Dwa dni temu jak podlewałam ogród ,,czułam" na sobie czyjś wzrok. Okazało się że na najwyższym listku magnolii Laury siedzi duży konik polny i mnie obserwuje.
Dziewczyny dzisiaj na jednym bukszpanie znalazłam takie cholerstwo
i wygląda na to że to ćma bukszpanowa. Że też chciało im się przylecieć do tych trzech moich bukszpanów.
Na razie kilka zebrałam tylko z jednego, dwa pozostałe przeglądnęłam i czyste. Rosną z drugiej strony domu to może zadowolą się tylko tym jednym.
Okazuje się, że ona nie tylko jest amatorką bukszpanów ale też kapusty włoskiej, Wczoraj się nią u mnie zajadały takie same gąsienice a kapusta wygląda jak ser szwajcarski.
nie powinnam zabierac głosu ....bo ty sadzisz ciasno ...no ale zabiore jeszcze głos bo pytasz
dzisiaj tego nie widać ... lecz hortensje za blisko pnia drzewa posadziłas ...one beda na 1,5m szerokie i naprawde to kwiestia 2 sezonów ....potem juz utrzymaja ten gabaryt bo bedziesz wiosna ciąć je nisko ...przynajmniej ja tak tne i tak kazdemu polecam
doczytałam ze miskanty chcesz miedzy brzozy wcisnąc ...w metrowa szpare ....nie widze tego bo one powinny byc wysuniete przed brzozy jakiś metr i jak je posadzisz w roztrawie metrowym ( ja mam 70cm od srodka do śrdoka kepy) to bedzie dobrze a przed nimi kolejny metr daj te hortki ...na przemian czyli sadzic zygzakiem
nie wiem jaka jest szeroka ta rabata ale mnie juz wychodzi tak 1m - brzozy od tuj +1m miskanty + 1m hortki + 1 m do brzegu rabaty na niski bylinowy dół czyli ze 4m najmniej powinna mec ta rabata .....a jak wiesz to ja bym 2 metry od tuj sadziła brzozy ...wiec sama rozumiesz
na bide zygzakiem na ścisk mozesz posadzic miskant i hortki co 70-80 cm ...ale to moze być kótkoterminowy plan bo za kilka sezonów bedziesz to rozsuwać
rozplenic i horki bukietowe to kiepski dułet ...one przed anabelki sa dobre ...ale te niskie odmiany ja mam 2 rózne posadzone niskie hamlen i jakes wysokie (pomylone) i sa do wykopania bo zasłaniaja anabelki
Dziewczyny pocieszcie mnie, że to jednak nie ćma bukszpanowa.
Takie osobniki znalazłam dziś na bukszpanie a wczoraj i przed wczoraj takie same zajadały się moją kapustą włoską.
Kurcze mam całe trzy bukszpany. I na jednym to znalazłam, dwa pozostałe rosną z drugiej strony domu i tam nic nie znalazłam.
Czy decis chwilowo może zadziałać na gąsienice? nic innego teraz nie mam, może jutro coś innego uda się kupić.
Witajcie.
Basiu, faktycznie robi się niebieski, a ja lubię ten kolor w hortensjach. Pozdrawiam.
Basiu, chiastofil kwitnie ok. 2, 3 tygodni, nie lubi mieć mokro, bo ma mięsiste listki. U mnie rośnie w drewnianej skrzyni, więc ma dość ciepło w zimie, ale myślę, że bardziej szkodziłby mu w zimie nadmiar wody. Twoje piaski to dla niego idealne warunki. Pozdrawiam.
Aniu, no niezły ancymonek, ale jest strasznym pieszczochem, uwielbia być noszony na rękach i nie tylko.Pozdrawiam.
Kwiatuszek ma na imię Gucio.
A to inne moje kwiaty.