Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przerwa na kawę... 07:33, 21 sie 2018

Do góry
Jedna róża - dwa kolory kwiatów. Bengali. Bardzo ją lubię.

I tegoroczna doniczkowa Hansestadt Rostock - jak to dobrze, że ją na żywo zobaczyłam u Kasyi - na zdjęciach mi się nie bardzo podobała. Na żywo mnie urzekła. Odwdzięcza się teraz za odratowanie jej z doniczki.
Moja działka na Dębowym Lesie 07:33, 21 sie 2018

Do góry
Hortensja Bobo w połowie sobie kwitnie a w drugiej połowie sobie jeszcze jest w pąkach

Taka w tym roku artystka

Hortensja Limelight
Moja codzienność - ogród Oli 07:27, 21 sie 2018

Do góry

Do września

Leżę na trawniku, podziwiam okolicę i sobie marzę....
W zębach mam trawkę, noga na nogę...
Proszę mi nie przesadzać
Przerwa na kawę... 07:27, 21 sie 2018

Do góry
Z przyjemniejszych widoków kwiatowych. Mój milin zakwitł. Ma ogromne pomarańczowo różowe kwiaty. Staram się go poprowadzić jak drzewko.

Kwitnie i pachnie moja piękna Boscobel
Ukojenie 07:21, 21 sie 2018

Do góry
Zdjecia z dreszczykiem

Pajakow zatrzesienie, a czerwonych tylko wyjatki.
Ukojenie 07:19, 21 sie 2018

Do góry
Zdjecia z poranka

Jezowka alba

Rozchodnik stardust z kwiatem szalwi

A tutaj jezowka pink sorbet. Pierwsze zdjecie - nie dzielona wiosna - na drugim podzielona - zrobilam 4 przetrwala i kwinie teraz jedna.

Ogródek Iwony II 00:48, 21 sie 2018

Do góry
Dobranoc
Ogródek Iwony II 00:46, 21 sie 2018

Do góry
Te niebieskie beczki jakoś mi tu wyglądem nie leżą, ale na razie trzymam tam wodę do podlewania warzyw, zwłaszcza pomidorków. Są blisko.

A dziś pożegnałam się z ogórkami. Zaraza je dopadła. Wszystko poszło na śmietnik...

I zaraz tu piszę, ze sprawdziły mi się dwie odmiany: Śremski i sałatkowy. Sałatkowy fajny na mizerie, jak te szklarniowe, taki fajny gładki i smaczny.
Ramki na drugi rok mobilne, w innej konfiguracji zamontujemy...

I buraczki, których nie planowałam. Wysiałam w maju jeden rządek na botwinkę... gęsto. Wszystkich nie zużyłam, więc sobie rosły i teraz na obiad będą

I nie wiem, co zrobić z koprem wieloletnim? To chyba fenkuł? Jakoś do mnie nie przemawia. Raz go nawet do wazonu urwałam, hi, hi. Smakuje anyżem...

W ogóle to się nie znam na takich ziołach...
Miętę muszę wykopać i wsadzić w doniczkę, bo strasznie korzenie zapuszcza, a liści nie zużyłam wszystkich, chyba dla całej armii mam
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 00:39, 21 sie 2018

Do góry
Hej wszystkim od weekendu majowego....Nie miałem czasu żeby napisać ale tak jak wy miałem mały problem u siebie z trawnikiem ale na spokojnie wszystko to sobie ładnie ogarnąłem tzn chwasty, chwastnicę itp którą miałem wszędzie z trawnika jestem zadowolony rośnie ładnie tylko w jednym miejscu gdzie woda stoi dłużej to mam bardziej żółta i nie chce za bardzo rosnąć, ale poczekamy zobaczymy, trawa barenbrug green universal... Trawka chwilę po koszeniu, dwa dni później jeszcze ładniejsza
Na chwastnicę puma, nie niszczy mojej akurat mieszanki na inne chwasty dałem starane, i nawóz yara raz w miesiącu. Też bałem się że młoda trawa i że nie powinno się tych zabiegów robić ale gdyby nie to to nie miał bym trawy tylko sam chwast....

Ogródek Iwony II 00:11, 21 sie 2018

Do góry
Czekał krzaczek aronii, kompost, ziemia...

No i posadzone

Tylko derenia przesadziłam na tyły, bo jak aronia się rozrośnie, będzie sporym krzaczkiem.
Jeszcze nad ścieżkami muszę popracować ...
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:03, 21 sie 2018

Do góry
Macham wszystkim zaglądającym
Ogródek Iwony II 23:59, 20 sie 2018

Do góry
A teraz wracamy do ogrodowych perypetii
Pokazywałam moją śliwkę, którą zaatakowała szarka. I ją wycięliśmy.

Samo wycięcie gałęzi to pikuś.

Został pionek, z którym nie było już tak łatwo.

Na dodatek niedziela. Tydzień temu, żeby być ścisłym. A u nas na wsi w niedzielę nawet psy nie szczekają. Wszyscy odpoczywają. No, ale zakupy trzeba było wsadzić, potrzebne miejsce. Więc wieczorem postanowiliśmy wykopać, bo ja mam niedzielnego chłopa, trzeba było zakasać rękawy i udawać, ze niedziela się skończyła.
I Zbyszek wykopywał, a ja mu dzielnie pomagałam, trzymając kciuki i pytając się, co mam mu przynieść z narzędzi, bo ta dwudziestoletnia śliwka za nic nie chciała oddzielić się od podłoża. Szpadel, toporek, ręczna piłka i silny chłop - to było potrzebne, by wyrwać jej korzenie z ziemi. A potem drugi chłop, bo ja nie dźwigam takich rzeczy, aby ten pień wynieść w ustronne miejsce...
Została wielka dziura.

Bylinowa łąka 23:54, 20 sie 2018

Do góry
Poletko tojeści kropkowanej. Sadzona w maju tego roku, zakwitła trochę później niż inne, ale kwitnie do tej pory. I co najważniejsze, rośnie gęsto. Może parę chwastów wyrwałam ze środka, a tak tylko obkaszałam, żeby nie została zagłuszona.

Taka jest różnica poziomów. Siano po koszeniu jeszcze nie zgrabione.

Na dolnej łące lub bagienku, jak czasem mówię, rozrasta się krwawnica, a pod drzewami są moje pryzmy kompostowe.

I jeszcze taki ogólny widoczek.

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:53, 20 sie 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Gosiu piękne masz hortensje ogrodowe, cudowne marzą mi się takie, kupiłam maleńką niebieską na razie rośnie i nawet jest niebieska zobaczymy co będzie po zimie powiedz mi co robisz z kwiatami jak przekwitną, ścinasz je? Patent z gwoździem i ja zastosuje tylko nie bardzo rozumie co on da? pozdrawiam weekendowo
Paulina bardzo lubię te ogrodowki po przekwitnięciu część ścinam do suchych bukietów
A o gwoździu wycztałam u Bogdzi, że to stara metoda na niebieskie kwiaty hortensji (zachodzi reakcja glinu z żelazem)
Pozrawiam
Ukojenie 23:52, 20 sie 2018

Do góry
Chryzantema ma pączki kwiatowe
Ta czerwona, rozowa jeszcze nie.

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:44, 20 sie 2018

Do góry
Agatko dzięki pozdrawiam wakacyjnie

Bylinowa łąka 23:43, 20 sie 2018

Do góry
Aster frikartii ze swoimi drobnymi kwiatuszkami jest świetnym uzupełnieniem kompozycji.

Derenie wreszcie zaczęły rosnąć. Trzy lata stały w miejscu jak zaczarowane, ale stanowiska nie miały wcześniej przygotowanego wcale.
A tak wygląda margerytkowa wyspa, w fazie przekwitniętej już dzikiej marchwi.
Koniecznie coś muszę tam zmienić. Zresztą margerytki chcę poprzesadzać w różne miejsca, więc będzie można coś dosadzić. Może rudbekię?

Po drodze na dolną łąkę skarpę umacniają dzikie róże.

Przedogródek - gotowe przykłady ładnych aranżacji 23:42, 20 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ostatnio robiliśmy pielęgnację tego ogrodu (czyszczenie RH, cięcie kantów) i ogólnie porządki.
Dodaję kilka aktualnych fotek z tego przedogródka - ogród nowoczesny (front stylizowany na japoński, ale w nowoczesnym wydaniu)..

Witam, czy mogę dowiedzieć się co rośnie przed rododendronami? czy to bukszpan?
Bylinowa łąka 23:28, 20 sie 2018

Do góry
Rudbekia i werbena same samosiejki. W przyszłym roku przesadzam w łąkę.

Kłosowce - sama siałam.

I druga rzecz, która mi się w tym roku udała z siewu, to malwa jednoroczna. Bardzo mi odpowiada i ciekawa jestem czy się wysieje.

To zestawienie hortensji z rozchodnikiem podoba mi się. Malutkie sadzonki hortensji już rosną, tak że za kilka lat będzie tam gęściej trochę.

Ogród Cioci cz. 3 23:23, 20 sie 2018

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Super się hortensja wpasowała
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies