Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 11:56, 27 lip 2014

Rabatka ma nasłonecznienie, ale od tuji jest niewielki półcień do południa. Potem słońce do 17 - tej. Przy płocie posadziłam nachyłki, ale chcę je wysadzić. Może tam posadzić bergenie, a potem białe jeżówki? Mam jeszcze takie takie fioletowe kwiatki kwitnące na przełomie czerwca i lipca , posadzone są z boku przy skalniaku kamiennym. Potem są 4 żółte róże Berolina posadzone w szpalerze. Przed nimi miały być białe róże, ale jeszcze nie zdecydowałam, jakie.
Potem jest 8 lawend w szpalerze i obwódka bukszpanowa. Wszystko małe, dopiero w tym roku posadzone.

Dziś wygląda to tak:

Gdybym dodała jeżówki w kolorze białym kolory wyglądałyby tak:

Co myślicie? Czy dosadzić drugi szpaler lawendy? Jak rozplanować rabatkę?
Potem wszystko wysypię korą leciutko, aby tylko zacienić ziemię.
Iwk4 11:58, 27 lip 2014

wojtas2101 napisał(a)
A może jeżówki.

Te jeżówki, to dobry pomysł. Za różami byś je dał? I białe?
Iwk4 11:59, 27 lip 2014

Wiosną kwitłaby bergenia, sasanki (mam 4 sztuki), może tulipany i bratki. W jakim dać kolorze wiosenne kwiatki?
Malgosik 12:15, 27 lip 2014

Bergenia to się z tyłu schowa i nie będzie jej widać. Poza tym lubi cień/półcień. Dałabym ją na przód i nie do słońca, ale masz tam bukszpan.
Róże urosną duże i zasłonią jeżówki. Chyba że to róże okrywowa, to dałabym całą dużą plamę i powiększyła poletko lawendy. Brakuje mi też tła przy płocie.

Jeśli róże są duże, czyli normalne, które będą sporymi krzakami, to może przed nimi dać jeżówki, ale dobrać kolorystycznie do lawendy i koloru róż.
Może to być cała rabata biało-różowo-fioletowa.

Tylko dodałabym jeszcze traw, np stipa tenuissima (możesz wysiać zimą), albo mały miskant, by nie były same liście

Tylko wtedy kolor będzie tylko latem.
No jeszcze jakieś czerwone drzewko tam masz.....

Malgosik 12:20, 27 lip 2014

A jeśli masz tą bergenię, to może ją wykorzystać pod czerwone drzewko?
Tylko duży placek i nic co będzie z nią konkurować. Byłoby trochę cienia, a wiosną różowe kwiatostany. Ekranik z bukszpanu będziesz trzymać w ryzach.

Skupiłabym się na tym, co będzie cały rok zdobić, choćby teraz nie było jeszcze takie ładne, bo małe. Możesz zrobić sadzonki lawendy jesienią i dopiero wiosną sobie powiększyć jej ilość o nowe sadzonki.
Iwk4 13:22, 27 lip 2014

Malgosik napisał(a)
Bergenia to się z tyłu schowa i nie będzie jej widać. Poza tym lubi cień/półcień. Dałabym ją na przód i nie do słońca, ale masz tam bukszpan.
Róże urosną duże i zasłonią jeżówki. Chyba że to róże okrywowa, to dałabym całą dużą plamę i powiększyła poletko lawendy. Brakuje mi też tła przy płocie.

Jeśli róże są duże, czyli normalne, które będą sporymi krzakami, to może przed nimi dać jeżówki, ale dobrać kolorystycznie do lawendy i koloru róż.
Może to być cała rabata biało-różowo-fioletowa.

Tylko dodałabym jeszcze traw, np stipa tenuissima (możesz wysiać zimą), albo mały miskant, by nie były same liście

Tylko wtedy kolor będzie tylko latem.
No jeszcze jakieś czerwone drzewko tam masz.....

Małgosiu, ta rabatka jest trochę dziwna, bo patrzy się na nią od strony ogrodu, ale też od strony drogi (taki zwyczaj na wsi, że zagląda się sąsiadom do ogródków przez płot, co tam ładnego rośnie i się podziwia lub nie ) Dlatego myślałam o bergenii w nogi jeżówki. Ale może faktycznie, dać tam wysokie trawy. Ta rabata za sprawą żółtej róży nie może mieć dodatków różowych. Dalsze już są w tonacji, o której piszesz. A tu trochę napaćkałam tym żółtym, teraz jestem zła, a mimo wszystko nie bardzo chcę się całkiem pozbyć żółtego, bo mam trochę żółtych kwiatów (także rudbekię ). Muszę więc posegregować kolory.
W rabatach angielskich widziałam żółtą plamę rudbekii i różowe jeżówki. Ale nie do końca za mną taki styl przemawia.
Z różą mam dwie rabatki: Pierwszą, którą mi wcześniej rozrysowywałaś z pnącą New Dawn, różowymi i białymi floksami i różowymi jeżówkami. Jesienią dosadzę tam bukszpany na żwirku i ekran z cisa, tak, jak wymyśliłaś.
Tutaj muszę wkomponować te żółte róże, ładne są, takie pastelowe. Dlatego pomysł na połączenie z bielą i niebieskim. Co myślisz o białych jeżówkach? Widziałam w szkółce, ale one są wysokie ok 40 cm.
Malgosik 13:41, 27 lip 2014

Czyli jak będzie kwitła bergenia, to nie będzie jeszcze letnich kwiatów.
Zajrzyj tutaj. Są żółte róże i lawenda. Pięknie to wygląda. Tak jeszcze myślę, że jak białe kwiatki, to może lepiej jakieś drobniejsze niż jeżówki, o innych kwiatostanach. No i jak zetniesz lawendę to będzie biało żółto. Może jeszcze czymś innym ten niebiesko-fioletowy kolor podtrzymać?

http://fogsroses.blogspot.com/search/label/China%20Girl
Iwk4 14:14, 27 lip 2014

Malgosik napisał(a)
A jeśli masz tą bergenię, to może ją wykorzystać pod czerwone drzewko?
Tylko duży placek i nic co będzie z nią konkurować. Byłoby trochę cienia, a wiosną różowe kwiatostany. Ekranik z bukszpanu będziesz trzymać w ryzach.

Skupiłabym się na tym, co będzie cały rok zdobić, choćby teraz nie było jeszcze takie ładne, bo małe. Możesz zrobić sadzonki lawendy jesienią i dopiero wiosną sobie powiększyć jej ilość o nowe sadzonki.

Małgosiu, ta rabatka wygląda mniej więcej tak:
Za żywopłotem bukszpanowym najpierw różowe róże, jeżówki, floksy,
potem przy jodle koreańskiej (wg twojej propozycji obcięliśmy dół) rośnie Rh American Beaty - rózowy, dosadzę tam jeszcze dwa różowe krzaczki Nova Zembla i hortensję Anabel, pod samą jodłą posadziłam funkię biało-zieloną i trzmielinę. Potem są dwie hortencje NN i czerwone żurawki, a potem czerwone drzewko, a za nim obwódka bukszpanowa i te żółte róże.

A sadzonki lawendy chyba zrobię. Widziałam w Gardens world, jak robić.
Iwk4 14:18, 27 lip 2014

Malgosik napisał(a)
Czyli jak będzie kwitła bergenia, to nie będzie jeszcze letnich kwiatów.
Zajrzyj tutaj. Są żółte róże i lawenda. Pięknie to wygląda. Tak jeszcze myślę, że jak białe kwiatki, to może lepiej jakieś drobniejsze niż jeżówki, o innych kwiatostanach. No i jak zetniesz lawendę to będzie biało żółto. Może jeszcze czymś innym ten niebiesko-fioletowy kolor podtrzymać?

http://fogsroses.blogspot.com/search/label/China%20Girl

Ale ładnie tam. Gdzie ty dziewczyno wypatrzyłaś takie cuda? Jesteś mistrzynią w szukaniu aranżacji i nie tylko.
Coś takiego by fajnie wyglądało. Muszę rozszyfrować, co tam jest posadzone.
Iwk4 14:20, 27 lip 2014

Natych zdjęciach właśnie widać tą rabatkę z dwóch stron

Mam jeszcze szałwię, ale tą wysoką i posadziłam za hortensjami razem z irysami syberyjskimi.