Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "polinka"

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:52, 16 lip 2018

Do góry
polinka napisał(a)
Jak dla mnie plan jest świetny

Dwa pasy z przodu w tej samej roślinie?

Nie wiem...
Miały być dwie, ale chyba jedna byłaby fajnie wyważona.

Ale tyle carexu ID na raz!?
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 22:32, 16 lip 2018

Do góry
Kibicuję Ci cały czas!
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:28, 16 lip 2018

Do góry
Jak dla mnie plan jest świetny

Dwa pasy z przodu w tej samej roślinie?
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:15, 16 lip 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Asia a masz już konkretny plan na to miejsce?

Plan jest taki:

Moja codzienność - ogród Oli 20:25, 16 lip 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Piękna! Mam nadzieję, że i moja tym razem będzie ładnie rosła

Pamiętasz jak posadziłam na podjazdowej pierwszy raz i turkucie prawie całą zjadły ? Postanowiłam nie odpuszczać i teraz mam ją w kilku miejscach
Ranczo Szmaragdowa Dolina 16:41, 16 lip 2018

Do góry
O mało bym nie przegapiła relacji z Wojsławic.

Uważam jak Danusia w kwestii szmaty w takim miejscu (edukacyjnym) zwłaszcza.

Też leję wodę jak Polinka, nawet po "deszczu".

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 16:20, 16 lip 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Tak Marysiu, używam deszczówki. Jeśli nie mam to odstana woda.

Bardzo Ci dziękuję, Polinko.

Nie doczytałam wcześniej, że do tego potrzebna deszczówka i kupiłam propionian, bo myślałam, że prościej będzie go przygotowywać niż octan wapnia i roztwór jodowy.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 08:58, 16 lip 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Odnośnie Evergoldów to nie że nie polecam, tylko należą do jednych z najbardziej problemówych caerxów. Ale oczywiście dużo zależy od stanowiska. Evergold ma bardzo zbite żdzbła, które leża na ziemi i po deszczu potrzebują dużo czasu aby obeschnąć. Dobrze jest aby rósł na przewiewnym, niezbyt mokrym stanowisku ale z drugiej strony takie miejsce może być problemem w czasie mrożnej, wietrznej, bezśnieżnej zimy.
Przez to, że ma takie zbite żdzbła bardzo często może łapać choroby grzybowe i podobno aby Evergold był idealy przez cały sezon należy często stosować opryski. A ja nie mam czasu ani chęci na takie bawienie się z problematycznymi trawami
Oczywiście nie jest powiedziane, że u Ciebie tak będzie Może akurat masz idealne dla niego stanowisko. Czego Ci bardzo życzę bo to ładny carex!

Zgadza się, od siebie dodam że po ścięciu bardzo długo rusza i wygląda ładnie dopiero w lipcu...
Po pięciu latach pozbyłam się ostatnich sztuk
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 07:06, 16 lip 2018
Do góry
polinka napisał(a)

Czyli można powiedzieć, że cała Polska sprawiedliwie podlana Nareszcie!
Hortek jeszcze nigdy nie miałam tak sztywnych i wysokich jak teraz.
Fajnie to wygląda w połączeniu ze stojącymi równo trawami

niestety niet ...czekam na deszcz ...ponoć jutro i pojutrze do mnie ma dolecieć

od kilku lat powtrzam sie ...hortki ciac nisko ...anabelki równo z ziemia a bukietowe 2 max 4 oczko zostawić u mnie to sie sprawdza ...deszcz im nie straszny

bo bukietówki tne tak ze srodek zostawiam wyzszy a boki nizsze i sie ładna kepa tworzy ...bo mam je na środku posadzone ....ale te co pod żywołotem najlepiej ciac tył wyzej przód nizej
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 23:10, 15 lip 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Kochana, daleko mi do perfekcji...a z deszczu proszę się cieszyć Obyśmy jeszcze za nim nie tęskniły

Padało w sposób wyważony
Był i grill i sadzenie grabów.
Cięcie lawendy i ognisko z niej.

A potem graby podlało i popiół ugasiło
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:38, 15 lip 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Asiu, cudowny sposób Oli na sztywne hortki to przycięcie ich na wiosnę prawie do zera Co roku cięłam nad drugim oczkiem w taki wachlarz i po deszczach leżały co mnie bardzo wkurzało. Teraz nie patrzyłam się na żadne oczka i przycięłam na 5 cm i pierwszy raz idealnie prosto stoją

Też tak krótko cięłam moje Silvery i rzeczywiście sztywne są
Mój ogród pod lasem 22:33, 15 lip 2018

Do góry
Przepięknie i jaki idealny trawnik
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:32, 15 lip 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Z pielęgnacji bylin to ja kiepska jestem Szałwia dostaje takie same gnojówki jak trawy, czyli od wiosny pokrzywa z różnymi dodatkami-babka, mlecz, podagrycznik, wrotycz, młode liście bzu czarnego. W czasie upałów co drugi dzień poldewam ogród od góry zraszaczem i również na szałwię leci. Nic więcej Mirko z nimi nie robię.
A przycinam prawie przy samej ziemi.
Dzięki Polinka. Ja szałwi w sumie nie zasilałam. Czytałam że ona lubi sucho i mało nawożenia. Spróbuję od wiosny zastosować twoje porady.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:30, 15 lip 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Polinko cofnęłam się trochę i znalazłam ,że nie polecasz Evergold i zmartwiłam się trochę bo tak go lubię. Pewnie jeszcze ładny bo młody,mam go drugi rok i nawet zamierzałam podzielić w przyszłym roku żeby mieć go więcej. Cóż to za cudowny sposób na sztywne hortki? Można wykorzystać go też do innych odmian? Moje Polarki po dzisiejszej ulewie trochę położone. Pozdrawiam Poli

Asiu, cudowny sposób Oli na sztywne hortki to przycięcie ich na wiosnę prawie do zera Co roku cięłam nad drugim oczkiem w taki wachlarz i po deszczach leżały co mnie bardzo wkurzało. Teraz nie patrzyłam się na żadne oczka i przycięłam na 5 cm i pierwszy raz idealnie prosto stoją

Odnośnie Evergoldów to nie że nie polecam, tylko należą do jednych z najbardziej problemówych caerxów. Ale oczywiście dużo zależy od stanowiska. Evergold ma bardzo zbite żdzbła, które leża na ziemi i po deszczu potrzebują dużo czasu aby obeschnąć. Dobrze jest aby rósł na przewiewnym, niezbyt mokrym stanowisku ale z drugiej strony takie miejsce może być problemem w czasie mrożnej, wietrznej, bezśnieżnej zimy.
Przez to, że ma takie zbite żdzbła bardzo często może łapać choroby grzybowe i podobno aby Evergold był idealy przez cały sezon należy często stosować opryski. A ja nie mam czasu ani chęci na takie bawienie się z problematycznymi trawami
Oczywiście nie jest powiedziane, że u Ciebie tak będzie Może akurat masz idealne dla niego stanowisko. Czego Ci bardzo życzę bo to ładny carex!
Typografia ogrodu 22:23, 15 lip 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Bardzo dziękuję!
Piękne widoki i z Waszej działki, i ze Szczelińca

sciskam
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:16, 15 lip 2018

Do góry
polinka napisał(a)
Rok czasu a jaka ładna zmiana Brawo Ty!

Polinko to prawda, zmiana spora Brawo ja
Małymi krokami-Ogród Wioli 22:15, 15 lip 2018

Do góry
polinka napisał(a)
Wspaniale rosną Ci trawiszcza

Dzięki Polinko no trochę porosły
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:13, 15 lip 2018

Do góry
Mirka napisał(a)
Też ją mam. Ale moja po cięciu nie wygląda tak pięknie jak twoja. Czy ją dokarmiasz, podlewasz, napisz jak o nią dbać.

Z pielęgnacji bylin to ja kiepska jestem Szałwia dostaje takie same gnojówki jak trawy, czyli od wiosny pokrzywa z różnymi dodatkami-babka, mlecz, podagrycznik, wrotycz, młode liście bzu czarnego. W czasie upałów co drugi dzień poldewam ogród od góry zraszaczem i również na szałwię leci. Nic więcej Mirko z nimi nie robię.
A przycinam prawie przy samej ziemi.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:02, 15 lip 2018

Do góry
polinka napisał(a)
Kibicuję rozpierduszce
Lawendę też chyba bym wywaliła...
Asia a masz już konkretny plan na to miejsce?

Tak.

Pod grabami rozplenice, i to w sumie od płotu trzy metry zajmie.

Potem ścieżka przez cały żwir w dół ogrodu, aż do samego paleniska.

A z przodu (bliżej domu) dwa pasy czegoś. Może Carexy ID, może lawenda właśnie. Ale nowa.
Nic na siłę, na razie plan się liczy.
Zarazcoś narysuję i wrzucę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies