Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 16:29, 24 lip 2024

mrokasia napisał(a)
Bardzo malownicze to burdello na rabatach .
I ja osobiście poproszę o fotki ogrodu z piesem .
Krwiściągi wycięłaś do ziemi? Mam takiego jednego, który już przekwitł i liście mu zbrzydły i dziś ciachnęłam go przy ziemi. A liatry? Jedna kępa jeszcze mi kwitnie ale reszta po wycięciu pędów kwiatowych wygląda bardzo średnio - liście wylęgły św środku kępy dziura. Chyba chlasnę te liście do połowy… Nie zamorduję?

Pies to mistrz drugiego planu. Na zdjęciach załapuje się kawałek ucha, ogona czy łapy. W kadrze zwykle pojawia się nagle.
Kiścienie ścięłam przy ziemi. One, podobnie jak orliki, wyprodukują szybko jakieś listki zakrywające badylki. Liatry to cebulowe. Nie podejrzewam, żeby ścięcie im zaszkodziło. Profilaktycznie zostaw im kawałek łodyżki, żeby cebulka mogła zgromadzić zapasy na kolejny sezon. Ewentualnie, jeśli masz pod ręką nawóz dla cebulowych, to po ścięciu liatry do zera podsyp parę ziarenek nawozu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:32, 24 lip 2024

TAR napisał(a)
nadal bujnie i urodziwie

Gdańsk przed chwila zalało tylko widac jak studzienki w kosmos wylatuja. Bedzie dlugi powrot do domu

Bujność maskuje sporo .
Od południa mam intensywny 10 minutowy opad co 2 godziny. Szkód nie czyni. Kanalizacji brak, więc problemu z wybijającymi studzienkami też nie mam.
Życzę spokojnego powrotu do domu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
antracyt 18:56, 24 lip 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Trudno się robi zdjęcia, jeśli ma się psa, który uwielbia być w pobliżu człowieka.
Czasem trzeba robić dubelki.

Model bardzo fotogeniczny i idealnie pasuje do miejsc

Fajnie, że z polecajkami trafiłam. Teraz czytam 2 kolejne, ale jeszcze nie wiem czy warte polecenia.
LIDKA 19:10, 24 lip 2024

Hania wszystko piękne a Twój czworonożny przyjaciel jest uroczy.
Judith 19:41, 24 lip 2024

Haniu, myślałam, że pojechałaś się schłodzić gdzieś do Norwegii .
A tu ogrodowa niespodzianka

Gruszka_na_w... 20:53, 24 lip 2024

Judith napisał(a)
Haniu, myślałam, że pojechałaś się schłodzić gdzieś do Norwegii .
A tu ogrodowa niespodzianka

Wypad do Norwegii może w sierpniu. Z naciskiem na może.
Tobie dziękuję za "Górę kłopotów". Podziałała prawie jak "Lesio" wiele lat temu. Szwagier nieco Lesia przypominał.
Gruszka_na_w... 20:59, 24 lip 2024

LIDKA napisał(a)
Hania wszystko piękne a Twój czworonożny przyjaciel jest uroczy.

Maksio, choć jest kundelkiem, ma wiele cech psa pasterskiego. Wciąż pracuje nad pilnowaniem stada. Każde moje wyjście z domu budzi w nim instynkt dopilnowania zagubionej owieczki. Latem mu łatwiej, bo drzwi tarasowe są cały czas otwarte. Ja wychodzę drzwiami frontowymi, a on migusiem biegnie za mną przez taras. Najszczęśliwszy jest, kiedy mamy seanse filmowe. Całe stado ma wtedy na oku.
Gruszka_na_w... 21:06, 24 lip 2024

antracyt napisał(a)

Model bardzo fotogeniczny i idealnie pasuje do miejsc

Fajnie, że z polecajkami trafiłam. Teraz czytam 2 kolejne, ale jeszcze nie wiem czy warte polecenia.

Po kiepskim początku życia Maksiu znalazł się w idealnym dla siebie miejscu, choć te dawne traumy wciąż jeszcze dają o sobie znać. Dla mnie odkryciem było, że on potrafi się uśmiechać.
W mojej czytelniczej kolejce czeka "Rzeka dzieciństwa"-ostatnia książka Andrzeja Stasiuka. Nie wszystko, co napisał, mi się podobało. Zobaczymy jak będzie tym razem.
Magara 23:27, 24 lip 2024

Haniu, dobrze, że jesteś
Ogród masz piękny, lipcowy
Ludzka głupota nas otacza - trzeba chyba z tym żyć
Iwonka 06:48, 25 lip 2024

Trudno się robi zdjęcia, jeśli ma się psa, który uwielbia być w pobliżu człowieka.
Czasem trzeba robić dubelki.

Piesiu wiedział gdzie stanąć, niech częściej towarzyszy fotografowi fotografce
Ech te dylematy językowe

Tak jak Mrokasia pisze burdello malownicze, urok pełni lata niech trwa.

Dobrze, że udało się choć część ogórków zawekować. Kto by pomyślał, że woda ze studni nie będzie ok. Za zimna?

Haniu oświeć początkującego, co to ten poplon?
To zielony nawóz użyźniający czy rośliny szybko kiełkujące do zjedzenia?
A może i jedno i drugie?

Oczyściłam suszące się cebule, a w miejscu po cebuli i groszku wysiałam warzywa na poplon. W ziemi wylądowały nasionka szpinaku, kopru, rzodkiewki, mieszanki sałat i eksperymentalnie rzepy i kapusty pekińskiej. To warzywa tzw. krótkiego dnia i wysiewa się je po 20 lipca na jesienny zbiór.