Witajcie Kochani
Bede w kraju za miesiac i planuje popracowac nad rabata oddzielajaca warzywnik (na dzien dzisiejszy jest tam laczka) od ogrodu ozdobnego.
Chodzi o to miejsce wysypane kora
Na rabatce jest od prawej :
- Szałwia omszona ‘Aprils Night’ – 11 sz z Ascot i Comte de Chambord
- Szałwia omszona 'New Dimension Rose' Salvia nemorosa – 12sz
- Driakiew japońska 'Pink Diamonds' Scabiosa japonica - 10sz
Planuje powiekszyc ja troche (na dlugosc laczki) , docelowe wymiara maja byc 8m na 2m.
Witaj. Widzę, że plany konkretne poczyniasz. Nic nie doradzę, ale kibucuję mocno. Mieczyki Bizantyjskie są mniejsze od tych normalnych. Sadzi się je jesienią i nie wykopuje (tak przeczytałam i mam nadzieję, że to prawda, ale na ogrodowisku również tak o nich piszą).
Powiedz mi jeszcze, czy szłwie, które wybrałaś są zwarte, tworzą "kępki", czy raczej pokładają się na boki?
Co to za jeżówki i co ile sadzone?
Czesc Kasia, fajnie ze zagladasz, milo mi bardzo
Dzieki za info o mieczykach bizantyjskich, nie wiedzialam, mus poczytac
Szalwia April's Night jest ciemno-fioletowa, zwarta i nie za wysoka (tak to 40/50cm), nie poklada sie. Ladnie kwitla przez cale lato i teraz konczy tloczyc 2 raz.
Ta jasno rozowa tez jest zwarta ale jest u mnie od miesiaca takze za duzo nie moge o niej powiedziec. W opisie bylo: "Szałwia o bardzo zwartym pokroju i niskim wzroście sięgającym 30 cm".
Co do jezowek to te ciemno rozowe to Supreme Elegance, te jasno rozowe to Cherry Fluff, sadzone co 40 cm, teraz widze ze moglam dac co 50, ladnie sie rozrosly przez te 4 miesiace, a przyszly po jednym patyku. Moge ci dac namiary na szkolke, polecam ja i bede jeszcze u nich kupowac. Reklamowalam 7 szadzonek (przyszly polamane) i bez problemu doslali. Wszystkie sie przyjely.