Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa

Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa

MartaKozak 21:20, 09 wrz 2018

A taki widok mam przed bramą. Chodnik nam robią, w koncu

Zakrecona 21:22, 09 wrz 2018

Marta, ale ładne jeżówki i borówki super. Pierogi za jakiś czas będą z nimi pyszneeee

Też trochę cebulek kupiłam, ale poprawiam glebę i czekam jeszcze chwilę żeby je wsadzić. Dobrze, że u Was coś robią. Będziesz przedpłocie planować
MartaKozak 21:35, 09 wrz 2018

Te 3 miskanty kupowane jako Kleine Fontane' jakoś mi na nie nie wyglądają...
Są drugi sezon u mnie i jeszcze nie kwitły

Co to? Morning Light?
MartaKozak 11:20, 11 wrz 2018

Witajcie Kochani
Bede w kraju za miesiac i planuje popracowac nad rabata oddzielajaca warzywnik (na dzien dzisiejszy jest tam laczka) od ogrodu ozdobnego.
Chodzi o to miejsce wysypane kora

MartaKozak 11:28, 11 wrz 2018

Na rabatce jest od prawej :
- Szałwia omszona ‘Aprils Night’ – 11 sz z Ascot i Comte de Chambord
- Szałwia omszona 'New Dimension Rose' Salvia nemorosa – 12sz
- Driakiew japońska 'Pink Diamonds' Scabiosa japonica - 10sz

Planuje powiekszyc ja troche (na dlugosc laczki) , docelowe wymiara maja byc 8m na 2m.

MartaKozak 11:58, 11 wrz 2018

Myslalam o czyms takim

W pleckach chce posadzic zywoplat z cisa, ale nie moze on byc za wysoki aby nie zacienil warzywniaka, max 1.5m. Czy cis bacata sie nada do tego?

Czy moge go posadzic pod koniec pazdzeirnika, czylepiej na wiosne?
Cis bedzie raczej kopany z gruntu.

MartaKozak 11:59, 11 wrz 2018

Tak by to wygladalo, mniej wiecej

kawa8002 09:51, 13 wrz 2018

Witaj. Widzę, że plany konkretne poczyniasz. Nic nie doradzę, ale kibucuję mocno. Mieczyki Bizantyjskie są mniejsze od tych normalnych. Sadzi się je jesienią i nie wykopuje (tak przeczytałam i mam nadzieję, że to prawda, ale na ogrodowisku również tak o nich piszą).
Powiedz mi jeszcze, czy szłwie, które wybrałaś są zwarte, tworzą "kępki", czy raczej pokładają się na boki?
Co to za jeżówki i co ile sadzone?
Toszka 10:11, 13 wrz 2018

Obawiam się, że świerk serbski dość szybko bedzie zacieniać pół warzywnika zwłaszcza od południa i zachodu.

Na zywopłot wybierz inne cisy - tu masz rozpiskę najłatwiej dostępnych

Na kule tylko baccata. Kopane, ale dobrze by było może jeszcze zaczekać, bo obecna susza i upały mogą utrudnić im aklimatyzację.

I zastanów się, czy kul nie dać gdzieś przy granicy rabaty lub na obrzeżach. A zamiast świerka serbskiego może wyprofilować stożek z cisa...

edit
gdybyś dopadła więcej cisów na poduchy to przemyśl, czy nie zaaranzować ich gdzieś pod drzewami. Zimą dadzą super efekt.
MartaKozak 10:26, 13 wrz 2018

kawa8002 napisał(a)
Witaj. Widzę, że plany konkretne poczyniasz. Nic nie doradzę, ale kibucuję mocno. Mieczyki Bizantyjskie są mniejsze od tych normalnych. Sadzi się je jesienią i nie wykopuje (tak przeczytałam i mam nadzieję, że to prawda, ale na ogrodowisku również tak o nich piszą).
Powiedz mi jeszcze, czy szłwie, które wybrałaś są zwarte, tworzą "kępki", czy raczej pokładają się na boki?
Co to za jeżówki i co ile sadzone?

Czesc Kasia, fajnie ze zagladasz, milo mi bardzo
Dzieki za info o mieczykach bizantyjskich, nie wiedzialam, mus poczytac

Szalwia April's Night jest ciemno-fioletowa, zwarta i nie za wysoka (tak to 40/50cm), nie poklada sie. Ladnie kwitla przez cale lato i teraz konczy tloczyc 2 raz.
Ta jasno rozowa tez jest zwarta ale jest u mnie od miesiaca takze za duzo nie moge o niej powiedziec. W opisie bylo: "Szałwia o bardzo zwartym pokroju i niskim wzroście sięgającym 30 cm".

Co do jezowek to te ciemno rozowe to Supreme Elegance, te jasno rozowe to Cherry Fluff, sadzone co 40 cm, teraz widze ze moglam dac co 50, ladnie sie rozrosly przez te 4 miesiace, a przyszly po jednym patyku. Moge ci dac namiary na szkolke, polecam ja i bede jeszcze u nich kupowac. Reklamowalam 7 szadzonek (przyszly polamane) i bez problemu doslali. Wszystkie sie przyjely.