Na tyłach kulkowisko. Trochę dużo ich, ale potem znikają
Lubię bardzo, najstarsze kule mają 23 lata, da się nad nimi zapanować.
Jesienią na dużej rabacie dosadziłam 4 cisy kolumnowe zamiast 2 straconych brzóz.
Już widzę, że na ostatnio remontowanej rabacie jakąś kulkę trzeba dosadzić albo raczej przesadzić.
Jest za płasko a krzywo, trzeba to zgubić.
Choć waham się nad kolumnami, takie zaburzenie proporcji i stopniowania też by tu dobrze wyglądało.
Pomyślimy... ciekawe ile lat
I kolejna brzozowa jeszcze bez ławeczki, dobrze teraz widać jak żywopłocik cisowy zgęstniał
Żywopłot z tui robi się coraz szczelniejszy. Ławeczkowy placyk zarasta, upadła koncepcja płyt (nie produkują już koła, czy półkola).
Będzie chyba żwir. Ławeczka na razie zimuje w altanie.
Brzozy niech już nie rosną Lubię je takie. W 2017 sadziłam patyczki. Wysokie ale cieniutkie.
Znów mocno przycięłam miłorząb przy wykuszu.
Klon i glediczja w tym roku w wyluzowanej formie
Podobają mi się przycięte rozplenice, takie beżowe, nieco krzywe kuleczki.
Moja jedyna kępka krokusów. Żółty kolor na start coraz bardziej mi się podoba
Pierwiosnki od Kasi Niespodzianki Są takie wdzięczne, kwitną i kwitną, nikt ich nie zjada
Chcę ich tu więcej, waham się tylko czy wprowadzić ciemniejszy kolor, czy zachować jasność.
Już 2 rok myślę
Asia zrób takie żebyś przy pielęgnacji nie musiała się schylać mocno lub na klęczka dała radę. Ja na moich z bali tych wyższych mogę się ręką oprzeć lub przysiąść i oszczędzać kręgosłup. Ale już ta długa za tamą w dolnym piętrze jest trudna bo na błocie klękać nie ma jak, a schylić się trzeba porządnie.
Szukałam dziś w takim kolorze i nie było nigdzie, bardzo mi się podoba ten róż
Kupiłam fiolet, a miałam pójść w róż
Ania jesteś lepsza bo wcale miałaś nie kupować
Praca na koniec jesieni to poprawienie trawnika wokół cisowego koła.
Darń z góry trzeba ściągnąć i przenieść na dół koło brzóz.
Zmiana niby niewielka, ale nieco wypłaszczy teren i da złudzenie, że koło jest na płaskim a nie na stoku.
A tak od strony wjazdowej. Na tej fotce dobrze widać mój plan lekkiej niwelacji terenu.
Wokół ronda zakwitło 6 ciemierników Frozen Kristof, bardzo je lubię, to jedyna odmiana u mnie nakrapiana w środku na bordo, a mimo to dająca złudzenie śnieżnej bieli kwiatu.
Mam je 3 sezon w tym miejscu. Bardzo się rozrosły, chyba dobrze przygotowałam podłoże.
I najpiękniejsze zachody, czasami lokacja na wzgórzu bywa atutem
Cześć Ula, zaczynamy sezon, pozdrawiam cieplutko
Wszystkie najważniejsze prace zrobiłam, perspektywa zabiegu na kardio działa mobilizująco
Teraz uprawiam spacerki, testuję wszystkie siedziska
Czyściec Hummelo powinien mieć choć liść zielony, on całą zimę je trzyma, podobnie jak żeleźniak.
Na tej fotce zaznaczyłam go na czerwono. Na żółto rdest Golden Arrow - ma takie kolce, może to on. Zrób fotkę. Może rozszyfruję
Wycinki trochę jest, ale uporządkowanie nasadzeń ułatwia pracę, jakoś szybciej idzie gdy podobne rośliny są koło siebie.
No i ten pojemnik - dla minimalisty w narzędziach i wszelkich pomocnikach to odkrycie sezonu
Po remoncie ogrodowym, choć to niekończąca się historia jestem zadowolona z zimozielonego szkieletu.
Lubię ten okres przejściowy, gdy rabaty są uporządkowane, miejscami wręcz puste. Czekanie jest fajne.
Cebulowych mam mało, najpierw remontowałam rabaty a w międzyczasie wyleczyłam się z chciejstw
Tulipany są na krótko, nawet te powtarzające kwitnienie.
Czosnki mają mnóstwo liści i coraz słabiej kwitną.
Za to polubiłam żonkile i pierwiosnki, wydaje mi się, że to rośliny na dłużej.
No i oczywiście ciemierniki, tych mam coraz więcej.
W lutym ładnie kwitł czerwony oczar rosnący przy ...kompostowniku
Monika bardzo ładne ciemierniki. Tak z bliska nie przyglądałam się moim może zacznę.
Ciemierniki bardzo ładne kwiaty jednak wnerwia mnie to, że nie równo kwitną.
Część pączków zmarzła przez pogodę w grudniu deszcz później mróz.
U ciebie widać, że zdrowe.
Jadę jutro robić porządki.
Trzmielina zimująca w donicy też wypuściła listki.
Kiścienie zapączkowane do kwitnienia:
Marketowe hortensje ogrodowe z ubiegłego sezonu doniczkowego też mają listki. Ciekawe czy jest szansa na kwiaty?
Cóż jeszcze w tunelu?
Szczypiorek :
Groszki pachnące, muszę im dać patyczki , bo zaczynają się piąć:
Zielenieją trawy i byliny zadołowane z doniczkami, czekają na wysadzenie: