Świetny ten nowy pokoik, a nowoczesny stolik z lampą fajnie przełamuje róż. Z takim widokiem nic tylko na podłodze leżeć i odpoczywać
HORTENSTRADA - strzał w dziesiątkę z tą nazwą Twoja już mocno zagęszczona, moja ma 2 miesiące, ale będę ją widzieć z okna w kuchni i to mnie cieszy najbardziej w tym moim paskudnym ostatnio ogrodzie.
Ale wyrósł, piękny kociak To on ma taki czarny nosek?
Teraz nabrałam ochoty! W weekend biorę się za zrywanie darni i rozsadzanie rozchodników w dolnej części ogrodu
Jeszcze rozplenice muszę przesadzić. Ehh...
Świetnie rozplanowałaś tę rabatę. Podobają mi się bardzo te trójki sadzone rzędami. Może to będzie jakiś pomysł na moje puste nadal obrzeże z przodu działki
Ta żółta trawka to turzyca? Piszesz o rozplenicy a ta wygląda podobnie jak moja turzyca everillo. To jedyny carex, który w końcu dobrze u mnie rośnie. Śliczny jest też wilczomlecz, nie znałam takiej odmiany, chociaż nie wiem, czy przypadkiem w ogrodzie Łobzów nie widziałam, tyle tam sadzonek, że można przegapić.
Podsumowując, jestem zauroczona tym kącikiem, kilka roślin więcej a taka zmiana Pamiętam dobrze to miejsce, będzie super jak się roślinki rozrosną a nie są jakieś wysokie więc nie przytłumią koła.
Anitko jesteś naszą wiankową mistrzynią i wielką inspiracją. Ja w końcu dojrzałam do decyzji o pomalowaniu drzwi wejściowych na jakże oryginalny kolor... biały Na obecnym brązie tylko jasny wianek wyglądał dobrze, a wszystkie inne które wieszałam ginęły w ciemnicy.
Śliczna kompozycja w moich ulubionych kolorach Dobrze, że udało ci się pogonić ćmę, te bukszpany to twój znak firmowy i tak ma pozostać!!! Chociaż dotarłam do fotek z rakietą "tenisową", jesteś świetnym graczem
To mój pierwszy wpis, chociaż forum przeglądam już od jakiegoś czasu. Właśnie jestem z ogrodnikiem na etapie kończenia ogrodu i w związku z tym pojawiło mi się kilka pytań. Bardzo proszę o Wasze pilne wsparcie.
1) Na zdjęciach widać zasiany wczoraj trawnik (niestety z "ręki"). Wydaje mi się, że jednak dość mocno nierównomiernie.
2) Trawnik był kilkukrotnie wałowany i grabiony ale pozostały na nim dość wyraźne ślady grabi, w których moim zdaniem zbiera się więcej nasion
3) Przy zraszaczach (MP Rotator Hunter) pojawiły się takie otoczki
4) No i trochę może z innej beczki ale zraszacze zasięgiem jak widać sięgają część roślin na rabacie.
To mój pierwszy trawnik w życiu więc potrzebuję Waszego opinii. Co o tym sądzicie i czy coś trzeba/można z tym zrobić?
Paulinko, dziękuję.
Z pająkami się oswoiłam, przez ten ogród.Wszystko w zbliżeniu dla mnie wygląda ciekawiej .
Bukiecik taki prosty. naturalny.
Dziękuję za dobre słowa.Aż mi milej
ale takie też lubię.
Hortensja Bobo po lewej
Bardzo podoba mi się ten twój dzban.
Przed domem za tujami masz duuuużo miejsca może powstać fantastyczna rabata z roślinami i kolorami
Zima długa do wiosny coś wymyślisz
Moje róże w większości chorują.
Bidki.A te tzydzieści parę sztuk, nie wiele jest pięknych.I nie wiele jest godnych pokazywania.
A a niektórym liście plamiste, albo zleciały i łodyżki puste.
I niektóre kwitną .To kwiat jeszcze można pokazać.
Hosty się zmieniają
Są takie przypalone upałami
I takie.Wszystko zależy od miejsca na którym rosną i od odmiany też
Kasiu Ewelinko dziękuję za odpowiedź
Ciachnę je ale już chyba faktycznie w przyszłym roku.
Raz mam za dużo innej roboty dwa jak piszecie już na to za późno
ja dalej działam ostro
Wczoraj skończyłam mini rewolucję na niebieskiej - która w ogóle nie była w planach hahahahahaha, potem poprzesadzałam byliny na drugiej części burgundowej wykopałam 3 doły pod kolejne blue for u.
Potem wykopałam wielki dół pod klona na trzcinnikowej, nie wiem jak ale jakoś wtachałam go na połozone bokiem taczki, a potem wytargałam z donicy i do dołu
Jak zaczęłam wyciągać blue foru spod siatki stwierdziłam że 3 falstafy które rosły z nimi też wyciagnę - wykopałam 5 dołów na nowej różance dla nich, dodam że u mnie w glince to nie lada wyczyn
Już nie miałam czasu na wyciąganie róż i tak sobie plewiąc przy nich żeby mieć je już później przygotowane do wyciągnięcia dumałam co tam zrobię.......i niechcący wymyśliłam sobie praktycznie całe przekopywanie tej rabaty
artemis które planowo miały iść w doły po bluefor u pójdą inaczej w rzędzie co się wiąże z 10 nowymi dołami pod nie hahahahahaha
mam tam kilka host które rosą tak niefortunnie że żeby posadzić artemis muszę prawie wszystkie poprzesuwać. Mam jeszcze sadzonki hameln więc one pójdą łukiem za żywopłocikiem z bukszpanu, za nimi białe jezówki z żółtej i gdzieniegdzie dosadzę jeszcze buchanani - taki plan który zajmie mi pewnie cały dzień
ciekawa jestem co wyjdzie jeszcze podczas tych wykopalisk
I ta rabata, to już kreacja ogrodowa absolutnie zaskakująca (nie potrafiłam jej zrobić dobrych zdjęć), jakby Albrecht Ziburski - jak sam o sobie mówi - właściciel wiejskiego ogrodu - chciał pokazać, czym jest sztuka ogrodowa i jak bardzo potrafi budować określone nastroje roślinami.
Aniu z Rozarii myślę nad tymi różyczkami
AMBER QUEEN
ALBERICH
LOVELY FAIRY
BARBARA
Elmshorn
A nie wiesz czasem czy tej Barbary nie ma czasem Bogusia?
Chodzi mi o tę różę z jej ogrodu, czy to nie Barbara, a może wiesz jaka?
Chciałabym jeszcze Sommerwind ale jest u Hyż...
Czasami to co w danej chwili nas przytłacza i przeraża okazuje się zbawienne w innych aspektach życia Dla starożytnych Egipcjan wylewanie Nilu było błogosławieństwem. Doznałaś ( tak trochę) tego samego
Aniu jak myślisz ,to może być ten liliowiec Stella, czy jakiś inny.Może od Ciebie go dostałam , czy od którejś z dziewczyn?
Posadziłam go tam tymczasowo i może tam już zostanie?
Mam nadzieje, że tak ślicznie już pozostanie
Tak, taki jesienny wyszedł Zrobić inny ?
A ja ze trzy lata bym musiała uczyć się zdjęcia robić, żeby takie jak ty robić. Ale nie jestem przekonana czy do twojej perfekcji bym doszła