Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Do raju daleko - u Ewy 16:26, 15 sie 2018

Do góry
Ewuniu na pamiątkę zostawiam

to jest fajne
Moja bajka 16:14, 15 sie 2018

Do góry
Moja bajka 16:10, 15 sie 2018

Do góry
Moja bajka 16:07, 15 sie 2018

Do góry

Nostalgia

Bracia Grimm

Summer Song
Tajemniczy Ogród 16:07, 15 sie 2018

Do góry
Bukszpany sprawdzone. Narazie spokój. Nie zauważyłam żadnych objawów ćmy. Ale będę czujna.
Moje ulubione Diamant Rouge na frontowej już łapią swój jesienny czerwony róż, a w większym cieniu jeszcze śnieżnobiałe.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:52, 15 sie 2018

Do góry

Jak feniks z popiołów 15:51, 15 sie 2018

Do góry

a poza tym herbowa tężeje:

I ja zaglądam, Feniksie Baardzo miłe dla oka te widoczkia powyżej Te kostki fajnie porządkują przestrzeń. Ściskam!
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:49, 15 sie 2018

Do góry
Lipiec i początek sierpnia to najsłabszy okres mojego ogrodu ze względu na niewielką ilość bylin, dużą reprezentację krzewów i traw. Dlatego lubię ten moment, kiedy zaczyna się w ogrodzie jesień. Jego letnie wady zaczynają być zaletami.

Ogród z rzeźbą 15:43, 15 sie 2018

Do góry
Toszka napisał(a)

Wiesz co Tess, po tym jak namiętnie lawenda wysiewa mi się pomiędzy azaliami gdzie ph jest 4,5-5 to ja już nie dyskutuję zażarcie co rośliny książkowo lubią. Dodam, że owa lawenda rośnie w tempie trzykrotnie szybszym niż na książkowej zasadowej rabacie... Niech Ania testuje zestawienie, a my zobaczymy co z tego wyniknie...floryści często łączą róże z liśćmi paproci, a co dobre w bukiecie to może być dobre na rabacie

Toszko droga, no wszelki duch....
Widzę, że mój całkiem luźny pomysł róż z paprociami znajduje coraz większe poparcie. Ha, może zrealizuję w przyszłości.
A skoro się u mnie ujawniłaś to nawiązując do rozmowy u Małgosi/Malgol o piachach, zobacz jaka u mnie "gleba", tu jest jakieś 5-7 cm czegoś lepszego pod trawnikiem a pod spodem czysto żółty piach, na zdjęciach i tak wygląda jakoś lepiej niż w realu. Jakoś nie mogę uwierzyć, że w tym piachu toczy się jakiekolwiek życie.

To nowy dół wykopany pod kolejną rabatę, ma ok. 40 cm głębokości. Na razie taki trochę kanciasty, ale kształt będzie skorygowany.
Podobnie jak April nie kupuję ziemi w marketach. Zamawiam u producenta, ale sądząc po tym co napisała April, ma ona chyba lepsze źródło. Do tego daję obornik (prawdziwy), tak ok. worek (duży!) na 1m2, korę przekompostowaną też w ilości ok. worek na 1m2, mączkę bazaltową. Mam deficyt kompostu, pytałam u pobliskiego producenta, niestety sprzedają tylko firmom ogrodniczym. Na tę rabatę pójdzie cały wyprodukowany w tym roku kompost. Dodatkowo mam zamiar wrzucić tu zebrane jesienią liście brzozowe, przekopać i zostawić na zimę. Sadzenie dopiero w przyszłym roku.
Wszystkie zebrane w ubiegłym roku liście brzozowe poszły już na inne miejsca, a dębowe na rabatę z rodkami.
Za Twoje uwagi będę zobowiązana, chociaż staram się stosować do Twoich zaleceń, które wyczytuję w innych wątkach.

Uuuuffff, się rozpisałam...

Edit: w związku z brakiem kompostu mam zamiar zamówić humus wyprodukowany przez dżdżownice kalifornijskie. Czy to dobry pomysł? Kosztuje sporo, no ale gdyby wydatek był wart efektu to... no czego się nie robi dla tych naszych roślinek.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:41, 15 sie 2018

Do góry
Błękitna rapsodia słabo powtarza kwitnienie. To róża do półcienia. Upały zdecydowanie jej nie posłużyły.

Róża Mainzer Fastnacht (Blue Moon) mocno podmarzła. Odbudowuje się. Pachnie bardzo mocno. Żółta NN

Jakiś miesiąc temu pokazywałam udany tercet rozchodnika, krwiściąga i stipy. Mimo niesprzyjającej aury i braku podlewania wciąż nieźle ten zestaw wygląda.

Perovskia na kwaśnej wrzosowej rośni zdecydowanie lepiej niż w normalnej glebie. (to pokrywałoby się z obserwacją Toszki, że u niej lawenda najpiękniej rośnie wśród azalii)

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:28, 15 sie 2018

Do góry
Na spokojnie pooglądałam dzisiaj moje róże.
Różą sezonu 2018 została Mary Rose. Żelazna Mary. Na nic nie choruje, dwa razy obficie kwitnie.

Drugie miejsce zajęła kompaktowa róża Kimono. Dodatkowe punkty uzyskała za to, że jej drugie kwitnienie jest lepsze od pierwszego.

Ostatnie miejsce zajął doktorek- Souvenir du dr Jamain. Cały zardzewiał.
Nieźle wyglądają róże przy pergoli i kompostowniku.

W kompostowniku wyrosła mi dynia. Nic z nią nie robię. Może zdąży wytworzyć owoce.

Ogród pod akacjami 15:24, 15 sie 2018

Do góry

Pozdrawiam
Ogród pod akacjami 15:22, 15 sie 2018

Do góry
Witam

Bukiet na Święto Maryjne

Kłopoty - problemy z trawnikiem 15:12, 15 sie 2018

Do góry
Zdjęcia trawnika z bliska
Kłopoty - problemy z trawnikiem 14:52, 15 sie 2018

Do góry
Ewa_g napisał(a)
Waldku rozumiem, że to coś ze zdjęcia poniżej to Wiechlina roczna?

Panoszy się strasznie. Jestem załamana jakbym chciała wyrwać to paskudztwo to polowy "trawnika" się pozbędę a i tak jakieś zostaną. Nasiona też pewnie są w glebie i na wiosnę wyjdą.
Jak w przypadku obecności Wiechliny rocznej wygląda zakładanie nowego trawnika? Jak się jej pozbyć (i jej nasion w glebie) przed przygotowaniem gruntu i sianiem nowej trawy?

Pozdrawiam,
Ewa

Raczej nie. Wiechlina roczna nie posiada wzdłuż liścia widocznych nerwów. Tworzy rozłogową kępkę o idealnie płaskich liściach w kolorze zielonkawo-cytrynowym. Trawa ta w przeciwieństwie np do chwastnicy widoczna jest na trawniku z dalszej odległości. Jak możesz to zamieść również fotkę tej trawki na trawniku
Mój ogród pod lasem 14:39, 15 sie 2018

Do góry
jeszcze a propos przemysleń...trawnik podlewalam tylko nad ranem ( może ze 3 razy po południe został zmoczony przy okazji ustawiania zraszaczy) co drugi dzień bo przy tych upałach i braku deszczu u nas od tygodni sadziła,ze potrzeba mu wody

siano...
Moja bajka 14:25, 15 sie 2018

Do góry
Katkak napisał(a)
A niedawno takich fantastycznych Gości miałam - Ewcia i Krzyś z Do raju daleko - u Ewy.

Widać, że sympatyczni ludzie
Ogród na piasku i z wielkim murem 14:19, 15 sie 2018

Do góry
Aniu, na szybko takie znalazłam:
on może wyglądać jak jeszcze niedojrzały, ale przekrój i zobacz jak jest w środku, u mnie już kończymy pomidorowy sezon, bo prawie się ugotowały w te upały (pod folią)
Kłopoty - problemy z trawnikiem 14:18, 15 sie 2018

Do góry
Waldku rozumiem, że to coś ze zdjęcia poniżej to Wiechlina roczna?

Panoszy się strasznie. Jestem załamana jakbym chciała wyrwać to paskudztwo to polowy "trawnika" się pozbędę a i tak jakieś zostaną. Nasiona też pewnie są w glebie i na wiosnę wyjdą.
Jak w przypadku obecności Wiechliny rocznej wygląda zakładanie nowego trawnika? Jak się jej pozbyć (i jej nasion w glebie) przed przygotowaniem gruntu i sianiem nowej trawy?

Pozdrawiam,
Ewa
Ranczo Szmaragdowa Dolina 14:17, 15 sie 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
W warzywniku trwa walka z nornicami i kretem

A mnie się bardziej u Ciebie podoba. Tu za dużo betonu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies