadzić. Po jeziornej kąpieli wróciliśmy do domu.

Malgosik napisał(a)
opisałaś mi tą druga rabatę, ale my rozmawiamy o tej żółto- niebieskiej prawda?
już się zgubiłam gdzie są te irysy i szałwie
jednak nie ma to jak pismo obrazkowe

Tak Małgosiu. Te puste miejsca mają być na rabacie żółto - biało - niebieskiej. Wkleiłam dziś z niej zdjęcia i to, co na niej rośnie. Tylko nie mam tam jeszcze jeżówek, proponował je Wojtek.
Pusta część jest tam, gdzie są zółte róże na środku rabaty, obwódka bukszpanowa, lawenda za bukszpanem i przymiotnik prostopadle do róż posadzony większym polem

, a z lewej strony czerwonego drzewka są hortensje, szałwia i irysy, a z przodu żurawki - tam bym zostawiła, jak jest.

Ogródek Iwony 14:58, 27 lip 2014
Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ale ładnie tam. Gdzie ty dziewczyno wypatrzyłaś takie cuda? Jesteś mistrzynią w szukaniu aranżacji i nie tylko.
Coś takiego by fajnie wyglądało. Muszę rozszyfrować, co tam jest posadzone.

Iwonko ułatwię Ci,zajrzyj do tego wątku i osobiście możesz się dopytać

https://www.ogrodowisko.pl/watek/586-tam-gdzie-mgly-i-roze-mieszkaja
Ogródek Iwony 14:23, 27 lip 2014

Do góry
Lecę nad jezior z dzieciakami. Zajrzę później.
Dziś tak gorąco, że hortensje mi padają. Muszę dolać teraz wody pod krzaczki.
Ogródek Iwony 14:20, 27 lip 2014

Do góry
Natych zdjęciach właśnie widać tą rabatkę z dwóch stron

Mam jeszcze szałwię, ale tą wysoką i posadziłam za hortensjami razem z irysami syberyjskimi.
Ogródek Iwony 14:18, 27 lip 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
Czyli jak będzie kwitła bergenia, to nie będzie jeszcze letnich kwiatów.
Zajrzyj tutaj. Są żółte róże i lawenda. Pięknie to wygląda. Tak jeszcze myślę, że jak białe kwiatki, to może lepiej jakieś drobniejsze niż jeżówki, o innych kwiatostanach. No i jak zetniesz lawendę to będzie biało żółto. Może jeszcze czymś innym ten niebiesko-fioletowy kolor podtrzymać?

http://fogsroses.blogspot.com/search/label/China%20Girl

Ale ładnie tam. Gdzie ty dziewczyno wypatrzyłaś takie cuda? Jesteś mistrzynią w szukaniu aranżacji i nie tylko.
Coś takiego by fajnie wyglądało. Muszę rozszyfrować, co tam jest posadzone.
Ogródek Iwony 14:14, 27 lip 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
A jeśli masz tą bergenię, to może ją wykorzystać pod czerwone drzewko?
Tylko duży placek i nic co będzie z nią konkurować. Byłoby trochę cienia, a wiosną różowe kwiatostany. Ekranik z bukszpanu będziesz trzymać w ryzach.

Skupiłabym się na tym, co będzie cały rok zdobić, choćby teraz nie było jeszcze takie ładne, bo małe. Możesz zrobić sadzonki lawendy jesienią i dopiero wiosną sobie powiększyć jej ilość o nowe sadzonki.

Małgosiu, ta rabatka wygląda mniej więcej tak:
Za żywopłotem bukszpanowym najpierw różowe róże, jeżówki, floksy,
potem przy jodle koreańskiej (wg twojej propozycji obcięliśmy dół) rośnie Rh American Beaty - rózowy, dosadzę tam jeszcze dwa różowe krzaczki Nova Zembla i hortensję Anabel, pod samą jodłą posadziłam funkię biało-zieloną i trzmielinę. Potem są dwie hortencje NN i czerwone żurawki, a potem czerwone drzewko, a za nim obwódka bukszpanowa i te żółte róże.

A sadzonki lawendy chyba zrobię. Widziałam w Gardens world, jak robić.
Ogródek Iwony 13:22, 27 lip 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
Bergenia to się z tyłu schowa i nie będzie jej widać. Poza tym lubi cień/półcień. Dałabym ją na przód i nie do słońca, ale masz tam bukszpan.
Róże urosną duże i zasłonią jeżówki. Chyba że to róże okrywowa, to dałabym całą dużą plamę i powiększyła poletko lawendy. Brakuje mi też tła przy płocie.

Jeśli róże są duże, czyli normalne, które będą sporymi krzakami, to może przed nimi dać jeżówki, ale dobrać kolorystycznie do lawendy i koloru róż.
Może to być cała rabata biało-różowo-fioletowa.

Tylko dodałabym jeszcze traw, np stipa tenuissima (możesz wysiać zimą), albo mały miskant, by nie były same liście

Tylko wtedy kolor będzie tylko latem.
No jeszcze jakieś czerwone drzewko tam masz.....

Małgosiu, ta rabatka jest trochę dziwna, bo patrzy się na nią od strony ogrodu, ale też od strony drogi (taki zwyczaj na wsi, że zagląda się sąsiadom do ogródków przez płot, co tam ładnego rośnie i się podziwia lub nie ) Dlatego myślałam o bergenii w nogi jeżówki. Ale może faktycznie, dać tam wysokie trawy. Ta rabata za sprawą żółtej róży nie może mieć dodatków różowych. Dalsze już są w tonacji, o której piszesz. A tu trochę napaćkałam tym żółtym, teraz jestem zła, a mimo wszystko nie bardzo chcę się całkiem pozbyć żółtego, bo mam trochę żółtych kwiatów (także rudbekię ). Muszę więc posegregować kolory.
W rabatach angielskich widziałam żółtą plamę rudbekii i różowe jeżówki. Ale nie do końca za mną taki styl przemawia.
Z różą mam dwie rabatki: Pierwszą, którą mi wcześniej rozrysowywałaś z pnącą New Dawn, różowymi i białymi floksami i różowymi jeżówkami. Jesienią dosadzę tam bukszpany na żwirku i ekran z cisa, tak, jak wymyśliłaś.
Tutaj muszę wkomponować te żółte róże, ładne są, takie pastelowe. Dlatego pomysł na połączenie z bielą i niebieskim. Co myślisz o białych jeżówkach? Widziałam w szkółce, ale one są wysokie ok 40 cm.
Ogródek Iwony 11:59, 27 lip 2014

Do góry
Wiosną kwitłaby bergenia, sasanki (mam 4 sztuki), może tulipany i bratki. W jakim dać kolorze wiosenne kwiatki?
Ogródek Iwony 11:58, 27 lip 2014

Do góry
wojtas2101 napisał(a)
A może jeżówki.

Te jeżówki, to dobry pomysł. Za różami byś je dał? I białe?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies