Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

W cieniu - zacieniona 23:11, 18 lip 2014

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
...robi się liliowo...

Świetne jest to zdjęcie. Ta lilia ma takie fajne przewieszone kielichy. Bardzo mi się podoba. I jeszcze owad usiadł odpocząć.
Ogródek Iwony 23:04, 18 lip 2014

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Witam

Zwabiły mnie Rusałki Widzę że rabaty cały czas są przerabiane Efekt jest imponujący a jak się wszystko rozrośnie będzie jeszcze lepiej Koleżanki pomagają i słuchaj ich bo mają bardzo duże doświadczenie Ogród bardzo masz wypielęgnowany Kanciki trawka przycięta i rabaty w Angielskim stylu co bardzo lubię Podoba mi się ulica przy której mieszkasz Taka sympatyczna i spokojna

Pozdrawiam serdecznie

Przemku, słucham dziewczyn, ile się da. Chętnie korzystam z rad. Po to się zalogowałam na Ogrodowisko, żeby mieć szansę poprawić niedoskonałości. A jest ich wiele. Nie pokazałam jeszcze całości. Na razie pracuję kawałek po kawałku.
I najlepsze jest to, że już wiem, jak nie chcę, a dziewczyny pomagają mi spojrzeć na nasadzenia w nowy sposób.
Nawet, jeśli tylko sfotografuję coś, to łatwiej zaplanować, poddać się sugestiom. Niestety idzie wszystko wolniej, niz by człowiek chciał, bo są ograniczenia czasowe, brak siły roboczej (sama nie dam rady wykarczować większych okazów albo ich przesadzić), a mojego M na dniach czeka operacja ręki, więc ogród musi poczekać.

Ulica, przy której rośnie duży dąb, to główna ulica, prowadząca przez całą wieś. Ja mieszkam na bocznej uliczce od tej. To takie mini-osiedle domków, ale niestety jeszcze bez chodnika. Ale za to fajni sąsiedzi, z którymi czasami spędza się czas przy kawce.
Ogródek Iwony 22:53, 18 lip 2014

Do góry
Małgosiu, Bogdziu, dziękuję za pochwałę.
Cieszę się, że przylatują do mnie motylki. Dziś nawet mój najmłodszy (10 lat) próbował złapać je w obiektywie Muszę naprawić chyba mój poprzedni aparat, aby młody miał swój.
Ogródek Iwony 21:35, 18 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Od wczoraj mam jeżówki w moim ogrodzie, a dziś nic nie robię, tylko patrzę się jak goopia na motyle. I już nie muszę Bodzi zazdrościć. Mam swoje
I na pewno posadzę budleję!!! A może dwie

Iwonko nie miałam internetu i nie zdążyłam napisac ze widziałam motylki . Ślicznie Ci wyszły. Pozdrawiam.
Ogródek Iwony 19:40, 18 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Muszę się przespać z tymi waszymi propozycjami. Dobranoc Niech wam się motylki śnią. Wczoraj doczytałam, że to są Rusałki

Zdjecie czadowe!
Ogródek Iwony 19:37, 18 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ale ładnie wyszło!
Ogródek Iwony 18:38, 18 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Witam

Zwabiły mnie Rusałki Widzę że rabaty cały czas są przerabiane Efekt jest imponujący a jak się wszystko rozrośnie będzie jeszcze lepiej Koleżanki pomagają i słuchaj ich bo mają bardzo duże doświadczenie Ogród bardzo masz wypielęgnowany Kanciki trawka przycięta i rabaty w Angielskim stylu co bardzo lubię Podoba mi się ulica przy której mieszkasz Taka sympatyczna i spokojna

Pozdrawiam serdecznie
Życie w wiejskim ogrodzie 18:25, 18 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Skromny jesteś, a masz co pokazać. :
Czy te wszystkie kwiatki to jeżówki?
U Zabawewy wpadłeś na owadzika, to może do mnie wpadniesz na motylka? Zobacz motylki

Skromność to moje drugie imię He He He

Tak te kwiatki to jeżówki w wersji compact (niskie)

Echinacea Conetto Coco - biała
Echinacea Conetto Melon - różowa

Bardzo dziękuję za motylki Często u Ciebie jestem gościem ale jakoś tak wyszło że nie zostawiam po sobie śladu Spróbuję to naprawić

Pozdrawiam
Ogródek Iwony 17:10, 18 lip 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Iwonko, przeczytalam cos o Woziwodzie. Moj syn jest nia zauroczony W czerwcu po zdaniu juz calej matury, wybral sie z kolega nad morze. Nie byloby w tym nic dziwnego, ale oni wymyslili sobie wycieczke na rowerach! Pierwszy postoj mieli w Bydgoszczy(moj Syn w pierwszy dzien zrobil ok.160 km.
Drugi nocleg mieli wlasnie w Woziwodzie, w jakiejs lesniczowce. Tam zostali nawet dwie noce, tak im sie podobaloFotki tez porobil, tylko nie mial tam zasiegu. Zeby do nas sie dodzwonic, kolega musial go trzymac, bo wisial w oknieW koncu dojechali do Sopotu A z powrotem wrocili juz pociagiem

Hi, hi, hi Właśnie tak u nas jest z tym zasięgiem. Jak jeszcze kilka lat temu ktoś by przejeżdżał przez wieś i widział kobietę przyklejoną nosem do szyby, to niech by wcale nie myślał, że ją mąż leje. Ona po prostu rozmawiała przez telefon.
A teraz Jest zasięg tylko z jednej sieci, więc wybór żaden. Ale już nie trzeba się kleić do szyby
Woziwoda jest 25 km od nas. Koleżanki mąż pracuje tam w Nadleśnictwie Mały jest ten świat.
Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 16:12, 18 lip 2014

Do góry
zabaewa napisał(a)
Gardener27 napisał
Wydaje mi się że będzie to szałwia z grupy compacta o zwartym pokroju nie rośnie tak wysoko i strzeliście jak te tradycyjne

Salvia nemorosa Sensation Compacta Deep Blue - Szałwia omszona

Jest to szałwia - tak jak pisze Przemek - z grupy compacta - nie zachowała mi się karteczka niestety - ale to są małe kępki do 30 cm - zwarte i nie pokładające się.

Niestety nie widziałam małych sadzonek obok. Ja ścinam przekwitłe kwiatostany. Jeśli zakwitnie mi ponownie to pozbieram nasionka i Ci wyślę.

Dziękuję Ewo, jak się dorobisz nasionek, to będę wdzięczna.
A "robaczek" jest śliczny.
Ogródek Iwony 16:04, 18 lip 2014

Do góry
Kamajla napisał(a)
Szalejesz kobieto z niecierpliwością czekam na zdjęcia po kolejnych zmianach.

No tak. Krawiec kraje, jak mu materiału staje. Zrobiłam I etap prac. Na razie poprawiłam to, co mogłam bez kolejnych zakupów. Potem rozejrzę się za buksikami i zrobię rabatkę żwirkową. Jedną kulkę, a raczej kandydata na kulkę mam w ogródku. Ale teraz takie upały, że trzeba poczekać.

Widok z ławeczki:

i zbliżenie:

Ogródek Iwony 15:55, 18 lip 2014

Do góry
zawitka napisał(a)
Jeszcz e jedno wyczytałam że masz małą działkę a już hodujesz sobie wroga na działce ---to dąb Wycinaj go jak najszybciej póki mały bo ----straszny brudas liście do niczego się nie nadają nawet pod sciółkę jak gniją strasznie śmierdzą ,a jak bedą żołędzie będziesz miała je wszędzie i nic nie będzierosło chyba że to przewidziałaś Dąb stary ma moja synowa iiiiii niech go diabli wezą

Zawitko, zmartwiłaś mnie. Nie wiedziałam, że to taki problem z dębem. To drzewo jest symbolem naszej gminy. I jakby wkomponował się w okolice, gdzie mieszkam (tereny Borów Tucholskich). W naszej wsi rośnie pomnik przyrody - ładniejszy dąb, niż historyczny Zbyszko w Woziwodzie.

Dlatego, jak się pojawił u nas dąb, zastanawialiśmy się, co z nim zrobić. Zdecydowaliśmy, że zostanie. Bo to tak, jakby element naszej architektury. Moja wieś położona jest w samym środku lasów, gdzie się nie wyjedzie, tam las (sosny, jodły, świerki, brzozy i dęby).
A nasz dąb wybrał sobie miejsce,gdzie nie powinien nikomu przeszkadzać (boczna droga dojazdowa na pola), a daje piękny cień. Poczekam jeszcze trochę i się zastanowię. W tym roku pokazały się żołędzie. Będę go obserwować, czy są z nim jakieś kłopoty.

Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 14:39, 18 lip 2014

Do góry
Gardener27 napisał
Wydaje mi się że będzie to szałwia z grupy compacta o zwartym pokroju nie rośnie tak wysoko i strzeliście jak te tradycyjne

Iwk4 napisał(a)

A czy ta mała szałwia się rozsiewa? Nie widziałam jej w szkółce. Może ktoś miałby choć jedną malutką sadzonkę?

Jest to szałwia - tak jak pisze Przemek - z grupy compacta - nie zachowała mi się karteczka niestety - ale to są małe kępki do 30 cm - zwarte i nie pokładające się.

Niestety nie widziałam małych sadzonek obok. Ja ścinam przekwitłe kwiatostany. Jeśli zakwitnie mi ponownie to pozbieram nasionka i Ci wyślę.

Makowo na Kociewiu 14:35, 18 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Kasiu, wyobraź sobie, że wczoraj na maila wysłałam mojemu e-Musiowi twój komplet z paleciaka. Chyba czkawką się to odbiło, bo dziś temat u ciebie wrócił. Pozdrawiam. I widziałam twój post w meblach z paleciaka.

tam najczęściej kończy się mój ogrodowy letni dzień siedzę tam z lapkiem i jestem z Wami
Makowo na Kociewiu 13:26, 18 lip 2014

Do góry
Kasiu, wyobraź sobie, że wczoraj na maila wysłałam mojemu e-Musiowi twój komplet z paleciaka. Chyba czkawką się to odbiło, bo dziś temat u ciebie wrócił. Pozdrawiam. I widziałam twój post w meblach z paleciaka.
Życie w wiejskim ogrodzie 13:22, 18 lip 2014

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Ewuś gdzie z tym moim warzywniczkiem i ogródkiem do programu Trzeba mieć co pokazać a u mnie tak skromniutko

Wiem Wiem a nawet oglądałem fotkę z wakacji Tygrysek teraz bardzo zajęty bo przygotowuje się do żniw

podpierducha - podoba mi się to słowo

Pozdrawiam

Skromny jesteś, a masz co pokazać. :
Czy te wszystkie kwiatki to jeżówki?
U Zabawewy wpadłeś na owadzika, to może do mnie wpadniesz na motylka? Zobacz motylki
Ogródek Iwony 13:19, 18 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Zabrałam się za przednią rabatkę. Istna rewolucja. Zamiast opisywać, pokaże fotki. W efekcie mniej trawnika, udało się wygospodarować kawałek na róże i jeżówki:
tak było:

Iwonko uważam, że rabata wygląda o wiele lepiej po zmianach
Już nie mogę się doczekać kiedy ją jeszcze powiększysz i co jeszcze wymyślisz
Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 13:15, 18 lip 2014

Do góry
Gardener27 napisał(a)

A czy ta mała szałwia się rozsiewa? Nie widziałam jej w szkółce. Może ktoś miałby choć jedną malutką sadzonkę?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:12, 18 lip 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
dokladnie tak

Aniu, miłego wypoczynku i słoneczka
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:09, 18 lip 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

ale na następny rok zakwitną?
czy z czasem się wyrodzą i już ich nie będzie?

Same się pięknie wysiewają, tylko trzeba uważać przy pieleniu, aby ich nie powyrywać. Ja niestety wyrwałam w zeszłym roku i teraz ich nie mam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies