Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Droga do spełnienia 09:37, 12 wrz 2018

Do góry
i takie tamy
Droga do spełnienia 09:33, 12 wrz 2018

Do góry
Jej
nie spodziewałam się tylu miłych słów
ale dziękuję...ciagle mam jakieś wrażenie że za duży bałagan u mnie jest ale jest ładnie
bardzo wam dziękuję
cmok cmok

kilka wczorajszych fotek
zawilce te które posadziłam jesienią są śliczne
Prinz heinrich w tym roku rozczarował no i pojawiły się białe chociaz takich nie kupowałam
Pomoc w rozplanowaniu terenem 09:29, 12 wrz 2018

Do góry
Milosz (wybaczysz, że sobie tak skrócę Twojego nicka?), przy tej ilości informacji, jakie nam podałeś, planowanie czegokolwiek zakrawa na żart ale trudno. "Na rozruch" popełniłam takie rysunek:

Z braku informacji musiałam zrobić kilka założeń:
- że działkę masz na terenach wiejskich, niezabudowanych, dookoła same pola
- że nie macie doświadczenia z ogrodnictwem, zasadniczo - nie pracujecie "na gospodarce" tylko za biurkiem/na etacie
- owoce i warzywa chcecie hodować tylko na własne potrzeby.
Jeśli dziwią Cię te rozważania na temat Twojego osobistego życia - chodzi po prostu o to, że jeśli jesteś doświadczonym rolnikiem z dziada pradziada, który zakłada właśnie własną gospodarkę; albo działka jest w środku lasu/wsi (miasto wykluczam ze względu na wielkość działki), to plan będzie wyglądał zupełnie inaczej

A wniosek z przyjętych założeń jest m.in. taki, że na otwartym polu nie ma problemu z nasłonecznieniem, za to jest problem z wiatrami - trzeba zatem sadzić żywopłoty.
Jeśli te wszystkie warzywa i owoce potrzebujecie tylko na własne potrzeby, a doświadczenia nie macie, to nie sadziłabym ich dużo.

Rozmieścić to wszystko trzeba tak, żeby rośliny wzajemnie się nie zacieniały. Dlatego jabłonie, grusze - które sadzi się na podkładkach skarlających - dałam od strony południowej, a wiśnie i czereśnie, które są większe - od północnej.
fioletowy prostokąt to jagodnik,
brązowy - warzywnik.
Warzywnik jest umieszczony blisko składzika.
To jest ten szary prostokąt, podzielony tak jak chciałeś na dwie części: od strony ogrodu - część wypoczynkowa, od strony żywopłotu - drewutnia połączona ze składzikiem.
Czarny prostokąt w samym rogu to kompostownik.
Ciemnozielone linie to żywopłoty a zielone maziaje to proponowane rabaty (niezależnie od względów estetycznych - przy drzewach owocowych dobrze jest mieć rośliny miododajne).

Niezależnie od tego, czy ten plan spełnia Twoje oczekiwania czy jest kompletnie od czapy, żeby mieć sukcesy w uprawie przede wszystkim i w pierwszej kolejności musisz dokształcić się w zakresie prawidłowego przygotowania gleby (tutaj polecam wątek Mariposy), a następnie w zakresie właściwego wyboru drzewek i krzewów owocowych (samopylne, obcopylne, alleopatia itd.). Tutaj nie pomogę - jedyna forumka co do której jestem pewna, że ma sad, to Pszczelarnia. Innych musisz szukać sam albo wejść na watki tematyczne.

Daj znać, czy plan się nadaje do wykorzystania, czy do kosza i co ewentualnie zmienić.
Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 09:20, 12 wrz 2018

Do góry
No rycia w ziemi nie zazdroszczę, dobrze, że już wszystkie wykopy większe chyba za mną

Luteczka napisał(a)

Czy ja na tym zdjęciu dobrze widzę? Dziura, M z łopatą, pies, nóżka od taczki i... wózek dziecięcy?
Jak feniks z popiołów 09:17, 12 wrz 2018

Do góry
Prace budowlane rozpoczęte:
Jak feniks z popiołów 09:07, 12 wrz 2018

Do góry
Jesień tupta nóżkami.
Przywiezione z wyprawy rowerowej. Rajskie jabłuszka, ale nie z raju
Na wianek pójdą:

Piwonia sobie "płonie":

hakonka kwitnie:

"kawałek pizzy" - I etap prac. Miskanty - ten środkowy rósł pół metra z tyłu, w tym miejscu była hortensja, która się przeprowadziła. ML postawione teraz w szeregu. Maluch mam nadzieje, że dorówna wzrostem do kolegów.

Małymi kroczkami do celu... 08:47, 12 wrz 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Dziękuję Aniu zdjęcia uwielbiam robić, chociaż mój aparat pozostawia wiele do życzenia świecznicę nabywaj, na pewno nie pożałujesz .

Zostawiam Ci kilka zdjęć okolicy, żeby nie było,że tylko ogrodem zanudzam

Buziaki
Jak ja Ci zazdroszczę tych widoków A u mnie płasko wszędzie Chociaż tyle, że mieszkam pod lasem, to tych płaszczyzn tak nie widać, fajnie było, do czasu sąsiadów za płotem
Ogród, ozdoby, biżuteria ogrodowa mnie zachwyca u Ciebie
Ogródkowe perypetie:) 08:44, 12 wrz 2018

Do góry
miłego dnia

Ogródkowe perypetie:) 08:44, 12 wrz 2018

Do góry

Ogródkowe perypetie:) 08:43, 12 wrz 2018

Do góry
uwielbiam rozchodniki, chociaż chyba słabo rosną

Ogródkowe perypetie:) 08:42, 12 wrz 2018

Do góry

i moja pierwsza kapusta.. buziol Sylwia
Ogródkowe perypetie:) 08:39, 12 wrz 2018

Do góry

inaczej ułożyliśmy płyty, lepiej się chodzi

Ogródkowe perypetie:) 08:38, 12 wrz 2018

Do góry

Dla Kasi.. bez, na początku roku był tak z 40 cm nad bukszpanem.. proszę.. ale urósł

Ogródkowe perypetie:) 08:36, 12 wrz 2018

Do góry
w ogrodzie jeszcze kwitnie..

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 08:35, 12 wrz 2018

Do góry

Śliczne te gracki a możesz zdradzić w jakiej odległości są sadzone? Ja mam aż dwa do posadzenia ☺
Ogródkowe perypetie:) 08:34, 12 wrz 2018

Do góry
I dlatego uwielbiam barbulę, mam nadzieję, że każdy komu podarowałam będzie się cieszył tym kolorem.

Ogródkowe perypetie:) 08:33, 12 wrz 2018

Do góry
Dekoracje przed domem zmienione, surfinie już straszyły okropnie.

Ogród w remoncie 08:29, 12 wrz 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Co to za trawa?
Zakręcony ogród 08:09, 12 wrz 2018

Do góry
planuję na weekend przesadzanie na nigrowej. Na pewno nadmiar seslerii pojdzie na podescikową. Overdamy, które są przed vanilkami do przesadzenia. Myśłałam, żeby posadzić je przed środkową nigrą. Brakuje mi tam czegoś większego. Jak myślicie ?

Druga opcja to poadzić tam na środku rozplenice ,żeby nawiązać do rozplenicy na rogu i końcu rabaty. Teraz w pierszym rzędzie za płasko jest
Ogród w remoncie 08:09, 12 wrz 2018

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies