Za drzwiami do ogrodu...
20:59, 19 mar 2024
Już teraz nie pamiętam czym się najbardziej sugerowałam przy wyborze, nie pamiętam jaka była różnica w cenie między frigo A+ a "Zielone". Wszystko brałam pod uwagę, jakość sadzonek, cenę , ilość owocowania w pierwszym roku i różne odmiany to już wiadomo wybór wedłóg opisów tych odmian.
Dostałam z przesyłką gazetkę z instrukcją i opisami, frigo ma owocować za 7- 8 tygodni od posadzenia, a Zielone mają owocować latem - tak jest napisane
Ale teraz porównując to co przyszło, zakładając,że ten gratis to zielone, to frigo A+ jest lepiej ukorzenione. Frigo jest kopane zimą i hibernowane - zmrożone, ma nie przeżyć takiego szoku sadzenia jak te Zielone kopane teraz przed dostawą z gruntu.
Tu zrobiłam porównanie na zdjęciu tej samej odmiany Frigo (po lewej ) i zielone( po prawej)kładąc je na fudze płytek początkiem korzeni.
Dostałam z przesyłką gazetkę z instrukcją i opisami, frigo ma owocować za 7- 8 tygodni od posadzenia, a Zielone mają owocować latem - tak jest napisane

Tu zrobiłam porównanie na zdjęciu tej samej odmiany Frigo (po lewej ) i zielone( po prawej)kładąc je na fudze płytek początkiem korzeni.