Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku

sylwia_slomc... 10:10, 31 sie 2018

Anusia napisał(a)

Róże szaleją. Ogólnie mogę być zadowolona. Nawet Chopin nie złapał mączniaka. Dwa sezony spędziłam na walce z tym ustrojstwem. Mączniak był też głównym powodem pozbycia się rutbeki z rabaty folkowej. Jedynie wiciokrzew nadal cierpi, jest cały biały. Do usunięcia.

Drugie kwitnienie lawendy.

Któraś z dziewczyn pisała, że podlewanie roztworem z mleka pomaga w walce z mączniakiem , ale ile tego mleka i jak często nie wczytywałam się bo mam za duży ogród żeby tyle mleka kupować i taszczyć
Lawenda nie moja bajka, ale w tle widzę cudne ostróżki, teraz sadziłaś czy tak pięknie powtórzyły?
Ewa777 16:47, 31 sie 2018

Lawendy i Pagasus rosną Ci niesamowicie. U mnie nie chcą.
Róże też fajnie powtarzają kwitnienie. Warto spędzać jak najwięcej czasu w takim ogrodzie
anabuko1 20:25, 31 sie 2018

Anuś, Ale tych werben masz duuużo! Piękny widok
I szałwie ci oponowanie kwitną i lawendy.
A moja lawendy ni
e kwitną.Szałwie owszem.Ale nie tak jak w tym pierwszym kwitnieniu.
I trawy, kwitną, pięknieją, cieszą
Anusia 08:02, 01 wrz 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Któraś z dziewczyn pisała, że podlewanie roztworem z mleka pomaga w walce z mączniakiem , ale ile tego mleka i jak często nie wczytywałam się bo mam za duży ogród żeby tyle mleka kupować i taszczyć
Lawenda nie moja bajka, ale w tle widzę cudne ostróżki, teraz sadziłaś czy tak pięknie powtórzyły?

Sylwia ostróżki mam z własnego wysiewu. Pierwsze wysiałam trzy lata temu. Zrobiłam selekcje nasion i wybrałam same fioletowe. Po trzech latach mam 10 dużych sadzonek. W tej chwili powtarzają kwitnienie 4 sztuki. Dwie kolejne szykują się a pozostałe może jeszcze przed przymrozkami zdążą. Jak co roku mam sporo samosiejek ale usuwam je.

Drugie kwitnienie.

Anusia 08:16, 01 wrz 2018

Ewa777 napisał(a)
Lawendy i Pagasus rosną Ci niesamowicie. U mnie nie chcą.
Róże też fajnie powtarzają kwitnienie. Warto spędzać jak najwięcej czasu w takim ogrodzie

Ewa teraz więcej czasu spędzam na świeżym powietrzu. Nadrabiam jeszcze zaległości ale też rośliny podrosły. Jest ich więcej. Chodzę po ogrodzie i planuję co i gdzie idzie do zmiany a co jeszcze musi poczekać Obecnie najszpetniejszym elementem w ogrodzie jest mój trawnik. Pełno w nim chwastów, są nierówności. Trudno powiedzieć czy w kolejnym sezonie uda się nam poprawić jego kondycję. Wiosną e-m będzie montował solary na daszku drewutni. Przy drewutni powstanie pergola na winogrona. To takie marzenie e-ma. Dojdą jeszcze drobne prace brukarskie i wykończenie schodów przy wejściu do domu. Nazbierało się tego trochę.

Moje dwie perowskie szaleją.
Anusia 08:26, 01 wrz 2018

anabuko1 napisał(a)
Anuś, Ale tych werben masz duuużo! Piękny widok
I szałwie ci oponowanie kwitną i lawendy.
A moja lawendy ni
e kwitną.Szałwie owszem.Ale nie tak jak w tym pierwszym kwitnieniu.
I trawy, kwitną, pięknieją, cieszą

Werben mam 14 sztuk. Tyle naliczyłam. Każda ładnie się rozrosła. Nawet nie liczyłam na takie olbrzymy ale udało się. Jeszcze rok temu w tym miejscu był kompostownik i teraz mają z czego brać papu

Z drugim kwitnieniem jest tak, że jest mniej obfite. Lawendy nie wszystkie kwitną, trochę póżno je przycięłam. Z traw najwięcej mam stip. Są wszędobylskie

Joku 13:43, 01 wrz 2018

Bardzo się rozrosły rośliny, pięknie jest. Podziwiam perowskię, jest taka duża. Mam też ale chyba ma za ciasno bo jest połowa twojej.
gobasia 15:56, 01 wrz 2018

A moja perowskia siedzi w kącie...Gdy patrzę na Twoje to żałuję ,że nie dałam jej lepszej miejscówki

Ostróżki zaszalały..pieknie
Anusia 21:02, 03 wrz 2018

Joku napisał(a)
Bardzo się rozrosły rośliny, pięknie jest. Podziwiam perowskię, jest taka duża. Mam też ale chyba ma za ciasno bo jest połowa twojej.

Jolu zauważyłam, że ona lubi przestrzeń. Lubi ubogą glebę, więc sobie rośnie. Trochę byłam pozytywnie zaskoczona, ze dwie sztuki potrafią zapełnić kawał pustego jeszcze miejsca. Na siłę chciałam wcisnąc między nie stipę

Wymęczony od kilku lat ten kawałek rabaty, rozrasta się.

Anusia 21:04, 03 wrz 2018

gobasia napisał(a)
A moja perowskia siedzi w kącie...Gdy patrzę na Twoje to żałuję ,że nie dałam jej lepszej miejscówki

Ostróżki zaszalały..pieknie

Zakochałam się w perowskiej. Nie mogłam postąpić z nią inaczej. Jesienią na rabatę jak najbardziej wskazana.