Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

07:06, 16 lip 2018
polinka napisał(a)

Czyli można powiedzieć, że cała Polska sprawiedliwie podlana Nareszcie!
Hortek jeszcze nigdy nie miałam tak sztywnych i wysokich jak teraz.
Fajnie to wygląda w połączeniu ze stojącymi równo trawami

niestety niet ...czekam na deszcz ...ponoć jutro i pojutrze do mnie ma dolecieć

od kilku lat powtrzam sie ...hortki ciac nisko ...anabelki równo z ziemia a bukietowe 2 max 4 oczko zostawić u mnie to sie sprawdza ...deszcz im nie straszny

bo bukietówki tne tak ze srodek zostawiam wyzszy a boki nizsze i sie ładna kepa tworzy ...bo mam je na środku posadzone ....ale te co pod żywołotem najlepiej ciac tył wyzej przód nizej
leon60 08:58, 16 lip 2018

polinka napisał(a)

Odnośnie Evergoldów to nie że nie polecam, tylko należą do jednych z najbardziej problemówych caerxów. Ale oczywiście dużo zależy od stanowiska. Evergold ma bardzo zbite żdzbła, które leża na ziemi i po deszczu potrzebują dużo czasu aby obeschnąć. Dobrze jest aby rósł na przewiewnym, niezbyt mokrym stanowisku ale z drugiej strony takie miejsce może być problemem w czasie mrożnej, wietrznej, bezśnieżnej zimy.
Przez to, że ma takie zbite żdzbła bardzo często może łapać choroby grzybowe i podobno aby Evergold był idealy przez cały sezon należy często stosować opryski. A ja nie mam czasu ani chęci na takie bawienie się z problematycznymi trawami
Oczywiście nie jest powiedziane, że u Ciebie tak będzie Może akurat masz idealne dla niego stanowisko. Czego Ci bardzo życzę bo to ładny carex!

Zgadza się, od siebie dodam że po ścięciu bardzo długo rusza i wygląda ładnie dopiero w lipcu...
Po pięciu latach pozbyłam się ostatnich sztuk
Mary 16:20, 16 lip 2018

polinka napisał(a)

Tak Marysiu, używam deszczówki. Jeśli nie mam to odstana woda.

Bardzo Ci dziękuję, Polinko.

Nie doczytałam wcześniej, że do tego potrzebna deszczówka i kupiłam propionian, bo myślałam, że prościej będzie go przygotowywać niż octan wapnia i roztwór jodowy.
Toszka 01:09, 17 lip 2018

polinka napisał(a)
Ogłoszenie!

Poszukuję ładne, duże sadzonki cisa Baccata. Najlepiej kopany ale może też być doniczkowy. Jeśli ktoś ma namiar na woj. dolnośląskie lub wielkopolskie i może się nim podzielić na pw. to będę wdzięczna

A kto to cisa kopanego w lipcu szuka? We wrześniu albo październiku zacznij
polinka 18:37, 18 lip 2018

Mirka napisał(a)
Dzięki Polinka. Ja szałwi w sumie nie zasilałam. Czytałam że ona lubi sucho i mało nawożenia. Spróbuję od wiosny zastosować twoje porady.

Mirko, tak jak pisałam-nie znam się na bylinach więc nie moge być tu żadnym autorytetem
polinka 18:37, 18 lip 2018

Johanka77 napisał(a)

Też tak krótko cięłam moje Silvery i rzeczywiście sztywne są

Coś w tym jest! Moje, teraz po trzech dniach intensywnych opadów dalej sztywne
polinka 18:43, 18 lip 2018

Margerytka40 napisał(a)
No nic ,dam moim Evergoldom szansę,zawsze staram się na własnej skórze przekonać czy coś mi pasuje czy nie. Po zimie co prawda nie wyglądały zachęcająco ale mozolnie je oczyściłam z brzydkiego i nawet dość szybko się zregenerowały. Z hortkami też tak spróbuję

Asiu i o to chodzi Może akurat u Ciebie będzie pięknie rósł.Przecież to wcale nie jest powiedziane, że będzie brzydki. KAżdy ogród jest inny.
Podzieliłam się tylko moimi obserwacjami
polinka 18:45, 18 lip 2018

Johanka77 napisał(a)

Padało w sposób wyważony
Był i grill i sadzenie grabów.
Cięcie lawendy i ognisko z niej.

A potem graby podlało i popiół ugasiło

Czyli pzryjemnie spędziałas sobotę
polinka 18:46, 18 lip 2018

Mira104 napisał(a)
To prawda raz zabrałam się za dzielenie miskanta i pożałowałam, dokładnie tak jak napisałaś było Myślałam, że może są inne sposoby, dzięki Polina.

Póki co jeszcze nie wymyśliłam ale eM myśli nad usprawnieniem tej okropnej czynności
polinka 18:48, 18 lip 2018

eee_taam napisał(a)

niestety niet ...czekam na deszcz ...ponoć jutro i pojutrze do mnie ma dolecieć

od kilku lat powtrzam sie ...hortki ciac nisko ...anabelki równo z ziemia a bukietowe 2 max 4 oczko zostawić u mnie to sie sprawdza ...deszcz im nie straszny

bo bukietówki tne tak ze srodek zostawiam wyzszy a boki nizsze i sie ładna kepa tworzy ...bo mam je na środku posadzone ....ale te co pod żywołotem najlepiej ciac tył wyzej przód nizej

Teraz chyba już i u Ciebie podlane???

Justyna, cięłam tak co roku nad drugim oczkiem i wszystko leżało po ulewnym deszczu...teraz przycięłam prawie na równo z ziemią i nareszcie jest ok.