Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Zuzka25 21:24, 05 paź 2018

effka napisał(a)

Piękny piękny i jeszcze wczoraj bardzo się z niego cieszyłam i nawet plan prac w notatniku rozpisałam. Dzisiaj rano wstałam z totalnie bolącymi zatokami i gilami po pas... znów. Zaraz jadę do lekarza po antybiotyk.
Z planów nici... załamka

Czasami tak jest, że jesteśmy pełni zapału do pracy, sobie zaplanujemy, a tu nagle coś pokrzyżuje plany Mam nadzieję, że piękna pogoda utrzyma się jeszcze długo, zdążymy jeszcze nadrobić
Dziś byłam w Kwiatonie na Kosmonautów pooglądać co mają ciekawego Też chyba zamówię jeszcze różę. Nie sadziłam jeszcze z gołymi korzeniami. Zobaczymy
eVka 22:12, 05 paź 2018

Zuzka25 napisał(a)

Czasami tak jest, że jesteśmy pełni zapału do pracy, sobie zaplanujemy, a tu nagle coś pokrzyżuje plany Mam nadzieję, że piękna pogoda utrzyma się jeszcze długo, zdążymy jeszcze nadrobić
Dziś byłam w Kwiatonie na Kosmonautów pooglądać co mają ciekawego Też chyba zamówię jeszcze różę. Nie sadziłam jeszcze z gołymi korzeniami. Zobaczymy

Tam mają jeszcze dwa piękne drzewa dla mnie ale chyba dopiero wiosną je kupię, chyba że sprzedadzą się teraz. Wypatrzyłaś coś? Musimy się kiedyś umówić na mały szoping
Masz już jakieś typy różane?
Zuzka25 07:43, 06 paź 2018

Miałam jeszcze chwilę czasu przed kursem ,więc zajrzałam do ogrodniczego na szybki rekonesans. Drzewa trochę przerzedzone. Na wiosnę będę się zastanawiać co w miejscu wyciętego klona na rabatę frontową posadzić. Myślę o grabach lub bukach.
Nie mam doświadczenia w różach. W tym roku pierwszy raz posadziłam i to w donicach Pashminę, Queen of Sweden i Pastelle i tylko ta ostatnia odpukać pięknie kwitnie non stop. PAshminę mocno słońce paliło i pąki za chwilę były brzydkie. A Queen sporo chorowała i szybko kwiaty traciły płatki, ale ma piękny kolor. Potrzebuję teraz niziutkie róże
SlonecznyOgrod 13:57, 06 paź 2018

effka napisał(a)

Można, można zobacz tu:
https://pl.pinterest.com/pin/749145719242927266/
Mega mi się taki efekt podoba
Za trawniczek dziękuję. Podlewany co 2 dni a młode codziennie.

No tak ale tak sobie myślę, że te moje niespełna 200m2 to sobie można podlewać, ty masz hektary...

No popatrz, efekt fajny, taki miękki iglasty żywopłot.
Choiny to chyba mają gałązki podobne do modrzewia, tylko modrzew gubi igły a choiny nie wiem, ale pewnie nie.

Trawnik podlewałam, ale w polowie lata zaprzestałam właśnie przez duzą powierzchnię, to są mega koszty.
eVka 14:14, 06 paź 2018

Zuzka25 napisał(a)
Miałam jeszcze chwilę czasu przed kursem ,więc zajrzałam do ogrodniczego na szybki rekonesans. Drzewa trochę przerzedzone. Na wiosnę będę się zastanawiać co w miejscu wyciętego klona na rabatę frontową posadzić. Myślę o grabach lub bukach.
Nie mam doświadczenia w różach. W tym roku pierwszy raz posadziłam i to w donicach Pashminę, Queen of Sweden i Pastelle i tylko ta ostatnia odpukać pięknie kwitnie non stop. PAshminę mocno słońce paliło i pąki za chwilę były brzydkie. A Queen sporo chorowała i szybko kwiaty traciły płatki, ale ma piękny kolor. Potrzebuję teraz niziutkie róże

A widzisz, jak następnym razem będziesz w pobliżu zapraszam do mnie na ogródek mieszkam obok.
Ja ostatnio pokochałam wszelakie liściaste, graby, buki, dęby, klony, ambrowce etc. Już kombinuję jak zmieścić jak największą liczbę drzew u siebie. Teraz szukam odmian kulistych na pniu. Mam kilka typów.
Co do róż, ja całkowicie początkująca jestem. Pierwszy sezon mam róże u siebie, nie licząc trzech bardzo starych parkowych. Bardzo polecam róże rabatowe Piano, kwitną na okrągło. Z niziutkich okrywowych wiem, że Cubana jest polecana. Nie mam okrywowych u siebie (jeszcze) więc nie doradzę.
eVka 14:16, 06 paź 2018

SlonecznyOgrod napisał(a)

No popatrz, efekt fajny, taki miękki iglasty żywopłot.
Choiny to chyba mają gałązki podobne do modrzewia, tylko modrzew gubi igły a choiny nie wiem, ale pewnie nie.

Trawnik podlewałam, ale w polowie lata zaprzestałam właśnie przez duzą powierzchnię, to są mega koszty.

Efekt bardzo mi się podoba, będę próbowała tak ciąć w szczelny żywopłot. Choiny nue gubią igieł na zimę.
Podlewanie z wodociągu nawet małego ogrodu to mega koszty a dużego to nawet nie chcę myśleć... Ja mam studnię.
eVka 14:52, 06 paź 2018

Jako, że zdycham w domu (a raczej na tarasie) popełniłam trochę fotek (niestety komórkowych).
Na początek pole walki z grysem i trzcinnikami. Szykuję miejsce na dęba. Chcę tylko dodać, że zdzieranie grysu to kara za grzechy...
eVka 14:54, 06 paź 2018

Koszmarek się powoooli tynkuje

A z drugiej strony (gdzie będą choiny) jeszcze paskud
eVka 15:20, 06 paź 2018

Silberspinne i Limelight

Memory świeci
eVka 15:29, 06 paź 2018