Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 21:34, 15 lip 2018

Ogłoszenie!

Poszukuję ładne, duże sadzonki cisa Baccata. Najlepiej kopany ale może też być doniczkowy. Jeśli ktoś ma namiar na woj. dolnośląskie lub wielkopolskie i może się nim podzielić na pw. to będę wdzięczna
Mirka 21:57, 15 lip 2018

polinka napisał(a)

Mirkko, to Deep Blue.
Też ją mam. Ale moja po cięciu nie wygląda tak pięknie jak twoja. Czy ją dokarmiasz, podlewasz, napisz jak o nią dbać.
Margerytka40 22:07, 15 lip 2018

Polinko cofnęłam się trochę i znalazłam ,że nie polecasz Evergold i zmartwiłam się trochę bo tak go lubię. Pewnie jeszcze ładny bo młody,mam go drugi rok i nawet zamierzałam podzielić w przyszłym roku żeby mieć go więcej. Cóż to za cudowny sposób na sztywne hortki? Można wykorzystać go też do innych odmian? Moje Polarki po dzisiejszej ulewie trochę położone. Pozdrawiam Poli
polinka 22:13, 15 lip 2018

Mirka napisał(a)
Też ją mam. Ale moja po cięciu nie wygląda tak pięknie jak twoja. Czy ją dokarmiasz, podlewasz, napisz jak o nią dbać.

Z pielęgnacji bylin to ja kiepska jestem Szałwia dostaje takie same gnojówki jak trawy, czyli od wiosny pokrzywa z różnymi dodatkami-babka, mlecz, podagrycznik, wrotycz, młode liście bzu czarnego. W czasie upałów co drugi dzień poldewam ogród od góry zraszaczem i również na szałwię leci. Nic więcej Mirko z nimi nie robię.
A przycinam prawie przy samej ziemi.
polinka 22:30, 15 lip 2018

Margerytka40 napisał(a)
Polinko cofnęłam się trochę i znalazłam ,że nie polecasz Evergold i zmartwiłam się trochę bo tak go lubię. Pewnie jeszcze ładny bo młody,mam go drugi rok i nawet zamierzałam podzielić w przyszłym roku żeby mieć go więcej. Cóż to za cudowny sposób na sztywne hortki? Można wykorzystać go też do innych odmian? Moje Polarki po dzisiejszej ulewie trochę położone. Pozdrawiam Poli

Asiu, cudowny sposób Oli na sztywne hortki to przycięcie ich na wiosnę prawie do zera Co roku cięłam nad drugim oczkiem w taki wachlarz i po deszczach leżały co mnie bardzo wkurzało. Teraz nie patrzyłam się na żadne oczka i przycięłam na 5 cm i pierwszy raz idealnie prosto stoją

Odnośnie Evergoldów to nie że nie polecam, tylko należą do jednych z najbardziej problemówych caerxów. Ale oczywiście dużo zależy od stanowiska. Evergold ma bardzo zbite żdzbła, które leża na ziemi i po deszczu potrzebują dużo czasu aby obeschnąć. Dobrze jest aby rósł na przewiewnym, niezbyt mokrym stanowisku ale z drugiej strony takie miejsce może być problemem w czasie mrożnej, wietrznej, bezśnieżnej zimy.
Przez to, że ma takie zbite żdzbła bardzo często może łapać choroby grzybowe i podobno aby Evergold był idealy przez cały sezon należy często stosować opryski. A ja nie mam czasu ani chęci na takie bawienie się z problematycznymi trawami
Oczywiście nie jest powiedziane, że u Ciebie tak będzie Może akurat masz idealne dla niego stanowisko. Czego Ci bardzo życzę bo to ładny carex!
Mirka 22:32, 15 lip 2018

polinka napisał(a)

Z pielęgnacji bylin to ja kiepska jestem Szałwia dostaje takie same gnojówki jak trawy, czyli od wiosny pokrzywa z różnymi dodatkami-babka, mlecz, podagrycznik, wrotycz, młode liście bzu czarnego. W czasie upałów co drugi dzień poldewam ogród od góry zraszaczem i również na szałwię leci. Nic więcej Mirko z nimi nie robię.
A przycinam prawie przy samej ziemi.
Dzięki Polinka. Ja szałwi w sumie nie zasilałam. Czytałam że ona lubi sucho i mało nawożenia. Spróbuję od wiosny zastosować twoje porady.
Johanka77 22:38, 15 lip 2018

polinka napisał(a)

Asiu, cudowny sposób Oli na sztywne hortki to przycięcie ich na wiosnę prawie do zera Co roku cięłam nad drugim oczkiem w taki wachlarz i po deszczach leżały co mnie bardzo wkurzało. Teraz nie patrzyłam się na żadne oczka i przycięłam na 5 cm i pierwszy raz idealnie prosto stoją

Też tak krótko cięłam moje Silvery i rzeczywiście sztywne są
Margerytka40 23:00, 15 lip 2018

No nic ,dam moim Evergoldom szansę,zawsze staram się na własnej skórze przekonać czy coś mi pasuje czy nie. Po zimie co prawda nie wyglądały zachęcająco ale mozolnie je oczyściłam z brzydkiego i nawet dość szybko się zregenerowały. Z hortkami też tak spróbuję
Johanka77 23:10, 15 lip 2018

polinka napisał(a)

Kochana, daleko mi do perfekcji...a z deszczu proszę się cieszyć Obyśmy jeszcze za nim nie tęskniły

Padało w sposób wyważony
Był i grill i sadzenie grabów.
Cięcie lawendy i ognisko z niej.

A potem graby podlało i popiół ugasiło
Mira104 23:56, 15 lip 2018

To prawda raz zabrałam się za dzielenie miskanta i pożałowałam, dokładnie tak jak napisałaś było Myślałam, że może są inne sposoby, dzięki Polina.